USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir

TBMM Başkanı Şentop, Avrupa Konseyinin başörtüsü kampanyasını veto ederek durduran Fransa'yı "ikiyüzlülükle" suçlayarak kesintili muhacir krizi karşısında Avrupa'nın tutumunu eleştirdi.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir
28-11-2021 13:35
Madrid

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İspanya'nın başkenti Madrid'de planlı Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 143. Genel Kurulunda musahabe yaptı.

TBMM Başkanı, "Başka devletlere demokratlık ve uygarlık derslerimizi vermeye koruyucu Fransa, ülkesinde şişman seviyede müstemlekecilik sürecinin bakiyesi bulunan ehemmiyetli ortak Müslüman popülasyon yaşarken; ev sahipliğini de yaptığı, insanoğlu haklarını defans iddiasındaki arsıulusal ortak kuruluşun düzenlemiş bulunduğu ayrımcılıkla savaş kampanyasının sonlandırılmasına kere açıyor ve bu mevzuda kimseden neva çıkmıyor. Bu ikiyüzlülüğü açıklamak mecburiyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Şentop, "Türkiye, kimseden neva çıkmasa da kimesne istifini bozmasa da Müslüman olsun olmasın değme devir mazlum, kıygın ve kadın tamamı toplumların ve şahısların ve en önemlisi hakkın ve haklının yanı sıra olacaktır." dedi.

Popülist siyasetin demokrasiyi ve insanoğlu haklarını ağır biçimde tehlikeye attığını vurgulayan Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Avrupa Konseyinin Kapsayıcılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Birimi başörtülü hanımlara müteveccih ayrımcılıkla savaş çerçevesinde aşırı kalburüstü ortak kampanya başlattı. Avrupa Konseyinin ehemmiyetli noktasını meydana getiren insanoğlu haklarının korunması ve geliştirilmesi hesabına takdiri doğruluk fail bu girişim, Konsey'e ev sahipliği önleyen Fransa’da birtakım siyasetçilerin gösterdiği tepkiler dair maatteessüf sonlandırıldı. Peki bu vaziyeti kesinlikle açıklama edeceğiz? Burada, demokrasilerimizi ve insanoğlu haklarını destek olmak ve ayrımcılığın üstesinden vürut bağlamında kulağa leziz mevrut cümleler kurarken, yaşanmış bulunan bu vakası ne zemine oturtmamız lazım? Bunu açık açık ve içtenlikli ortak biçimde münakaşa etmek mecburiyetindeyiz. Esasen din, dil, ırk, budunsal ve millî köken, nitelik denli sebeplerle tetiklenen ayrımcılık; toplumların bütünlüğünü ve birliğini umumi siyasal ayrılıklardan da ortak tomar gözdağı ediyor."

Şentop, sonuç 20 yılda ayrımcılık, ecnebi karşıtlığının arttığına dikkati çekerek "Özellikle de İslam kini tamamı dünyada sakıncalı seviyelere ulaştı. Maalesef, arsıulusal maşer ve firmalar bu vahametli levha karşısında ağız ağıza duyarsız ve etkisiz." dedi.

Düzensiz barhana krizi

Düzensiz barhana krizine de yer veren Şentop, "İnsanları yurtlarından, evlerinden barhana etmeye ahlaksız bırakanlar, ortaya çıkan insanca krizlerde günah almaktan kaçıyorlar. Akdeniz göçmenlerin dolgun mezarına dönüştü. Göçmen botlarını Türkiye'ye akıllıcasına iten, göçmenleri aç bırakan, muhacir botlarını şişleyip batıran Yunanistan ve ona hakkında eda geliştirmeyen Avrupa vatanlarını sorumluluğa ve insanlığa çağırma ediyorum." halinde konuştu.

Şentop, Yunanistan'daki ve Batı'daki çıplak insanoğlu hakları inisiyatiflerinin hazırladığı raporları, 170'ten ortak tomar ülkenin üyesi bulunduğu PAB'daki eksiksiz yasama kurulu başkanlarına göndereceğini söyledi.

"İnsanlığın vicdanı olmuştur" niteleyerek nitelediği Türkiye'nin, 5 milyona DOĞRU ağır aksak göçmeni 10 senedir konuk ettiğini, dünyada en aşırı muhacir barındıran iklim bulunduğunu anlatım fail Şentop, "Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir. Göç dair günah almayan devletlerin adamlık ve vicdan krizi, minimum barhana nedeniyle yaşanmış bulunan insanca bunalım denli büyüktür." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 salgını

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile "sadece paranın, malların, şahısların değil rahatsızlıkların da küreselleştiğinin görüldüğünü" tamlayan Şentop, "Hiçbir iklim hoppadak kişi vatandaşlarını otama ederek, kişi vatandaşlarını aşılayarak salgından korunamaz, kurtulamaz. Aşı milliyetçiliği, telkih ayrımcılığı, telkih bencilliği geçmiş bunu yapanlara dokunca verecektir." dedi.

Şentop, Türkiye'nin mutluluk geleneğinin temelinde "İnsanı yaşat ki mutluluk yaşasın" ilkesi bulunduğunu hatırlatarak sonuç salgından sonraları bu lafı "İnsanı yaşat ki mutluluk ve evren yaşasın" niteleyerek genişlettiklerini söyledi.

TBMM Başkanı, "Ne yaparsak deneyelim unutmayalım ki merkeze insanı almadığımız, siyasal çıkarı amaç, insanı anahtar gördüğümüz tek önsezi zikıymet olmayacaktır. Ümitsiz olmayın, toy ve adaletli ortak evren mümkün. Biz bunun gerçekleşeceğine eksiksiz kalbimizle inanıyoruz." ifadesini kullandı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler