USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile müşterek araya geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) adını de inşallah en endamsız sürede değiştireceğiz, hâlâ çelimli ortak birlikteliğe dönüştüreceğiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile müşterek araya geldi
18-11-2021 18:55
TBMM

Şentop, Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Akmal Saidov ve beraberindeki kurul ile Divan Salonu'nda müşterek araya geldi.

Karşılıklı ziyaretlerin düet ilişkilerin gelişme göstermesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu kail Şentop, "Kardeşlik hukukuna yaslanan mühim ortaklığımızın parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesi vasıtasıyla de desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." sanarak konuştu.

"Özbekistan'ın ve Özbek kardeşlerimizin milletimizin gönlünde hususi müşterek arazi vardır." ifadesini kullanan Şentop, milletvekillerinin de henüz kalın görüşmelerle, ziyaretlerle buna akıllıca ortamın sağlanması düşüncesince hız göstermesi icap ettiğini vurguladı.

Geçen hafta Türk Konseyinin isminin "Türk Devletleri Teşkilatı" adına değiştirildiğini hatırlatan Şentop, şu halde konuştu:

"Bu, elbette sadece müşterek ad değişikliğinden ibaret değil. Biz de Kazakistan'ın Türkistan şehrinde TÜRKPA toplantısını yapmıştık. O görüşmede bu özellik gündeme gelmişti. Orada 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin adını de değiştirelim, Türk Devletleri Parlamentolar Arası Birlik halinde müşterek ad koyalım.' sanarak konuşulmuştu. Bazı divan başkanlarının hakeza müşterek önerisi oldu. Ben o devir kendilerine 'Bu işi yaparız, hazırlop müşterek iş de ilkin mutluluk başkanlarının müşterek araya geldiği görüşmede bu ad değişikliği yapılsın, henüz sonradan kılıç buna uyarız.' demiştim. Bunun düşüncesince bunu erteledik. İnşallah en endamsız sürede TÜRKPA'nın adını de değiştireceğiz, henüz çelimli müşterek birlikteliğe dönüştüreceğiz."

Mustafa Şentop, Türkistan coğrafyasının en önde mevrut ülkesi Özbekistan'ın, Türk ve İslam medeniyetinin en dobra eserlerine eş olmanın ötesinde siyasi, ekonomik, içtimai anlamda da gelişigüzel sabık gündüz gelişen ve güçlenen müşterek yurt konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Bu durumun, çıkarlarını mutlu ettiğini tamlayan Şentop, Özbekistan'ın içerisinden geçmiş olduğu düzelti ve tahavvül periyodunu de yakından izlem ettiklerini söyledi.

Şentop, "Özbekistan'ın, bağımsızlığının 30'uncu senesinde gelişigüzel bölgede kayda bedel ilerlemeler sağlanmış olması bizi gururlandırıyor. Daha çelimli ve gönençli müşterek Özbekistan'ı görmeyi güvenli olun minimum sizin denli kılıç de istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi hazırlamaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

"Özbekistan'ın, Türk Devletleri Teşkilatı'na örgen olması bizi baş döndürücü mutlu etti." diyen Şentop, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'i mihman etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Şentop, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonradan evvel ziyaretini de sonunda Türkiye'ye yapmış oldu. Özbekistan'ın sürekli adına üyeliğiyle, güçlenen toy ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı'nın akıbet zirvede duyuru etmiş olduğu Türk Dünyası 2040 Vizyonu, önümüzdeki çağda o şişman hedeflere algı dair bizlere müşterek dolay çizmiş oldu." dedi.

"TÜRKPA'nın adını değiştirelim"

Türkiye adına arsıulusal mebus zeminlerde dünya malı tayin ve toplantılara ortaklık ika dair hususi hız gösterdiklerini tamlayan Şentop, 26-30 Kasım'da Madrid'de Parlamentolar Arası Birlik'in (PAB) 143'üncü Genel Kurulu'nun düzenleneceğini, kendisinin de umumi kurula katılacağını bildirdi.

PAB'ın Başkan Yardımcılığına seçilmesi zımnında Saidov'u kutlama fail Şentop, "Bu göreviniz süresince ülkelerimizin ve halklarımızın eş menfaatlerine müteveccih azimli vakfe sergileyeceğinizden, ülkenizi ve Türk devletlerini en elleme halde asimilasyon edeceğinizden şek duymuyorum." dedi.

Asya Parlamenter Asamblesi Dönem Başkanı sıfatıyla riyaset edeceği derinti ile İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) eş güdüm toplantısında aceleci müşterek ruzname maddesini görüşmeyi dilek ettiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda siz değerli ziyaretçilerimizin de desteğini istiyorum. Türk ülkeleri arasındaki ilişkileri henüz da derinleştirmeyi hedefleyen TÜRKPA'ya Özbekistan'ın sürekli örgen adına katılmasının, bölgede barış, denge ve iş birliğinin güçlendirilmesi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracağı kanaatindeyim. TÜRKPA'da devre başkanı Kazakistan. Bir ahir devre başkanı da Kırgızistan olacak. TÜRKPA Genel Kurul toplantısı tahminî müşterek sene sonradan yapılacak. Şöyle müşterek düşüncem var, ihtimal evvel kat size açıyorum bunu; Kazakistan Meclis Başkanı Sayın Nurlan Nigmatulin ile görüşeceğim. Bahar aylarında dehşet derinti derece boşluk derinti yapalım. O görüşmede hem TÜRKPA'nın adını değiştirelim bununla birlikte Özbekistan'ın katılımıyla ilişik sonucu tescil edelim. Böyle müşterek düşüncem var, bunu divan başkanlarıyla da danışma edeceğim. İnşallah yaparız, müşterek sene beklemeyelim.

"TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin mükemmel sırası"

Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Saidov da müzakere düşüncesince Meclis Başkanı Şentop'a teşekkürlerini iletti.

Saidov, "TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin mükemmel sırası. Özbekistan da TÜRKPA'ya örgen adına girerse bu da lojik olur. TÜRKPA, Özbekistan Ali Meclisi yapılmaksızın tasar çizim edilemez. Bu bölgede icap TÜRKPA icap Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) gerekse Türk Devletleri Teşkilatı'nda bu arada akıntı edeceğiz." sanarak konuştu.

Kabule TBMM Türkiye-Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler