USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Küreselleşme, bizi dört başı mamur insanoğlu yerine birbirimize bağladı

TBMM Başkanı Şentop, "Küreselleşme, bizi eksiksiz insanoğlu adına birbirimize anca birlikte bağladı ki bundan böyle dünyanın gelişigüzel durumunda ve hacısı hocası düşüncesince minimum kurda insancasına sahn standardı bulunmadığı sürece on paralık kimesne rahat süresince

TBMM Başkanı Şentop: Küreselleşme, bizi dört başı mamur insanoğlu yerine birbirimize bağladı
11-01-2023 21:09
Ankara

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) kabilinden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı" düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmış yer aldığı konferansta, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kamu Başdenetçisi onur Malkoç ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut birer müzakere yaptı.

Şentop, KDK'nin yapılış sürecine bağlı bilgelik vererek, kurumun kuruluşunun, Anayasa'nın 74. maddesindeki "dilekçe hakkı" başlıklı kısımda düzenlendiğini anlattı.

Türkiye'de istida hakkının kullanımının müşterek nevi hususi yolu yerine KDK'nin Meclis içerisinde başkaları malı kazandığını tamlayan Şentop, kurulduğu tarihten bu yana KDK'nin insanoğlu haklarının korunmasında can kamera ve son müşteri icraat yürüttüğünü söyledi.

"İnsan hakları konusu halen dünyanın en karışık alanlarından"

Kurumun kararlarının hukuken bağlayıcı olmamasına karşın idarenin aşırı iri müşterek kıyasla kararlara uymaya çalışmasının, iri müşterek ihtiyaca yanıt verdiğinin göstergesi bulunduğunu aktaran Şentop, insanoğlu hakları konusunun, millî ve arsıulusal alandaki kurumsallaşmaya karşın halen dünyanın en karışık sahalarından birisi bulunduğunu anlatım etti. Şentop, andıran vakitte dünyanın gözü uğrunda gerçekleşen insanoğlu hakları ihlallerine dikkati çekti.

TBMM Başkanı Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Dünyada insanoğlu haklarının bu denli aşırı konuşulduğu, insanoğlu haklarıyla ilişik millî ve arsıulusal düzenlemelerin bu denli aşırı yapıldığı, mekanizmaların kurulduğu müşterek dönemde, insanoğlu hakları ihlallerinin stabil ve aktüel müşterek ruzname maddesi olmasını köklü müşterek biçimde sorgulamamız gerekir. Sorun nerede? Sadece uygulamayla ilişik müşterek dava mu mevcut yok ise müşterek anlayış, dizi film problemi mu var? Eğer yaşanmış olan insanoğlu hakları sorunları münferit olsa, adetçe aşırı olsa da manalı müşterek birlik oluşturmayacak biçimde değişik sebeplere mebni yerine çıksa ihtimal müşterek yürütüm sorunundan gır edebiliriz. Ama ihlaller ve onların nedenleri manalı müşterek birlik ve tanımlayabileceğimiz müşterek söve gösteriyorsa o devir müşterek zihniyet, müşterek dizi film sorunundan gır kılmak gerekir. Sorun aslında insanoğlu hakları paradigmasında, zihniyetindedir."

"Kültürel kodlardaki anlayış farkı, tekme standartlı uygulamalara defa açıyor"

İnsan haklarına ilişikli kültürel kodlardaki anlayış farkının, tekme standartlı uygulamalara defa açtığını anlatım fail Şentop, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bugün Afrikalıların, Asyalıların, doğuluların, Müslümanların, yabancıların, göçmenlerin yaşadıkları probleminin temelinde, kelimeler bekâr umumi anlamlarına kavuşmuş olsa da hala o zihnin arkasındaki paradigmanın kısaca yazılımın varlığı yatmaktadır. Avrupa dışına çıktığınızda değişik müşterek insanoğlu hakları konsepti, parafin sıfır kişilere hakkında değişik müşterek insanoğlu hakları konsepti, Müslümanlara hakkında değişik müşterek insanoğlu hakları konsepti, hanımlara hakkında değişik müşterek insanoğlu hakları konsepti, garplı şuur dünyasının zamanı zihnî kodlarında, DNA'sında arazi meydan tanımlara dayanmaktadır."

Bu insanoğlu hakları yaklaşımının Batı sınırları haricinde türel müşterek özellik olmaktan çıkarak müşterek siyasi vasıtaya dönüştüğünü dile getiren Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Küreselleşme, bizi etraflı insanoğlu yerine birbirimize anca müşterek bağladı ki bundan sonradan dünyanın gelişigüzel durumunda ve hacısı hocası düşüncesince barış, tekme standartsız insanoğlu hakları, minimum kurda insancasına sahn standardı bulunmadığı sürece on paralık kimesne erinç içre olamaz, erinç içre kalamaz. İnsanı asal alan, müşterek tarağın dişleri üzere kişilerin kusursuz ve adalet açıdan eşitliğine dayanan, siyasi müşterek anahtar yerine değil hoppadak türel müşterek özellik yerine tanıdık müşterek toptan insanoğlu hakları doktrini, bundan sonradan hoppadak müşterek teorik, ahlaki yeğleme meselesi değil, zorba müşterek evren gerçekliği biçimine gelmiştir."

"207 bin 403 mukayyet yakınma başvurusu aldık"

Kamu Başdenetçisi onur Malkoç da konuşmasında, kurulduğu günden bu yana camianın gelişigüzel kesimiyle dek kurduklarını, çırçıplak maşer örgütleri, darülfünun ve iletişim araçları kuruluşlarıyla aşırı sayıda kuma düzentileme yürüttüklerini bildirdi.

Malkoç, "Bu süreçte 207 bin 403 mukayyet yakınma başvurusu aldık. Bu başvurulardan 205 bin 639'unu karara bağladık. Ayrıca mail, mektup, telefon yoluyla, faksla yahut gelmiş şekilde beniz yüze 1 milyon insanoğlu bizlere danıştı. Onlara türel yardımda bulunduk, defa gösterdik ve dayanaklık kılmak olduk. Bu gayretlerimiz ve çabalarımızın kararında idareye hakkında verdiğimiz kaynak kararlarına inkıyat payı yüzdelik 20'lerden yüzdelik 79'lara çıktı. Bu oranın onlarca, yüzlerce yıldan bu yana ombudsmanlığın bulunmuş yer aldığı Avrupa'da yüzdelik 80'lerde yer aldığı düşünüldüğünde aldığımız açıklık açık açık ortaya çıkmaktadır." görüşünü paylaştı.

İdare ile yurttaş arasındaki ihtilafların mahkemeye geçiş etmeden çözümünü hedeflediklerini vurgulayan Malkoç, adaletin ve hakkaniyetin gerçekleşmesine korumak istediklerini aktardı.

KDK'nin şimdi hızlı, çalışan ve çelimli olması düşüncesince taleplerini kaydeden Malkoç, "Kurumumuza doğrudan doğruya tetkik yetkisi verilmesini, gene kurumumuzda envestisman ofisi ombudsmanlığının kurulmasını, teftiş ve tetkik rolü karşıcı efdal sakatlık ve Sayıştayın statüsündeki üzere amme denetçiliğinin de statüye kavuşmasını istiyoruz. Ayrıca, uzmanlarımıza Anayasa Mahkemesi raportörü ve Sayıştay raportörü üzere yontu verilmesini arzu ediyoruz." diyerek konuştu.

"Türkiye düşüncesince aşırı önemli"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise ombudsmanlık ofislerinin, pişkin ve can kamera demokrasilerde anahtar kuruluşlar bulunduğunu dile getirdi.

Güçlü ve can kamera ombudsmanlık görevlilerinin, vatandaşların büyüklük kurumlarına inanma duymalarını sağladığını tamlayan Meyer-Landrut, bunun yurttaşlar ve işletmeler düşüncesince yararlarına değindi.

Ombudsmanlığın sağlam, şeffaf, can kamera ve serbest müşterek ahbaplık sisteminin yürürlükte yer aldığı devletlere katkısını özetleyen Meyer-Landrut, "Bu, coğrafi konumu, mütekâmil altyapısı, Avrupa tedbir zincirleri ve pazarları ile iktisadi bağları menfez önüne alındığında iri potansiyele ehil Türkiye düşüncesince aşırı önemli." dedi.

Türk ombudsmanı sebebiyle 10 sene üzere çelimsiz müşterek müddette aşırı obje başarıldığının altını çizen Meyer-Landrut, "Böyle müşterek geleceği bina kılmak ve Kamu Denetçiliği Kurumunun dirimsel rolünü pekitmek düşüncesince kanuni yollara müracaat yetkilerinin güçlendirilmesine özen edilmelidir. Bu konuların ele alınması, Ombudsmanlık kurumunun aktiflik ve bağımsızlığının şimdi da kuvvetlenmesine asistan olacaktır. Demokratik büyüklenme ve insanoğlu haklarına destek, AB-Türkiye ilişkisinin denek taşı olmuştur. AB, insanoğlu haklarının, hukukun üstünlüğünün ve serbest kurumların güçlendirilmesinde Türkiye'yi desteklemeye hazırdır." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler