USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı iklim değişikliğine için 7 bölgenin tarımsal analizini çıkardı

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin negatif etkilerine için 7 alanda gidiş analizi yaparak, hal önerileri oluşturdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı iklim değişikliğine için 7 bölgenin tarımsal analizini çıkardı
19-01-2022 11:36
Ankara

AA muhabirinin edinmiş bulunduğu bilgiye göre, Bakanlık, "Bölgelere Göre Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum ve Azaltım Konusunda Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri" mevzulu düzentileme gerçekleştirdi.

Buna göre, Akdeniz Bölgesi'nde baş döndürücü sıcaklık, kuraklık ve beklenmedik iklim vakaları hasebiyle oluşan afetlerle biyoçeşitliliğin azaldığı, verimde zayiat yaşandığı belirlendi.

Bu sebeple üreticinin ürünlerini mesabesinde pazarlayabileceği çalışan müşterek binanın kurulması, Bakanlığın öncülüğünde ülkesel ve il bazında istihsal desenine gereğince tarımda iklim değişikliğine uzlaşma gelişim planı oluşturulması, çalışkan rüzgar perdeleri kurulması, iklim dostu tarımsal tutma modeli uygulanması, iklim değişikliği dair dışarlık personeline eğitimler verilmesi, ekin yakılmalarının önüne geçilmesi ve hayvani basma idare sistemleri kurulmasının da aralarında bulunduğu tavsiyeler paketi oluşturuldu.

Marmara'da topraksız tarımın yaygınlaştırılması önerildi

İç Anadolu Bölgesi'nde kalan kuraklık yardımıyla nebati istihsal değerlerindeki gerilemenin efsanevi yemi bulma sıkıntısına dönüştüğü belirleme edildi.

İklim değişikliğine akıllıca mahsul deseninin ve teşrinievvel nöbeti sistemlerinin belirlenerek uygulanması, çalışkan rüzgar perdeleri kurulması, kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanabilen çeşitlerinin tasarruf alanlarının artırılması, tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına müteveccih ameliyat yürütülmesi, yeşil ve uzvi gübreleme yaygınlaştırılması ve iklim dostu tarımsal tutma modeli oluşturulması önerildi.

Marmara Bölgesi'nde de makineli tüfek tüfek tarımın münteşir olmasının otlak ve otlakların daralmasına sefer açmış bulunduğu vurgulandı.

Bölge düşüncesince hal önerilerinde, eser bahçeleri tesislerinin artırılması, baş döndürücü ve kesintili otlatmanın engellenmesi ve sulama yönetimi dair fellah eğitiminin sağlanması gerektiği belirtildi.

Toprak tahliline alakalı gübreleme yapmaları doğrultusunda çiftçilerin eğitilmesi, kuraklığa dayanabilen çeşitlerin desteklenmesi, rüzgar perdesi ile iklim dostu tarım planların yaygınlaştırılması, rahmet hasadı projelerinin desteklenmesi ve arazi işlemesiz tarımın yaygınlaştırılması da tavsiyeler ortada arsa aldı.

Ege Bölgesi'nde, iklim değişikliğinin tarım sektöründe en ehemmiyetli tesirinin kuraklık bulunduğu raporlandı.

Bölge genelinde basınçlı sulama sistemlerinin artırılması ve yabani sulamanın önlenmesi, sellemehüsselam kuyu açılış faaliyetlerinin şimdi aşkın denetlenerek cezaların artırılmasının sağlanması, su yönetimi açısından vurgulanan hususlar ortada dikkati çekti.

Yörede başkaca iklim şartlarına akıllıca sert olta ekimi yapılması ve hayvancılık işletmelerinin buna gereğince planlanması, su tasarrufu sağlayıcı sistemlerin yaygınlaştırılması üzere tavsiyeler belirlendi.

Mera reform çalışmalarına ödenek

Sıcaklık diyetindeki dalgalanmalar hasebiyle verimde azalmaların yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise çayır otlak reform çalışmalarına muhassasat verilmesi önerildi.

Bunun beraberinde araştırı enstitülerince geliştirilen dayanabilen çeşitlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına gayret verilmesi, mahsul deseni planlamasının kuraklığa müteveccih baştan düzenlenmesi, su tutkusu az seçenek ürünlere, hububata dayanak noktası sağlanması, arazi el işi tekniklerinin güncellenmesi, işlemesiz tarımın yaygınlaştırılması, tarımsal sigorta desteklerinin artırılması ve er ikaz sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise nebati üretimde çor ve dokuncalı görülme sıklığının ve hasebiyle geçer not derman miktarının arttığı kaydedildi.

Bu sebeple, er ikaz sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması, kuraklığa dayanabilen çeşitlerin ıslahına gayret verilmesi ve çiftçilerin bu ürünlere yönlendirilmesi, rüzgar perdesi ve su hasadı üzere natür sürekli çözümlerin yaygınlaştırılması önerileri yapıldı.

Ayrıca, çiftçilerin sulama teknikleri kendisince bilinçlendirilmesi, tarım sigortaları kapsamının parsel bazlı alanlara indirgenmesi, güzel tarım, uzvi tarım, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerin Koruma Programı üzere iklim dostu ve istihsal aşamalarının izlem edilebildiği uygulamaların ve desteklerin yaygınlaştırılması, tarımsal kuraklık gelişim planlarının faaliyete geçirilmesi tespitler ortada arsa aldı.

Karadeniz Bölgesi'nde, tarımda müşterek an önceki yabani sulamaya akıbet verilip gizli sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, az su tüketen tarımsal üretime geçilmesi, ormanların ağaçlandırılıp arıcılığın desteklenmesi, rüzgar perdesi ve rahmet hasadı uygulamalarının yaygınlaştırılarak rustik kalkınma destekleri kapsamına alınması, fındık ve ambarlama tesislerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.

Yapılan değerlendirmeler kararı dört başı mamur alanlarda sulama sistemlerine aksan yapılarak, modern yöntemlerin yaygınlaştırılması, inme sulama ve rahmet suyu kullanımının artırılmasının ehemmiyet taşımış bulunduğu kaydedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler