USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Afganistan'a yardımların ulaştırılacağı müşterek ortamın oluşması lazım

TBMM Başkanı Şentop, "Afganistan'da şişman ortak insancasına acıklı var. Uluslararası ulaşımın açılması, intikallerin sağlanması, ilkin besin ve çıkar yol peyda etmek gibi yardımların ulaştırılacağı ortak ortamın oluşması lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Afganistan'a yardımların ulaştırılacağı müşterek ortamın oluşması lazım
19-01-2022 18:45
Ankara

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslar kapsamında bulunmuş yer aldığı Katar'ın başkenti Doha'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Katar ilişkilerinin uhuvvet hukukuna mebni bulunduğunu kaydeden Şentop, dü ülkenin de çetince senelerde birbirinin indinde bulunduğunu söyledi.

Şentop, düet ilişkileri parlamentolar ortada yetiştirmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini anlattı.

Seçim sonrası oluşan meclisin evvel ziyaretçisi olma arzusunda bulunduğunu dile getiren Şentop, "Seçimle oluşan parlamentoların çağımız dünyasında ehemmiyetli noktayı var. Küreselleşen dünyada şahısların bilgiye, dünyada bulunan bitenlere erişimi kolaylaşmış durumda. Bu bakımdan halkların yönetime katılması, yasa yapımına, denetime alınması baş döndürücü önemli." sanarak konuştu.

Bu durumun devletleri güçlendirdiğini vurgulayan Şentop, Katar ile Türkiye parlamentoları ortada borda bordaya tören düzeni imzalandığını da söyleyerek, "Meclis başkanları, komisyonlar ve hukuk grupları ortada münasebat bitmeme edecek lakin parlamentolarda ehemmiyetli bürokratik birimler var. Bunlar ortada da bilgelik ve birikim paylaşımını sağlayacak borda bordaya tören düzeni imzaladık." ifadelerini kullandı.

"Türkiye barışın ve istikrarın tesisi düşüncesince rastgele devir dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecektir"

Türkiye-Katar ilişkilerinin evren barışına da ehemmiyetli menafi sağladığını tamlayan Şentop, Türkiye'nin topu topu Körfez bölgesinin sulh süresince yaşamasını istek ettiğini vurguladı.

Körfezde elan evvela yaşanmış bulunan hastalıkların çözgün olmasından sevinme duyduğunu tabir fail Şentop, "Türkiye barışın ve istikrarın tesisi düşüncesince rastgele devir dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecektir." dedi.

Katar'da düzenlenecek evren ayak topu şampiyonasına da yer veren Şentop, ülkede iri hazırlıklar yapıldığını, Türkiye'nin bu aşamada da Katar'a rastgele desteği vereceğini söyledi.

"Afganistan'da iri borda bordaya insancasına acıklı var"

Katar ile Türkiye meclisleri ortada imzalanan tören düzeni kapsamında Katar'dan Türkiye'ye doğacak bürokratlara bilgiler verileceğini kail Şentop, dü iklim parlamentosunun arsıulusal zeminde de baş başa akım ettiğini aktardı.

Türkiye ile Katar'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamit Karzai Uluslararası Havalimanının işletilmesinde yapacağı iş donanmasına müteveccih soruya da karşılık verici Şentop, "Bu hemen borda bordaya havaalanının işletilmesi meselesi değil. Afganistan'da iri borda bordaya insancasına acıklı var. Uluslararası ulaşımın açılması, intikallerin sağlanması, ilkin besin ve deva iktisap etmek kıl payı yardımların ulaştırılacağı borda bordaya ortamın oluşması lazım." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, bu iş birliğinin ticari olmanın ötesinde insancasına olduğuna da aksan yaptı.

"Türkiye Doğu Akdeniz’de haklarını sonuna derece savunma edecek kudrettedir"

Doğu Akdeniz Boru Hattı (EastMed) Projesine bağlı değerlendirmesinde Şentop, "Biz gene bu yana bu projenin o haliyle ticari olmadığını, hesaplı olmadığını, akıllıca olmadığını düşünüyorduk. Sadece Türkiye’ye yağı iktisap etmek noktasından hareketle politik amaçlarla hakeza borda bordaya projenin gerçekleştirilemeyeceğini kılıç yeniden bu yana söylüyorduk. Daha doğal kavara çıkmadı, onun düşüncesince kimesne gaza gelmesin. O bakımdan gerçekler elbette görüldü.” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz ile tek alakası sıfır devletlerin burasıyla ilişik konuşmasını, iddialarda bulunmasını ve talepler dile getirmesini yadırgadığını dile getiren Şentop şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye Doğu Akdeniz’de arsıulusal hukuktan meydana gelen haklarını sonuna derece ve rastgele muhtelif vasıtayla, vasıta ile savunma edecek, onlara cemaat çıkabilecek borda bordaya kudrettedir. Biz Doğu Akdeniz’in imkanlarını ilkin Doğu Akdeniz’deki devletler iktisap etmek kıl payı arsıulusal hukuk, adalet, doğruluk çerçevesinde paylaşılmasını, hesaplı imkanlarının paylaşılmasını istek ediyoruz. Bunun sulh içerisinde müzakerelerle gerçekleştirilmesini istek ediyoruz."

Özellikle Kovid-19 salgının etkisiyle halis muhlis dünyada ağır borda bordaya hesaplı dava yaşandığını dile getiren Şentop, “Türkiye elan evvela tarihe baktığımızda da devir zamane hesaplı teessürat yaşamıştır lakin Türkiye baş döndürücü güçlü, baş döndürücü iri borda bordaya hesaplı potansiyele cemaat borda bordaya ülkedir. Dünyadaki en iri hesaplı büyüklüğe cemaat 20 ülkeden birisi. Bu hesaplı sorunları Türkiye elan evvela de aşmıştır. Daha iri mesail bulunur onları da aşmıştır. Bu problemi da aşacak.” halinde konuştu.

Göçmenler mevzusuna da yer veren Şentop, Türkiye'nin dünyada en borda bordaya tomar muhacir barındıran iklim bulunduğunu ve bunun Türk milletinin insancasına ve vicdani yaklaşımının borda bordaya kararı yer aldığı vurguladı.

Göçmenlere müteveccih kimi münferit hadiseler üstünden umumi borda bordaya istimara yapılmaması gerektiğine ve Türkiye tarihinde rasizm olmadığına aksan karşıcı Şentop, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 5 milyondan borda bordaya tomar muhacir var, Türkiye’nin nüfusu da 85 milyon. Bu derece baş döndürücü insanoğlunun yaşamış yer aldığı ülkede, kimi münferit hadiseler behemehâl olur, olacaktır lakin şayet bu biçimde Türkiye’de borda bordaya halkımızın onlara erinç yaklaşımında borda bordaya amaç reşit olsaydı, o insanoğlu Türkiye’de bulunmazlar, o devir masraf Yunanistan’da yahut Almanya’da yaşarlardı. Yani anca basına yansıyan üç iptidai vakayla değişmeyen özgülemek baş döndürücü hata olur, Türkiye’ye iri hayıf olur, bizim milletimize iri hayıf olur."

Yunanistan polisinin göçmenlerin botlarını şişlerle patlatarak onları denizlerde boğulmaya bırakma ettiğini dile getiren Şentop, Türkiye'nin ise sınırlarına mevrut göçmenlere cemaat çıktığının altını çizdi.

Bir İngiliz gazetesinin 2023'teki seçimlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaybedeceği yönündeki makalesine bağlı soruya Şentop, "İngiliz gazeteciler evvela İngiltere’deki gelişmelere baksınlar, Başbakan (Boris Johnson) ne meydana getirecek acaba, istifa edecek mi bitmeme edecek mi, düşürecekler mi ne olacak onunla ilgilensinler. Kendi istek ettikleri şeyleri yazıyorlar." yanıtını verdi.

Türkiye’deki reislik seçimlerinde 50+1 sisteminin değiştirilmesinin gündemde olup olmadığına bağlı soruya ise Şentop, “Bunun düşüncesince borda bordaya yasa değişikliği icap eder hakeza borda bordaya husus için. Böyle borda bordaya obje Meclisin gündeminde yok, Türkiye’nin gündeminde yok.” halinde cevapladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler