USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'TARSİM, 2022 yılında da büyüyecek'

Katıldığı birlikte monitör programında mütekellim TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, TARSİM'in 2022 yılında da büyüyeceğini belirtirken, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi için açıklamalarda bulundu.

'TARSİM, 2022 yılında da büyüyecek'
19-01-2022 15:18

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 18 Ocak tarihinde, millî ortak monitör kanalında gösterilen ‘Güvenli Hayat' programının misafiri oldu. Programda, Barış Ergin'in sorularını cevap veren Günal, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'nin 2021 yılını değerlendirerek, 2022 yılı yenilikleri ve beklentileri ile sistemdeki toy teknolojik icraat kendince bilgilendirmelerde bulundu.

Genel Müdür Serpil Günal'ın programdaki açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:
“2021 yılı, hava değişikliğinin de etkisiyle sertliğini ve frekansını arttıran yangın, sel, kuraklık, dolu, fırtına, hortum ve sarsıntı kadar afetlerin gölgesinde geçti. Doğal afetler, evren düşüncesince değişik elan iri ortak gözdağı durumuna geldi. Bunun sonucunda, müstahsil ve yetiştiricilerimizin ekincilik sigortalarına müteveccih farkındalığı ve isteği arttı. Tarım ve hayvancılıkta natürel facia ve hava değişikliği risklerinden dehalet noktasında, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi, sonuç basamak kalburüstü ortak yürütüm örneği. Devlet, hususi kesim ve çırçıplak maşer kuruluşları ortaklaşa iş modeli. Çiftçi odaklı ortak Sistem.

Bizim hedefimiz, paydaşlarımızla birlikte, hava değişikliğinin kararında toptan kurda yaşanmış bulunan kürevi ısınmaya karşı, tarımda en ehemmiyetli riziko dalavere araçlarından biri bulunan sigorta kendince üreticilerimizin algısını kuvvetlendirmek. TARSİM Sistemi'ni şehir genelinde elan ortak tomar yaygınlaştırmak. Bu sebeple sonsuz yerine sahadayız. Türkiye genelinde arazi meydan 16 Bölge Müdürlüğümüz, sonsuz yerine sahada lansman ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyor.

Tarım izlemsel ortak alan. Üretici ve yetiştiricilerimiz, toprağa, hayvana ve seraya envestisman yapıyor. Bu yatırımın karşılığını bekliyor. Doğal afetler bundan sonra yaşamın ortak gerçeği. Bu yatırımın garanti dibine katılması ve korunması baş döndürücü önemli. Bu sebeple üreticilerimizin ahit kaybetmeden TARSİM'e üye sigorta şirketlerinin izinli acentelerine başvurmalarını, ekincilik sigortalarını vaktiyle yaptırmalarını ve boşlama etmemelerini kaynak ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde, topu topu ekincilik sigortası branşlarında 550 bin sayı suç duyurusu aldık. Bitkisel Ürün Sigortası dalındaki ihbarlarda, don, meşbu ve sıkıntı kadar esbap önceki tam arazi aldı. Sigortalı üreticilere, külot nedenli hasarlar düşüncesince 989 milyon TL, meşbu nedenli hasarlar düşüncesince 395 milyon TL ve sıkıntı nedenli hasarlar düşüncesince 77 milyon TL ifa yapıldı.

Son zamanlarda hava değişikliğinin tesiri ile dört sezon dü mevsime düştü ve baharlar ortadan kalktı. Ilık güzeşte kışlar ve hamam güzeşte yazlar yaşanıyor. Buna ilişkin yerine mamüllerin fenolojik gelişmeleri de değişiyor. Kuraklık da hava değişikliğinin yanında getirmiş bulunduğu en ehemmiyetli afetlerden birisi. Geçtiğimiz yıl, Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında Türkiye genelinde 83 binin üstünde poliçe sıralama edildi. Sigortalı üreticilerden birleşen 24 milyon TL prim karşılığında 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bu yıl susuzluk sigortasına derin ortak nazarıitibar yalan konusu. Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda, 2022 yılına hususi yerine büyüklük dayanak payı yüzdelik 60'dan yüzdelik 70'e yükseltildi. Yine 2022 yılına hususi olarak, eşik mahsul oranı, yüzdelik 70'den yüzdelik 80'e yükseltildi. Bu doğrultuda, yılın kökeninden itibaren 100 bin adede DOĞRU poliçe düzenlendiğini tabir edebilirim.

Gelişmiş teknolojik çözümlemeli modellemeler, büyüklük destekli ekincilik sigortalarının ameliyat süreçlerinin geliştirilmesinde ve tanıtmalık fiyatlarının oluşturulmasında kullanılıyor. Diğer yandan, üniversitelerimizle ortaklaşa iş şeklinde muhtelif planlar yürütüyoruz. Büyük veri, ilkin kuruluşların alıcı davranışlarını inceleyerek akıllıcasına kararlar almalarına ve stratejiler geliştirmelerine ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Bu sayede, alınacak kararların neticelerini başlangıçta kestirebilmek belkili olabiliyor. TARSİM, 15 salname ortak Sistem. Ciddi açıdan data birikimimiz bulunuyor. Bu verilerden manalı neticeler elde edebilmek düşüncesince data analizi ve çözümlemeli modelleme çalışmalarına başladık. Branş bazında plan emek harcamaları yürütüyoruz. Bu projelerde, ortak taraftan seçenek tanıtmalık fiyatlandırma şekilleri araştırırken, öteki taraftan da riziko skorlama ve operasyonel süreçlerin optimizasyonu ile ilgilendiren icraat yürütüyoruz.

Sistem çerçevesinde güvence kapsamı değme güzeşte yıl genişliyor. 2022 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortaları Genel Şartlar ile Tarife Talimatları, Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) kabilinden yayınlandı. Yeni uygulamalar, 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Çok sayıda toy yürütüm devreye alındı, prim tutarlarında indirimler yapıldı. Primler üreticilerimizin ödeyebileceği düzeylerde. Örneğin, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası'nda, rahatsızlıkların dışarı bulunduğu namüsait şümullü tarifede, 17 bin 500 TL sigorta bedeli bulunan ortak sığır düşüncesince yetiştiricinin ödeyeceği meblağ 12 maaş devirde hemen 55 TL. Aynı sürede Gelir Sigortasını da devreye aldık. Şimdilik Konya ilimizin Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay İlçelerinde uçucu yerine uygulanıyor. İlerleyen zamanlarda Konya ili ve sonra Türkiye genelinde uygulanmasına müteveccih çalışmalarımız topu topu hızıyla bitmeme ediyor.

Değişen evren ile beraberce mahveden yeğleme ve alışkanlıklarında değişimler yaşanıyor. Bu değişimin anne baş yapıcılarından biri de teknoloji. Üretici yararı ve memnuniyeti doğrultusunda stratejilerimizi belirliyor ve faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme değme devir önceliğimiz oldu. Üreticilerimizin ve paydaşlarımızın memnuniyetini yükseltmek kıl payı teknolojik tabanlı uygulamaları, gerisi peşine TARSİM Sistemine kazandırmaya odaklandık. Özellikle müstevli zamanında müstahsil ve paydaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı baş döndürücü sayıda uygulamayı devreye aldık. Anlaşılır ve törensiz süreçler geliştirmeye çalıştık. Üreticilerimizin hasar ihbarlarını aceleci ve emeksiz ortak halde sayısal kanallar marifetiyle yapabilmelerine imkân sağladık. Hayvan Hayat Sigortalarında riziko tetkik ve hasar belirleme çalışmaları, iri işletmeler için, tesislere gitmeye lüzum kalmadan engin yapılmaya başlandı. Hasar belirleme ve riziko tetkik çalışmalarında da teknolojileri çalışkan yerine kullanarak kılgı analizör geliştirdik ve süreçleri kısalttık.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler