USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, İSİPAB Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Dünyadaki müşterilerini birleştirecek en çelimli değerler kılıç Müslümanların süresince ve arasındadır. Başkenti Kudüs bulunan ortak Filistin Devleti'nin kurulması hala en önemli meselemiz” dedi.

TBMM Başkanı Şentop, İSİPAB Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu
26-11-2021 18:26

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 143. Genel Kuruluna eklenmek kadar geldiği İspanya'nın başkenti Madrid'de İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Koordinasyon Toplantısı'nın açma konuşmasını yaptı.

Şentop, "Müslümanlara huzur önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en dip müşterek biçimde karşılaşarak bası ve haksızlık altında din ve kimliklerini korunum fail bu kardeşlerimize müteveccih nazarıitibar ve desteğimizi hassasiyetle korunum etmemiz gerektiğine inanıyorum. İSİPAB kendisine bu kardeşlerimizin mağduriyetlerini, gereksinimlerini ve taleplerini yakından izlem edecek mekanizmaları yaşama geçirmemiz gerektiği kanaatindeyim" sanarak konuştu.

"Dünyadaki kullanmakta olanları birleştirecek en çelimli değerler kılıç Müslümanların ortamında ve arasındadır" ifadelerini kullanan Şentop, dünyada 2 milyara DOĞRU nüfusuyla ve izlemsel coğrafyalarda yaşamı sürdürmenin önemiyle Müslümanların evren ekonomisindeki gücü ve etkisindeki eksikliği üstünde derinlemesine levent düşünmesi icap ettiğini vurguladı.

Şentop, "Birlik olmanın, bu arada akıntı etmenin sağlayacağı tinsel ve maddesel zorla farkındayız. Allah'ın ipine sıkı sıkıya sarılmamız gereklik ediyor. İhtilafa düştüğümüzde, gücümüzün azalacağını, rüzgarımızın, havamızın azalacağını Rabbimiz bildirme ediyor" dedi. Avrupa ülkelerinin dü evren mücadelesi yaptığını fakat 20. asrın ikinci yarısından itibaren barışıp, anlaşarak kuma değerleri ve menfaatleri öne çıkardıklarını ve bu biçimde güçlendiklerini aktaran Şentop, eskiden ve bugünde birbiriyle arbede yada ayrışma düşüncesince nedenleri sıfır Müslüman devletlerin de müşterek araya gelmiş şekilde adaletli müşterek evren kuruluşu düşüncesince savaşım vermesi icap ettiğinin altını çizdi.

“Başkaları gelip bizim coğrafyalarımızı acı çemberi içerisine alıp öz menfaatlerine gereğince tasarım etmeye çalışacaklardır"

Şentop, "Birbirimize güvenelim, birbirimize inanalım, başkalarına, başkalarının kararlarına beslemek hesabına danışma yazar kuma menfaatlerimizi gözeten kararları kılıç verelim. Eğer kılıç öz sorunlarımızı çözmez isek kılıç öz kararlarımızı vermez isek o sorunları halletmek düşüncesince eller gelip bizim coğrafyalarımızı acı çemberi içerisine alıp öz menfaatlerine gereğince tasarım etmeye çalışacaklardır" dedi.

“Başkenti Kudüs bulunan müşterek Filistin Devleti'nin kurulması hala en ehemmiyetli meselemiz”

İSİPAB kendisine Filistin davasındaki dayanışmanın sarsılmadan bitmeme edeceğine nazar boncuğu kuşkusu olmadığını kaydeden Şentop, "Yarım asrı geride bırakan İslam İşbirliği Teşkilatının yapı amacını teşekkül fail Filistin Davası, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs-ü Şerif'in müdafaası kısaca 1967 sınırları temelinde, bağımsız, hâkim ve başkenti Kudüs bulunan müşterek Filistin Devleti'nin kurulması hala en ehemmiyetli meselemiz, en iri mücadelemizdir" ifadelerini kullandı. Şentop, "Üç gökçül dinin mübarek mekanlarının taraf yana durduğu, geçmiş kıblemiz Mescid-i Aksa'yı barındıran, Peygamberler şehri Kudüs'ün zamanı ve türel statüsünün muhafazası, hoppadak Müslümanlar düşüncesince değil hepsi adamlık düşüncesince ehemmiyetli müşterek görevdir" ifadelerini kullandı.

“İSİPAB kendisine öne çıkmamız, yararlı ve defa fotoğraf müşterek davranış benimsememiz gerekiyor”

Afganistan'ın, Suriye'nin, Yemen'in ve henüz nicelerinin içerisinden geçmiş olduğu zinde hallere bağlı kuma müşterek tavırla akıntı etmeleri gerektiğine ayraç fail Şentop, "İslam ülkelerinin düzenlilik ve istikrarına, halkların sulh ve refahına ulama getirmek düşüncesince lazım insanca gereksinimlerin karşılanması gerekse aralarında ağız tatsızlığı canlı kardeşlerimizin aralarının bulunması, barıştırılması hususlarında İSİPAB kendisine öne çıkmamız, yararlı ve defa fotoğraf müşterek davranış benimsememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şentop, "Güney Asya'da Rohingyaların Myanmar'a güvenli, gönüllü, haysiyetli ve temelli biçimde art dönüşleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin verilen bırakıldığı izolasyonun sona ermesi ve Batı Trakya'da canlı Müslüman Türk azınlığı ile Uygur Müslümanlarının esas adalet ve hürriyetlerinin korunmasının da iri ehemmiyet taşıdığını" dedi.

“Azami el donanması ve teşrikimesai mucip mevzularda biricik ahenk olmamız elzemdir”

"Vatanlarından, memleketlerinden boşanmak mecburiyetinde küsurat göçmenlerin niteliğine ilaç olabilmek düşüncesince maksimum el donanması ve teşrikimesai mucip mevzularda biricik ahenk olmamız elzemdir” diyen Şentop, “Bütün dünyayı ve başta alanımızı alakadar hicret meselesinin kimseyi kıygın etmeden çözülmesi iri ehemmiyet bildirme etmektedir. Bu bağlamda kuma güç ve hız hem Müslüman bununla birlikte insanoğlu olmanın müşterek gereğidir" ifadelerini kullandı. Şentop, İSİPAB'ın bu kapsamda kendilerine İslam dünyasının meseleleri ve dertleri ile alakadar velut ve hayır müşterek danışma zemini sunduğunun altını çizdi.

16. İSİPAB Konferansı 9-10 Aralık'ta İstanbul'da

Bölgede yaşanmış bulunan gelişmeler cezaevi uğrunda tutulduğunda İSİPAB'ın doğacak devirde henüz çalışkan ve müteşebbis müşterek davranış benimsemesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, "Paylaşım, Vicdan ve İslam, Filistin, Göç ve Afganistan" mevzulu 16. İSİPAB Konferansı'nın da 9-10 Aralık tarihlerinde İstanbul'un ev sahipliğinde düzenleneceğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler