USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: 'Çiçek ihracatından 121 milyon dolar gelir elde ettik'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 23. Bayındır Çiçek Festivaline katıldı. Bakan Kirişci, 2021 yılı sebebiyle Türkiye'de 1.7 bilyon çiçek üretimi yapıldığını belirterek, ”Bu üretimimiz karşılığında yapmış olduğumuz ihracat 2021 yılı sebebiyle 121 milyon dolara y?

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: 'Çiçek ihracatından 121 milyon dolar gelir elde ettik'
05-05-2022 19:13

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İzmir'in Bayındır ilçesinde planlı Bayındır 23. Uluslararası Çiçek Festivaline katıldı. Festivalin açım kurdelesini kesen Bakan Kirişci, hâlâ sonradan curcuna bölgesini dolaşarak çiçek ve fide satışı önleyen esnafla lakırtı etti.

1.7 bilyon çiçek üretildi, 121 milyon dolar gelir elde edildi

Festivalde mülakat önleyen Bakan Kirişci, festivale katılmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çiçek üretimi ve ihracat oranlarını paylaştı. Kirişci, "Ülkemizde 2021 yılı verileri sebebiyle 1.7 bilyon skor çiçek üretilmekte. Bu üretimimiz karşılığında yapmış olduğumuz ihracat 2021 yılı sebebiyle 121 milyon dolara yükselmiş. İthalatımız da var. İthalatın ihracatla oranlanması yerinde Türkiye'de hakkıyla tarımın kendisi de filhakika açık ihracatçıdır lakin çiçek dair da Türkiye açık dışarı satımcı müşterek ülkedir. Bir geçmiş yıla uyarınca bu ihracatını yüzdelik 60 artırarak müşterek kere hâlâ göstermiştir. Yapmış dolduğumuz ihracatta hacim adına çoğalma ile rakamsal ihracatı karşılığı bulunan ilgi müşterek birinden farklı. Yani ihracat miktarı titrem bazında çoğalma gösterirken ondan aşırı hâlâ müşterek tomar müşterek döviz girdisi elde edebiliyoruz. Bu da ilişik kıymeti faziletkâr bulunan ürünlere yahut bu ürünleri hâlâ güzel pazarlara satabildiğimizin müşterek göstergesidir” dedi.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna mücadelesi Türkiye'ye yarar sağladı

Hollanda'nın çiçek üretiminde kip müşterek diyar bulunduğunu tabir fail Bakan Kirişci, pandemi ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın arkası esna Türkiye'nin jeostratejik üstünlüğünün ortaya çıktığını belirterek, “Bugün bizim ihracat ve aut tecim noktasında en iri pazarımız bulunan Avrupa'nın doğrudan yanı başımızda bulunuyor olmamız bizlere aşırı iri müşterek geri hizmet yarar sağlıyor. Çin, Afrika'nın bazısı devletleri ve Güney ABD devletleri dünyada çiçek sektöründe belirleyici ülkelerdi. Ama enerjideki, lojistikteki düzgün olmayan artışlar bu ülkelerle bizim durumumuz karşılaştırma edildiğinde en evvela Avrupa ve harp zımnında ambargoya müşterek grup yaptırımlara muhatap bulunan Rusya düşüncesince ehemmiyetli müşterek tedarikçi diyar pozisyonuna getirdi. Ben bu fırsatın değerlendirilmesi icap ettiğini herhangi müşterek vesileyle dile getiriyorum lakin çiçek dair bunun dibine müşterek kere hâlâ resmetmek istiyorum" niteleyerek konuştu.

“Büyük müşterek beladan, musibetten kurtulduk”

Kirişci, Rusya-Ukrayna harbinde Türkiye'nin izlediği aut politikadan bahsederek şu şekilde konuştu: "Cumhurbaşkanımız başkanlığında diyar adına izlediğimizin aut politikada birisini diğerine yeğleme fail müşterek önsezi hesabına 'her ikisi de bizim yandaki ve arkadaş ülkemiz' niteleyerek müşterek vakfe sergiledik. eğer bunun hesabına müşterek yandaş mantığıyla bu ülkelerden birisini kendimize desteklenmesi müstelzim müşterek diyar adına seçseydik bu 2 ülkeden sonradan kısaca Rusya ve Ukrayna'dan sonradan bu savaştan dokunca gören 3. ülkede tığ olurduk. Bu anlamda cumhurbaşkanımıza ve devletimize ne derece müteşekkir olsak azdır. Biz iri müşterek beladan, musibetten kurtulduk. Şu anda herhangi müşterek 2 diyar bizim üzerimizden evren ile dek etmenin yollarını aramakta yahut bu 2 ülkenin dışındaki devletler bizim üzerimizden bu ülkelerle alım satım ihdas çabası içine girmektedir. Bundan ötürü diyorum ki tabii uğursuz istenmez lakin bin nasihatten yeğ bulunan uğursuz ve musibetleri yaşadık. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı. Bir anda kendimize geldik. Ben dikici çocuğuyum demeye utanan müşterek maşer biçimine gelmiştik. Ama çabucak gördük ki cebimizde paramız masamızın üstünde uygulayım bilimi mevcut lakin bu bizi doyurmuyor. Bizi doyuracak bulunan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerimiz."

Kirişci'den ‘Yeşil Mutabakat' vurgusu

Avrupa Birliği'nde süregelen yeşil uzlaşma sürecinden de bahseden Kirişci, “Bu uzlaşma ego yalnızca çiçekçilerimizin değil lakin şu anda çiçekçilikten bahsedeceğim lakin bizim dört başı mamur sanayimizi, zirai faaliyetlerimizi, herhangi müşterek ayrışık iş ve işlemlerimiz bundan böyle bu Yeşil Mutabakatın gereklerini hesabına getirmeye, ferda değil devrisi gün, devrisi gündüz değilse, ondan ahir gündüz bizi düşkün kılacaktır. Ne erişmek isterim burada. Biz şayet özlük mevzumuza dönersek kullanacağımız enerjinin yenilenebilir erke bulunmasına ilgi edeceğiz. Bunları sertifikalandıracağız. Adına ne dersek diyelim yenilenebilir, temiz, yeşil enerjiyle istihsal yaptığımızı belgeleyeceğiz. Kullandığımız dört başı mamur kimyasallar noktasında çevreci olduğumuzu, zirai atıkları behemehâl ayrıştırdığımızı, çalışanlarımızla ait herhangi müşterek ayrışık arsıulusal sözleşmelerin gereğini hesabına getirdiğimizin tevsik etmek zorundayız. Evet Türkiye AB'ye ve Avrupa'ya hazırlık noktasında müşterek geri hizmet üstünlüğü sahip. Doğrudur lakin bunların gereklerine de bu anlamda müşterek kere hâlâ çiçek üreticimiz, farz etmek zorunda. Yani sertifikalı, belgeli üretim. Yani iş ve işlemleri eşya dibine kırgın müşterek üretimi muvaffak olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerimizin, çiftçilerimizin hizmetindeyiz”

Geçtiğimiz sene Bayındır'da müşterek OSB'nin tescillendiğini ve en çelimsiz müddet içre tamamlanacağını kail Kirişci, “Sektöre herhangi müşterek devir dayanaklık etmek veriyoruz. Özellikle lazım envestisman gerekse pres kredileri noktasında behemehâl bilginiz bulunur lakin hâlâ evvela buralarda yüzdelik 50 sübvansiyonlu kullandırmış olduğumuz kredilerin limitlerini 10 milyondan 15 milyona çıkardık. Desteklemeler dair sektörle tığ herhangi müşterek devir müşterek arada olacağız. Bakanlık adına tığ yalnızca ekincilik değil, ormanda bizim. Tarım ve Orman Bakanlığı kabilinden 150 bine DOĞRU mensubu bulunan ormanla ait de aşırı iri müşterek organizasyonumuz umumi müdürlüğümüz var. Yine suyun yönetiminden mesul DSİ var. 32 umumi müdürlüğümüz ve birimimiz bizim bakanlığımız bünyesindedir. Bunların tamamının bendeniz de karışma milletimizin, üreticilerimizin, çiftçilerimizin hizmetinde bulunduğunu belirtiyorum” niteleyerek konuştu.
Kirişci ayrıca, Türkiye'deki çiçek üretiminin yüzdelik 30'unun İzmir'de yapıldığını ve İzmir'in katı aşırı zirai bölgede evvela 10 esna içerisinde toprak aldığını tabir etti.

"İzmir, tarımda kılavuz kaptan şehirlerden biri"

Festivalde mütekellim İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de İzmir'in katı aşırı zirai bölgede evvela sıralarda toprak aldığını hatırlatarak, “İzmir zirai potansiyeli sebebiyle dördüncü. Metropol büyükşehirler ortada zirai potansiyeliyle öbür şehirlerle yarışıyor. Tarım, turizm, ticaret, ve limanda söyleyecek aşırı lafı var. Tarımda kılavuz kaptan şehirlerden birisi. Daha da güzel duruma gelecek. İzmir potansiyelini katlayarak, büyüterek bitmeme edecek” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise festivalin âlâ olmasını dileyerek, "Pandemi zımnında festivale boşluk hasretmek mecburiyetinde kaldık. Bayındır Çiçek Festivali ile tığ baharın, hıdırellezin geldiğini anlarız. 2 senedir baharın, hıdırellezin geldiğini müşterek ayrışık anlayamadık. İnşallah pandemi geride kaldı” niteleyerek konuştu.
Festivale, AK Parti İzmir Milletvekilleri Cemal Bekle ve Yaşar Kırkpınar, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, kaza şehremaneti başkanları, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, üreticiler ve yurttaşlar katıldı.

 

Ali Gözeten - Salih Yılmazsoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler