USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Müslümanlara için önyargı ve ayrımcılığa için eş cereyan edilmeli

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dünyanın ayrımlı yerlerinde Müslümanlara hakkında önyargı, tahammülsüzlük ve ayrımcılığa hakkında kuma akım edilmesi icap ettiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop: Müslümanlara için önyargı ve ayrımcılığa için eş cereyan edilmeli
26-11-2021 17:47
Madrid

İspanya'nın başkenti Madrid'de planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Koordinasyon Toplantısı'nın açılışında mütekellim Şentop, "İslam coğrafyasının gündeminin merkezinde maatteessüf kriz, arbede ve hukuksuzluklar arazi almaktadır. Başta Filistin ve Kudüs davamız edinmek üzere, alanımızda yaşanmış bulunan ve çözümleri fakat kuma adımlarla gibi kılınabilecek sorunları ele almamız ve arsıulusal gündemin yukarı sıralarında tutmamız gerektiğine inanıyorum." dedi.

Şentop, "Müslümanlara erinç önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en derin bir halde karşılaşarak edisyon ve kıygı altında kült ve kimliklerini korunum fail bu kardeşlerimize müteveccih nazarıitibar ve desteğimizi hassasiyetle korunum etmemiz gerektiğine inanıyorum. İSİPAB namına bu kardeşlerimizin mağduriyetlerini, gereksinimlerini ve taleplerini yakından strateji edecek mekanizmaları yaşama geçirmemiz gerektiği kanaatindeyim." diyerek konuştu.

"Dünyadaki müşterilerini birleştirecek en çelimli değerler kılıç Müslümanların zarfında ve arasındadır." diyen Şentop, dünyada 2 milyara yakın nüfusuyla ve izlemsel coğrafyalarda yaşama devam etmenin önemiyle Müslümanların dünya ekonomisindeki gücü ve etkisindeki eksikliği üstünde derinlemesine levent düşünmesi icap ettiğini vurguladı.

"Birlik olmanın, bu arada akım etmenin sağlayacağı tinsel ve maddesel gösterişsiz farkındayız"

Şentop, "Birlik olmanın, bu arada akım etmenin sağlayacağı tinsel ve maddesel gösterişsiz farkındayız. Allah'ın ipine sıkı sıkıya sarılmamız gereklik ediyor. İhtilafa düştüğümüzde, gücümüzün azalacağını, rüzgarımızın, havamızın azalacağını Rabbimiz bildirme ediyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinin dü dünya mücadelesi yaptığını fakat 20. asrın ikinci yarısından itibaren barışıp, anlaşarak kuma değerleri ve menfaatleri öne çıkardıklarını ve bu biçimde güçlendiklerini aktaran Şentop, eskiden ve bugünde birbiriyle arbede veya ayrışma düşüncesince nedenleri sıfır Müslüman devletlerin de bir araya gelmiş şekilde adaletli bir dünya kuruluşu düşüncesince savaş vermesi icap ettiğinin altını çizdi.

Şentop, şunları kaydetti:

"Birbirimize güvenelim, birbirimize inanalım, başkalarına, başkalarının kararlarına beslemek adına danışma yazar kuma menfaatlerimizi gözeten kararları kılıç verelim. Eğer kılıç öz sorunlarımızı çözmez isek kılıç öz kararlarımızı vermez isek o sorunları halletmek düşüncesince eller gelip bizim coğrafyalarımızı acı çemberi içerisine alıp öz menfaatlerine mucibince tasarım etmeye çalışacaklardır."

İSİPAB namına Filistin davasındaki dayanışmanın sarsılmadan bitmeme edeceğine nazar boncuğu kuşkusu olmadığını kaydeden Şentop, "Yarım asrı geride bırakan İslam İşbirliği Teşkilatının yapı amacını dokuma fail Filistin Davası, Mescid-i Aksa’nın ve Kudüs-ü Şerif’in müdafaası; doğrusu 1967 sınırları temelinde, bağımsız, hâkim ve başkenti Kudüs bulunan bir Filistin Devleti’nin kurulması hala en ehemmiyetli meselemiz, en şişman mücadelemizdir." dedi.

Şentop, "Üç gökçül dinin kutsi mekanlarının taraf yana durduğu, önce kıblemiz Mescid-i Aksa’yı barındıran, Peygamberler şehri Kudüs’ün zamanı ve türel statüsünün muhafazası, hemen Müslümanlar düşüncesince değil hepsi adamlık düşüncesince ehemmiyetli bir görevdir." diyerek konuştu.

Afganistan'ın, Suriye'nin, Yemen'in ve hâlâ nicelerinin içerisinden geçmiş olduğu dayanıklı hallere bağlı kuma bir tavırla akım etmeleri gerektiğine ayraç fail Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"İslam ülkelerinin düzenlilik ve istikrarına, halkların sulh ve refahına yardım gelmek düşüncesince lüzum insanca gereksinimlerin karşılanması gerekse aralarında anlaşmazlık canlı kardeşlerimizin aralarının bulunması, barıştırılması hususlarında İSİPAB namına öne çıkmamız, pozitif ve kere foto bir davranış benimsememiz gerekiyor."

Şentop, "Güney Asya'da Rohingyaların Myanmar’a güvenli, gönüllü, haysiyetli ve sürekli biçimde art dönüşleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sunulan bırakıldığı izolasyonun sona ermesi ve Batı Trakya’da canlı Müslüman Türk Azınlığı ile Uygur Müslümanlarının esas adalet ve hürriyetlerinin korunmasının da şişman ehemmiyet taşıdığını" kaydetti.

"Vatanlarından, memleketlerinden boşanmak mecburiyetinde artan göçmenlerin niteliğine çıkar kere olabilmek düşüncesince maksimum el birliği ve teşrikimesai müstelzim mevzularda yegâne nağme olmamız elzemdir. Bütün dünyayı ve başta sahamızı ait barhana meselesinin kimseyi kıygın etmeden çözülmesi şişman ehemmiyet sunma etmektedir. Bu bağlamda kuma güç ve hız hem Müslüman bununla birlikte insanoğlu olmanın bir gereğidir." diyerek mütekellim Şentop, İSİPAB'ın bu kapsamda kendilerine İslam dünyasının meseleleri ve dertleri ile alakalı velut ve müfit bir danışma zemini sunduğunun altını çizdi.

Bölgede yaşanmış bulunan gelişmeler menfez uğrunda tutulduğunda İSİPAB'ın doğacak devirde hâlâ deli dolu ve müteşebbis bir davranış benimsemesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, "Paylaşım, Vicdan ve İslam: Filistin, Göç ve Afganistan" mevzulu 16. İSİPAB Konferansı'nın da 9-10 Aralık tarihlerinde İstanbul'un ev sahipliğinde düzenleneceğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler