USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur

TBMM Başkanı Şentop,"İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur. Tam serbest müşterek budun ve büyüklük yerine mevcut olma irademizin içtimai sözleşmesidir. Devletin ve Anayasa'nın müşterek tane ideolojisidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur
27-12-2021 15:50
Samsun

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu"nda meydana getirdiği konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un 27 Aralık 1936'da yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, Asım'ın neslinin şişman şairine ölüm etmiş bulunduğu gündüz üzere çağ de erbap çıktığını, gelecekte de onun kıymetini bilmeye bitmeme edeceğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un dip sadelik sahibi olduğunu, unutulup gitmeyi önceden kabullense de onun anbean anıldığını tabir fail Şentop, "Ulusal ve arsıulusal spor yarışlarında 100 senedir rastgele okulda, rastgele resmi törende bire birlikte coşku ve şerefle onun mısralarını ötme ediyoruz. Unutmak birlikte yana, az daha onu rastgele gündüz yaşamımızın ehliyetli içinde, ehliyetli ortasında yaşatıyoruz." sanarak konuştu.

"7'den 70'e dört başı mamur milletimizin İstiklal Marşı sevgisinde kenetlenmesine tanık olduk"

Şentop, 2021'in "İstiklal Marşı" yılı anons edildiğini anımsattı.

"Bizzat teklifini hazırladığım ve önceki imza ile sunduğum 2021 yılının İstiklal Marşı yılı olması talebimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda ittifakla, kuma birlikte kararla benimseme edilerek 2021 yılı İstiklal Marşı yılı namına anayasa ile anons edildi." diyen Şentop, şunları tabir etti:

"Hürriyet ve bağımsızlık aşkımızın çevirmeni bulunan İstiklal Marşı'mıza ve onun şairi rahmetli Mehmet Akif Ersoy'a huzur duyduğumuz şükran ve muhabbeti tabir ika şartıyla ülke süresince ve haricinde planlı etkinliklerde 7'den 70'e dört başı mamur milletimizin İstiklal Marşı sevgisinde kenetlenmesine tanık olduk. Milletimizin servet ve ehliyetli bağımsızlık mücadelesinin sembolü bulunan İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'u il, kaza ve köylerde planlı törenler, sergiler, paneller, sempozyumlar, koşma yarışmaları, çelimsiz filmler ve hususi nice programla anmaya çalıştık. İstiklal Marşı'mızın benimseme edilişinin 100. yılı vesilesiyle planlı bu programlar, birlikte çağ ilkin ulusal bütünlük ve el birliği anlayışıyla şaha koruyucu milletimizin erbap bulunduğu kültürel kodları doğacak nesillere aktarma etmek itibarıyla baş döndürücü şişman birlikte değeri haizdir. "

Şentop, 2021 yılının sonuç 100. sene İstiklal Marşı programını Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı Samsun'da yaptıklarını belirterek, "Farklı yönleriyle ve basar açılarıyla ele alacağımız ulusal marşımız ve Mehmet Akif ile ait yapacağımız katkılar, sunacağımız dünkü yorum ve bilgiler düşüncesince rastgele birinize değişik teşekkürname ediyorum." halinde konuştu.

İstiklal Marşı'nın Milli Mücadele bitmeme ederken ordunun coşkusunu yükseltmek, ulusal bütünlük ve el birliği ruhu süresince topyekun emlak sathını harekete eylemek arzusuyla şahsen Meclis'in açmış bulunduğu konkur sonucunda benimseme edildiğini anımsatan Mustafa Şentop, konkur ve Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı süreci anlattı.

"Bestesi kişi süresince mevcuttur"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de İstiklal Marşı'nın kabulünden ahir "Bu marş bizim inkılabımızın ruhunu anlatır. İstiklal Marşı'nda davamızı anlatması itibarıyla şişman anlamı bulunan mısralar vardır. En beğendiğim noktayı şu mısralardır: 'Hakkıdır serbest muammer bayrağımın hürriyet/Hakkıdır Hakk'a sürme milletimin istiklal'" laflarını anımsatan Şentop, şunları kaydetti:

"İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy'un ordumuza ithaf ettiği, milletimizin topyekun dört başı mamur fertlerinin bire birlikte heves ve heyecanla ötme ettiği, esasta koşma ve marş hüviyetinin de haricinde artan birlikte metindir. Bestesi kişi süresince mevcuttur. Söz ile sözlerinin enerjisini yükselten çelimli vurgular, onu şiirden marş havasına taşır. İstiklal Marşı'mızdaki şişman tabir gücü, Milli Mücadele esnasında insanımızda ortaya çıkan şişman ve duyurulmayan enerjinin ateşli halidir. Tıpkı Çanakkale Savaşı'nda yüzlerce kiloluk mermiyi sırtında haiz Seyit Onbaşı'nın savaştan sonradan bire birlikte mermiyi kaldırmaya adım ettiğinde bunu başaramaması gibi. Savaş meydanında inan kırcı azimle devleşen insanımızın masnu ve gelir enerjisinin bereket halidir. Kimileri bunu vecd hali, kimileri inan gücü namına tanım etse de biliriz ki bulunmayan edilmeye çalışılmış bulunan bu milletin küllerinden doğduğu İstiklal Harbi'nin yüceliği derece onun destanı bulunan marşı da baş döndürücü şişman birlikte şiirdir. Şüphesiz bu marş, milletimizin rastgele birlikte ferdinin kuma metnidir. Bizi kavim karşılayıcı asliye bileşenimizdir. "

İstiklal Marşı'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üstünde kurulduğu kadim toprakların harpte yeniden emlak yapılmasının vesikası bulunduğunu tabir fail Şentop, "Milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur. Tam mutlak birlikte kavim ve büyüklük namına mevcut olma irademizin sosyal sözleşmesidir. Devletin ve Anayasa'nın yegâne ideolojisidir. Sözden dokumalı bayrağımızdır. Ölümsüz mısraların sahibi Mehmet Akif Ersoy, yaşamış bulunduğu çağda de bugünlerde de bu milletin bütünlük ve beraberliğinin sembolüdür." sanarak konuştu.

Şentop, sempozyumdaki konuşmasının peşi sıra OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Samsun Valisi Zülkif Dağlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i görüşme etti.

İki gündüz sürecek sempozyumun açılışına Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, büyüklenme müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler