USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak iri davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Necip Fazıl her daim müşterek gayenin, her daim müşterek idealin, her daim müşterek şişman davanın zanaat dili kırılamayan müşterek kalemidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak iri davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir
07-06-2022 22:04
Ankara

Şentop, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı çeşidinden ATO Congresium'da planlı "1 Şiir 1 Hayat: Zindandan Mehmed'e Mektup" isminde serginin açılışında icra ettiği konuşmada, ölüm fail edip ve ozan Mevlana İdris Zengin'e Allah'tan yağmur diledi.

Zengin'in edebiyatın cılız şairlerinden birisi, koşuk ve masallarıyla evlatları kanatlandıran DOĞRU birlikte dostu bulunduğunu tamlayan Şentop, "Aynı sürede düzentileme arkadaşımız Mevlana İdris Zengin'i kaybettik. O da birlikte üstat Necip Fazıl hayranıydı, hemşehrisiydi, Kahramanmaraşlıydı. Bu nedenle burada Mevlana İdris'i, üstat Necip Fazıl'ın nezdinde adlandırmak isterim." ifadelerini kullandı.

Şentop, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve işporta kuratörü Şeyma Kısakürek Sönmezocak'a ve alın teri dökenlere şükranlarını sunarak, vakfın başlatmış olduğu işporta serilerinin ikincisi bulunan Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergiye katılamadığını, bu yüzden serginin burada açılmasından şişman sevinme duyduğunu dile getirdi.

Şentop, "Üstat Necip Fazıl düşün ve etkilenme dünyamızın en şişman şairidir ve yazarıdır. Her şeyin ötesinde dip birlikte anahtar ve birlikte sorun adamıdır. Onun anahtar adamı kimliğini tığ kaleminden çıkan satır ve dizelerde baştan sona gördük. Hapishanedeki mecburi inzivası üstada 'Zindandan Mehmed'e Mektup' yazdırmış. Bizlere de o iyi dizelerde yazdığı satırlardaki hisleri kalıt bırakmıştır." sanarak konuştu.

His ve fikirde insancasına olanı yakalamanın önemine yer veren Şentop, şunları söyledi:

"İnsan yaşamı eğreti ancak gönüle raci eserleri zamansızdır. 'Zindandan Mehmed'e Mektup' şiiri şairin hapishanedeki hislerini, oradaki hatıralarını ve önsezi dünyasını anlattığı düşüncesince onun ziyaretçilere güya şairin yaşamış olduğu sıkıntının ve kederin içindeymiş kadar aktarılması ihtimal de şişman şairin inam dünyasının tanıtılması itibarıyla aşırı can alıcı birlikte yöntemdir. Teknoloji çağlarında başta gençlerimizin kendilerinden önce Türkiye evveliyatına ilgilendiren yaşanmışlıkları anlayabilmeleri ve algı edebilmeleri düşüncesince sergilerin etkileşimli formül ile hasse ve önsezi hayatına seslenme değer tarzda ve atmosferde verilmesinin aşırı kalburüstü bulunduğunu düşünüyorum."

Şentop, sergide gardiyanlar eşliğinde hapishaneye giren ziyaretçilerin şairin halis muhlis önsezi savrulmalarını, parmaklıklar peşindeki cezaevi hayatını, ızdıraplarını ve dışarıda kalbi onunla atan eş fertlerinin önsezi dünyasını uygun izleyebileceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Zindandan Mehmed'e Mektup şiirini saman kağıda basılmış çoğaltma kağıtlarından sonraları kitaplardan okuyan nesiller çağ cezaevi hücresinin birinde Necip Fazıl'ın hologramından Zindandan Mehmed'e Mektup şiirini şahsen sesinden dinleyecekler. Özellikle okulların sınavlarını bitirdiği bu zamanlarda evlatlarımızın ve gençlerimizin bu sergiyi görüşme etmelerini kesinlikle salık mektubu ediyorum. Necip Fazıl imparatorluktan Cumhuriyet'e, üç ana kara coğrafyasından Misak-ı Milli sınırlarına, meşruti monarşiden Cumhuriyet ve demokrasiye, emektar Türkçeden dünkü Türkçeye ve Osmanlı'dan süregelen ve Türkiye Cumhuriyeti'nde noktalanan garplılaşma süreçlerinin tamamına şahsen rüyet ederek katılmıştır. Kısacası Necip Fazıl Kısakürek Türkiye'nin birlikte şahsın nefsinde mücessem zamanı gibidir. Onun kadar birlikte aşırı entelektüel bilim, gökçe yazın ve konuşma insanı bu bağlamda değerlendirilmeyi mucip şahsiyetlerdir."

"Gönüllü birlikte dervişi kadar kesiksiz çalışır"

Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinin Türk edebiyatının baştan sona başyapıtları bulunduğunu tabir fail Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Hayatı süresince ahiret yolculuğu ve nasip muammasının şifrelerini çözmeye çalışan, doğa ötesi ve filinta duyusal derinlikten çileye, şu demek oluyor ki nefsi ile mücahedeye girişen, sanatını Allah'a aramakta bularak sükuta aziz birlikte kükremek gibidir. Bütün birlikte iklim onu çağ şiirleri ile tanırken, Tohum, Sabır Taşı, Bir Adam Yaratmak, Mukaddes Emanet, Ahşap Konak, Yunus Emre ve Püf Noktası kadar rastgele bir tanesi diğerinden enteresan faik ve iyi tiyatrolarıyla şişman mesajlar sağlayan birlikte usta senaryo yazarıydı. Eserleri şiirleriyle gelişmekte bulunan dinç birlikte ülkenin asıl birlikte rehberi, fahri birlikte dervişi kadar kesiksiz çalışır. Velhasılıkelam Necip Fazıl cemi birlikte gayenin, cemi birlikte idealin, cemi birlikte şişman davanın konuşma dili kırılamayan birlikte kalemidir."

Serginin kuratörü, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek Sönmezocak da konuşmasında, vakfın 2015'te çalışkanlık başladığını belirterek, araştırmacıların ve öğrencilerin bozulmamış bilgiye yetişebilmeleri düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların arkası sıra Şentop'a, Kısakürek'in kardeşi Mehmet Kısakürek çeşidinden çerçeveli Osmanlı Türkçesi ile merkum safiha armağan edildi. Şentop henüz sonraları "1 Şiir 1 Hayat: Zindandan Mehmed'e Mektup" teması ile hazırlanmakta bulunan sergiyi dolaştı.

Programa Ankara Valisi Vasip Şahin'de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler