USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin hakkında teri yanıtsız kalmayacak

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, çiftçilere seslenerek, "Çiftçimizin, doğrusu siz değerli ziyaretçilerimizin karşı teri cevapsız kalmayacak, mahsuller maliyetlerin üstünde bedel bulacaktır." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin hakkında teri yanıtsız kalmayacak
22-10-2021 16:55
Samsun

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilere seslenerek, "Siz fikir etmeyin, gönüllerinizi dolgunca tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya bitmeme edin. Çiftçimizin, kısaca siz değerli üyelerimizin karşı teri yanıtsız kalmayacak, mahsuller maliyetlerin üstüne bedel bulacaktır." dedi.

Bakan Pakdemirli, 9. Çorum Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışında, fuarın alanda ehemmiyetli yan yana çekicilik merkezi oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin otlak engelleme yekûn ekincilik dalında dünyada 31'inci tam olmasına karşı zirai hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise evvela 10 zarfında toprak aldığına dikkati çekici Pakdemirli, "Bu başarıda çiftçimizin emeği, karşı teri var. Tarım endüstrisi akıbet 12 çeyrektir okunabilen faiz gösteriyor. Tarım, bu senenin evvela 6 ayında da averaj yüzdelik 4,7 faiz ile ekonomimize çelim katmaya bitmeme etti. Su ve sulama dalında yaptığımız yatırımlar, zirai hasılamıza artı yönde ulama sağlamaya bitmeme ediyor. Geçen sene zirai hasılamız 337 bilyon liraya ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. İklim değişikliği, pandemi ve öteki nice toptan soruna karşı nebati üretimdeki artışlar, hayvancılıktaki gelişmeler bizleri sevindiriyor." niteleyerek konuştu.

Tarım ve besin mamüllerindeki ihracatın da sabık senenin üstüne çıkacağını özetleyen Pakdemirli, "Tarım ve besin ürünleri ihracatımız 2021 yılı 8 maaş devirde yan yana geçmiş senenin bire yan yana zamanına layıkıyla yüzdelik 17 artarak 13,7 bilyon dolar, aut tecim fazlamız ise yüzdelik 78 artarak 4 bilyon dolar şekilde gerçekleşti. Ülkemiz tarımını bu seviyelere yükselten kâffesi üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.

Üretimdeki başarının başlangıç mimarının çiftçiler bulunduğunun altını çizen Pakdemirli, şöyleki bitmeme etti:

"Bakanlık şekilde biz de desteklerimizle, zirai inovasyona ve değişen teknolojinin gelişmesini sağladığımız katkıyla siz değerli üyelerimizin herhangi yan yana daim yanınızdayız, yanınızda olmaya da bitmeme edeceğiz. Bildiğiniz derece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Tarım ve Orman Bakanlığı başlangıç döndürücü degaje fariza ve hata bölgeyi üstlendi. Bakanlığımızın anne unsurlarından bulunan zirai üretimini, besin güvenliğimiz açısından başlangıç üstüne tutuyoruz. Bu kapsamda çiftçimizin, üreticimizin hem dayanaklık geçirmek hem envestisman hem de alıntı fiyatlarıyla gerisinde duruyoruz. Bildiğiniz derece 2002 önceleri dayanaklık geçirmek az elan yoktu ve beş altı karışma alımı vardı. 2002 sonrası ise küsurat destek sunar ve sınırlanmış karışma alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı sistemi sonra hem desteklerde artma hem de çalışan karışma alımlarını beraberce uyguluyoruz. Son 3 yılda zirai destekleri yüzdelik 65 artışla 24 bilyon liraya çıkardık. İnşallah 2022 senesinde bu miktarı 26 bilyon liraya boşaltmak düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor."

Müdahale alımlarında müstahsil dostu politikalar yürüttüklerini, bunu da karışma kurumlarını dokunca ettirmeden yaptıklarını aktaran Pakdemirli, "Son zamanlarda yaşanmış bulunan hava değişikliği ve pandemi süreci derece hadiseler ekincilik ve besin piyasalarını ağırbaşlı manada etkilemektedir. Başta gübre, düzen ve erke peyda geçirmek amacıyla nice emtiada evren tutarları herhangi yan yana sabık gündüz artma göstermektedir. Maliyetlerdeki bu artışları kılıç de şişman inceden inceye izliyoruz. Şu an kâffesi dünyada benzeri ahval mevcut. Bu sebeple siz fikir etmeyin, gönüllerinizi dolgunca tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya bitmeme edin. Çiftçimizin, kısaca siz değerli üyelerimizin karşı teri yanıtsız kalmayacak, mahsulleri maliyetlerin üstüne bedel bulacaktır. Tarımsal destek sunar indinde uyguladığımız alıntı tutarları ile herhangi yan yana devir çiftçimizin indinde olduk, olmaya bitmeme edeceğiz. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi muhafız politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." niteleyerek konuştu.

Bakan Pakdemirli, İklim Değişikliği ve Su Şurası yaptıklarını hatırlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İklim değişikliğinin etkilerini de katarak hem politikalarımızı hem de sahadaki projelerimizi akilane planlayarak çalışan biçimde uygulayacağız. Diğer yandan su, Bakanlık şekilde en başlangıç döndürücü üstüne durduğumuz konuların başlangıcında geliyor. Su dört başı mamur politikalarımızı belirleyen anne kaynaktır, en ehemmiyetli öznedir. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın himayelerinde düzenlediğimiz Cumhuriyet tarihimizin evvela su şurasında kâffesi paydaşlarla suyumuzu A'dan Z'ye masaya yatırdık, hedeflerimizi ortaya koyduk, yavaş yavaş sefer haritamızı belirledik. Suyumuzu korumak, feyizli değerlendirmek ve çocuklarımıza emaneti teyit geçirmek namına belirlediğimiz projeleri yan yana tane on paralık yaşama geçireceğiz. Şuramızda ülkemizin çabucak 21. yüzyıldaki su ihtiyacını değil, bire yan yana sürede 22. yüzyıldaki ihtiyacını da tasar ve tedbirlerle elan konkre bir vaziyete getirdik. Havza bazında su yönetiminden su verimliliğine, suya layıkıyla tarımdan bereket ve yağışsızlık planlarına, hava değişikliğinden çıkma suların baştan üretime kazandırılmasına denli suyla ilgilendiren herhangi yan yana mevzuda hazırız ve sahadayız."

Elektrikli traktörün dizi üretimi hanuman ayında başlayacak

Pakdemirli, tarımın herhangi yan yana memleket düşüncesince dirimsel ciddiyete cemaat ve dünyanın üstüne en başlangıç döndürücü durduğu konuların başlangıcında geldiğini vurgulayarak, "Biz de akıbet 20 senedir türkiye tarımının gelişme göstermesi ve rakiplik gücünün artırılması düşüncesince ehemmiyetli destek sunar sağlayıp yatırımlar yaparak Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik. Bugün Türkiye'nin bulunmuş olduğu coğrafyanın en şişman ve en çelimli zirai Ar-Ge altyapısına cemaat ülkesi bulunduğunu sizlere gururla bildirmek istiyorum. Özellikle akıbet 3 yılda yüzlerce yeniliği, başlangıç döndürücü sayıda teknolojiyi çiftçimizle buluşturduk ve türkiye tarımına kazandırdık. Türkiye'nin evvela domestik ve ulusal elektrikli traktörünü dizi üretime müheyya bir vaziyete getirdik. 105 atlama beygiri gücünde, 45 ila 55 dakika arası yüzdelik 100 yükleme ihtimalî ve 8 büküm elan az mahrukat tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetlerini yüzdelik 95 düşürecek elektrikli traktörümüzün inşallah dizi üretimine önümüzdeki senenin hanuman ayında başlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Elektronik Hayvan Takip Sistemi'nin, öteki adıyla elektronik küpenin 2 hafta evvela tanıtımı yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, şöyleki konuştu:

"Ülkemizin ulusal kapital ve ulusal Ar-Ge ile geliştirilen evvela efsanevi strateji sistemidir. Elektronik hızma ile esasen hayvanların kulağına küçük yan yana el telefonu takıyoruz. Sistem sebebiyle kocabaş hayvanların takipleri, mevhum karantina, hiddet ve tagaddi yapısı yakından strateji edilecek. Yaptığımız denemeler kararında bu ehemmiyetli plan sebebiyle mazot sığırcılığı işletmelerinde mazot veriminde yüzdelik 25 artış, buzağı veriminde yüzdelik 20 artma ve keyif giderlerinde yüzdelik 15 düşüş belirleme edilmiştir. Eğer bu sistemi çabucak hamur doğurgan hayvanlarımıza takabilirsek, arttırma düzen ve girdi kullanılmadan yılda 1 milyon elan yan yana tomar buzağı, 2-3 milyon titrem arttırma mazot elde edebiliriz. Yani herhangi yan yana 100 zeki küpe, arttırma 20 efsanevi demek. Elde edilen ürün ve efsanevi sayısı ile keyif giderlerinin azalmasını engelleme ettiğimizde bu değişen teknolojinin yayılmış kullanması kararında memleket ekonomisine çelimsiz vadede salname 5 milyar, ölçülü vadede ise 10 bilyon liralık ulama sunmayı hedefliyoruz. Yine bu çalışmalarımızın yanı sıra, E-tarım Portalı, Tarım Orman Akademisi, zeki ekincilik uygulamaları, gezer sağım makinesi ve özerk ilaçlama makineleri derece nice teknolojiyi ekincilik ve hayvancılık sektörüyle buluşturduk ve buluşturmaya bitmeme edeceğiz. Çünkü Ar-Ge'ye yaptığımız yatırım, çiftçimizin cebine koyduğumuz dayanaklık geçirmek anlamına geliyor. Ar-Ge teknolojilerimize sağladığımız destek sunar ile bugünün değil, yarının gıdasını da güvence dibine alıyoruz."

Bakan Pakdemirli, Bakanlığın emek vermek konularının zarfında kişiye ve yaşama müteallik ne var ise bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İklim değişikliği ile savaş düşüncesince yeşili dayanaklık geçirmek peyda geçirmek ve orman varlığını çoğaltmak şişman gösteriş oynuyor. Türkiye akıbet 19 senedir orman varlığını ağırbaşlı ölçüde artırmıştır. Çorumlu kardeşlerimin yeşile ve ormana ne denli başlangıç döndürücü bedel verdiğini biliyorum. Son 2 senedir Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, 'Geleceğe Nefes Kampanyası' ile şişman yan yana ağaçlandırma seferberliğine imza attık. 2019 senesinde 'Geleceğe Nefes' teması altında baştan ağaçlandırma düşüncesince yan yana kampanya başlattık ve 1 saatte en yan yana tomar fidanı dikerek, Guinness evren rekoru kırdık. Tabii bu rekoru kılıç bu topraklarda, Çorum'da kırdık. Onun düşüncesince Çorumlu kardeşlerime lisan dolusu teşekkürler ediyorum. İnşallah bu sene da yanan orman alanlarımız rüçhan peyda geçirmek amacıyla Geleceğe Nefes Kampanyası ile herhangi yan yana vatandaşımız düşüncesince 3 direk olacak biçimde yekûn 252 milyon fidanı sene bitmeden toprakla buluşturmuş olacağız. Son 19 senedir tarımı politika üstü yan yana iş şekilde gören, lüzum zirai üretimde lüzum ormancılık faaliyetlerimizde gerekse su ve sulamaya müteveccih yatırımlarda bizi destekleyerek yanımızda olan, 'Ülkelerin çöküşü de yükselişi de tarımla başlar' niteleyerek bize esin verici Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum."

Pakdemirli ve öteki katılımcılar, açılışın peşi sıra fuarı gezdi.

Fuarın açılışına Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler