USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Türkiye’ye yeni bir anayasa gereklidir”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'ye yeni bir anayasanın gerekli bulunduğunu belirterek, “İçerikten hür namına tamamen, halkın başıboş oylarıyla seçme parlamentonun bir anayasa yapması gerekiyor. Türkiye bunu doğruluk ediyor şu andaki anayasa ne denli tebeddülat mamul olsa

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Türkiye’ye yeni bir anayasa gereklidir”
09-05-2022 21:56

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bilim, kitap, sanat, film, spor ve kariyer festivalinin açılışına eklenmek düşüncesince geldiği Sakarya'da darülfünun öğrencileriyle bir araya geldi. ‘Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset' başlıklı konuşma oluşturan Şentop, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya gereksinimi olup olmadığına değindi. 2011 seçimleri öncesinde süregelen yeni Anayasa tartışmalarının arkası sıra Meclis'te Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu tamlayan Şentop, komisyona AK Parti'nin “Başkanlık Sistemi” önerisini getirdiğini söyledi.

“Türkiye'ye yeni bir anayasa gereklidir”

Türkiye'ye yeni bir anayasanın gerekli bulunduğunu tamlayan TBMM Başkanı Şentop, “İçerikten ari adına tamamen, halkın başıboş oylarıyla seçme parlamentonun bir anayasa yapması gerekiyor. Türkiye bunu doğruluk ediyor şu andaki anayasa ne derece tadilat işlenmiş olsa da askeri devirde işlenmiş bir anayasa. Zaman içre işlenmiş değişimlerle bütünlüğü soysuz sanarak de söylenebilir. Ama bunun yapılabilmesi düşüncesince muhtemelen bir çoğunluğa gerekseme var. Dolayısıyla yeni anayasa üzerine en azından öge adına uzlaşma lazım. Meclis bunu yapabilir, ancak içtenlikle bir yaklaşım ortaya ayırmak lazım. Anayasayı somutlaştıran devletin kurumsal mimarisi ile ilişik bölümdür. Devlet yetkilerinin kullanımıyla, kullanacak olanların birbirleriyle ilişkilerine müteallik düzenlemelerdir. Kurumsal mimariyle, teşkilatla ilişik büro içermeyen bir dosdoğru Anayasa olamaz, derler. O büro içre de en ehemmiyetli bölük hükümet sistemiyle ilişik kısımdır. Önceki devirde 61 ile süregelen anayasal sistemde, siyasetin sahasını daraltan, vesayetçi sistemin işleyebilmesi düşüncesince saylav sistemden yararlanmışlardır. Parlamento içerisindeki dengeleri değiştirdiğiniz devir hükümet kurdurup hükümet düşürtebiliyorsunuz. Çünkü hükümet yasama kurulu içi dengelere bağlı, bağımlı” dedi.

“En bembeyaz iş, arabayı değiştirmek”

Hükümet sistemi, reislik sistemi tartışmalarının seneler süresince sürdüğünü tamlayan Şentop, “Bir de bunun haricinde duyurulmayan gömülü tehditlerle yasama kurulu içre dengelerle oynayan, hükümetlere el fail nice gidiş yaşanmıştır Türkiye'de. Hükümet sistemi değişikliğinde irdelemenin zamanı bir art planı, zamanı ve siyasal bir derinliği var. Çok hâlâ temelde bir ağız dalaşı var. Bu nedenle hükümet sistemi, reislik sistemi tartışmaları 1969'dan buyana mevcuttur. Yeni bir bap değil bu. Sürücü eğitimi sunulan otomobillere benzetiyorum ben. Sağdaki aparatları vazgeçirmek geçişsiz arabayı normalleştirmek için. Cumhurbaşkanımız erişince sağdaki erkeğe bir dakika deyip adamı indirdik. Sağ taraftaki aparat durdukça bazıları iyi tarafa oturmayı isteyecek. FETÖ buydu işte. Sola ki oturursa otursun, sağa taşınmak istiyorlar. En bembeyaz iş, arabayı değiştirmek, eğer olmazsa aparatları sökmek. Hükümet sistemi değişikliği o karışma aparatlarını sökmektir. Sistem normalleşti. Geri döndürelim demek, suyu aksine dökmek kabil bir şeydir” sanarak konuştu.

“Düzenlenmesi müstelzim bir alan”

Şentop, toplumsal iletişim araçları ile ilişik tartışmalar üzerine da, “Bir yaşadığımız mevhum alem var, bir de yaşadığımız esas alem var. Gerçek alem ile mevhum alem ortada meydana getirilen işlerin türel vaziyeti itibarıyla bir ayırt olmaması lazım. Sanal alemde meydana getirilen yanlışlar, hakaretler düşüncesince de esas yaşamda bulunduğu kabil müeyyideler uygulanmalı. Hukuki düzenlemelerde umumi adına birtakımı eksikler var, etraflı dünyada var. Hukuk hâlâ aşırı tanımlar üstünden akım ediyor. Tanıma karışma olanları içerisine meydan kavait getiriyor, haricinde kalanları ilgilendirmiyor. Bir gazetede yalanlama yazısı yapabiliyoruz, ancak internetten neşriyat karşıcı iletişim araçları kuruluşuna bunu yaptıramıyoruz zira onunla ilişik hususi buyruk yok. Düzenlenmesi müstelzim bir alan. Bu elden bizim sorunumuz mu, değil. Bir aşırı milel arası toplantıya katıldık. Bir aşırı sedir başkanı da bizimle ayrımsız şeylerden şikayetçi oldu. Afrika'dan, ABD kıtasından mevrut ihvan da ayrımsız şeylerden şikayetçi oldu. Yeni gelişen alanlar bulunduğu düşüncesince ahbaplık sistemi bu mevzuyu arkadan strateji ediyor. Bu bölgelerde çalışkanlık yayınlayan aşırı uluslu şirketler, nice ülkenin millî mevzuatını da tanımıyor bazen. Hem millî mevzuat, hem arsıulusal sözleşmelerle bir ahbaplık düzeni peydahlamak lazım” halinde konuştu.

“Meclis Başkanı'na mehteranlı karşılama”

Üniversiteli öğrencilerle bir araya mevrut TBMM Başkanı Şentop, hâlâ sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ni görüşme etti. Mehteran takımıyla karşılanan Şentop, reislik makamında ağırlandı. Gerçekleşen görüşme esnasında AK Parti Milletvekilleri Çiğdem Erdoğan Atabek, Recep Uncuoğlu, Vali Çetin Oktay Kaldırım, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Oktar, Bedrullah Erçin, Doç. Dr. Furkan Beşel ve Ziya Cevherli haremlik etti. Ziyarette Sakarya'da sonuç 3 yılda 3 bilyon TL yatırımla meydana getirilen 143 değişik plan anlatılırken, şehrin potansiyeli ve ilkin sonuç devirde Sakarya'nın adını ön plana çıkaran ekincilik hamleleri konuşuldu. Buradaki bilgelik alış verişi sonra Şentop, Sakarya Valiliği'ni görüşme etti. onur Defteri'ni imzalayan Şentop, Vali Çetin Oktay Kaldırım ve protokolle gerçekleştirdiği geveze sonra Sakarya'dan ayrıldı.

Burak Can Tokyürek - Orkun Kaya

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler