USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'den motorin fiyatlarıyla ilgilendiren açıklama: Çalışmalarımız hazır

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Önemli ortak ümit mevcut motorin fiyatlarıyla ait üreticilerimiz tarafından. Çok çelimsiz ortak izah gerçekleştirmek istiyorum. Çalışmalarımız hazır." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'den motorin fiyatlarıyla ilgilendiren açıklama: Çalışmalarımız hazır
25-11-2021 14:45
İzmir

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, motorin fiyatlarıyla ilişik üreticilerin beklentilerinin bulunduğunu, bu mevzuda çalışmaların sürdüğünü belirterek, " İnşallah motorin fiyatlarıyla ilişik müspet gelişimleri de endamsız yan yana müddet içinde bilhassa besicimiz ve yetiştiricimiz ile paylaşabiliriz niteleyerek düşünüyorum." dedi.

İzmir programı kapsamında Aliağa ilçesinde kurulacak Küçükbaş Damızlık Koyun Üretim Merkezi'nin tören düzeni töreninde mütekellim Pakdemirli, sonuç 19 yılda sağlanan destek sunar ve acemi projelerle küçükbaş hayvan sayısında ehemmiyetli artışlar yaşandığını söyledi.

Bu çağda kucak sayısının yüzdelik 80 artışla 45,2 milyon başa, inatçı sayısının da yüzdelik 81 artışla 12,2 milyon başa çıktığını tamlayan Pakdemirli, mecmu küçükbaş hayvan sayısının ise yüzdelik 80 artışla 57,4 milyon başa yükseldiğini bildirdi.

Küçükbaş hayvan sayısının sonuç 30 senenin en efdal seviyesine eriştiği bilgisini verici Pakdemirli, "Gururla söylüyorum ki Türkiye çağ küçükbaş varlığında Avrupa'da yan yana numara sıradadır. Küçükbaş hayvancılıkta Ar-Ge ve inovasyona verdiğimiz dayanak yardımıyla hayvan başına motorin veriminde ehemmiyetli yan yana evolüsyon sağladık. Son 19 yılda kucak motorin verimi yüzdelik 60 artışla 77 litreye, inatçı motorin verimi ise yüzdelik 78 artışla 105 litreye yükseldi. Bu sayede az hâlâ 2 koyundan ve keçiden aldığımız sütü çağ 1 hayvandan alıyoruz." niteleyerek konuştu.

Türkiye'den 142 bin hayvan ihracatı

Verimlilik ve hayvan sayısındaki gelişmelerin indinde enerjik koyun-keçi ihracatının artmasından ötürü da bahtiyar olduklarına yer veren Pakdemirli, "Bu sene içinde şimdiye denli Azerbaycan, Katar, Lübnan, Kuveyt ve Suudi Arabistan kazanmak gibi mecmu 5 ülkeye 142 bin küçükbaş hayvan ihraç ettik." dedi.

Türkiye'yi küçükbaşta, dünyanın ehemmiyetli merkezlerinden birisi biçimine getirmeyi hedeflediklerini aktaran Pakdemirli, dikici ve yetiştiriciler düşüncesince girdi maliyetlerinin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu fazla dobra bildiklerinin altını çizdi.

Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bu nedenle girdi maliyetleri içinde ehemmiyetli yan yana paya erbap bulunan düzen fiyatlarındaki baş döndürücü artışa izin etmeyeceğimizin altını bilhassa yemek istiyorum. Et, motorin ve düzen üreticilerimizin bu halden negatif etkilenmemesi ve maliyetlerinin azaltılmasını iletmek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığıyla 'Yem Regülasyon Çalışması' başlattık. Hasatla baş başa kuvvetlendirme edilen TMO stoklarındaki ürünlerin, temmuzdan itibaren akıllıca pahalı satışını yapıyoruz. Bununla baş başa 3,8 milyon titrem hububatın sektöre arzını gerçekleştirerek yetiştiricilerimizin maliyetlerinde oluşacak arttırma 2 bilyon teklik iyon önüne geçtik. Yine hayvancılık alanının sert düzen ihtiyacını istikbal etmek amacıyla düzen bitkileri desteğimiz de bitmeme ediyor. Son 19 yılda tahminî 8 bilyon teklik düzen bitkileri desteği ödedik. Sağladığımız destek sunar ve ölçülü icraat ile düzen bitkileri ilk teşrin alanımız 758 bin hektardan 2,5 milyon hektara yükseldi. Besicimiz ve motorin üreticimiz şen olsun. Tedbirlerimizi aldık, almaya da bitmeme edeceğiz."

"Hayvancılıkta rekorlarla kırcı yan yana atak yılı"

Aliağa Belediyesi ile İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü ortada imzalanacak projenin detaylarından da bahseden Pakdemirli, projenin Türkiye ve alanda küçükbaş hayvancılığın gelişim göstermesi düşüncesince ehemmiyetli yan yana ulama sağlayacağını, projeyi ince önemsediğini dile getirdi.

Proje ile küçükbaş hayvan üreticilerine et ve motorin verimi efdal maya küçükbaş hayvan temini düşüncesince ehemmiyetli yan yana atak attıklarına ayraç fail Pakdemirli, "İlk aşamada tahminî 2 milyon teklik yatırımla başlanacak proje, dört dörtlük kapasiteye vardığında 5 bin küçükbaşı içinde barındıracak. Bu sayede kayıtlı, pedigrili ve birinci sınıf maya kıymeti efdal antrenör ve koyunlar yetiştirilerek semt yetiştiricisinin hizmetine sunulacak. Bu projemizle maya kucak ve koçların rastgele sene yüzdelik 20-30'u deneyli sürüye katılacak, bunların sayısı denli doğurgan kucak güruh dışına çıkarılacaktır.
Böylece sürünün değişik hâlâ faik yan yana güruh biçimine gelmesi sağlanacak. Öncelikle Bakırçay havzasında toprak meydan Aliağa, Menemen, Foça, Bergama, Dikili, Kınık ilçelerindeki kucak yetiştiricileri ilkin kazanmak gibi İzmir’in hepsi küçükbaş yetiştiricilerinin projeden yararlanmasını hedefliyoruz." ifadelerini kulandı.

Tarım ve hayvancılığa verdiği destekten ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürname fail Pakdemirli, Türkiye'nin tarım ve orman sektöründe dünyada yalan sahibi devletler ortada toprak almaya bitmeme edeceğini vurguladı.

Pakdemirli, doğacak senenin küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla kırcı yan yana atak yılı olacağına kalben inandığını belirterek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Sözlerime sonuç vermeden geçmiş ehemmiyetli yan yana ümit mevcut motorin fiyatlarıyla ilişik üreticilerimiz tarafından. Çok endamsız yan yana izah gerçekleştirmek istiyorum. Çalışmalarımız hazır. Gıda Komitesindeki çalışmalarımız halen bitmeme ediyor. İnşallah motorin fiyatlarıyla ilişik müspet gelişimleri de endamsız yan yana müddet içinde bilhassa besicimiz ve yetiştiricimiz ile paylaşabiliriz niteleyerek düşünüyorum."

Programda Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman ve Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da birer müzakere yaptı.

Konuşmaların arkası sıra Acar ve İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ihtimam çeşidinden Küçükbaş Damızlık Koyun Üretim Merkezi düşüncesince tören düzeni imzalandı.

Törene MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler