USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca hesaplı plan kapsamında Konya ve Karaman'da kurulan bal ormanlarıyla hem üretim arttı bununla beraber civar halkına istihdam sağlandı.

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu
20-06-2022 12:04
Konya

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı çeşidinden Küresel Çevre Fonu (GEF) yardımı ile ölçülü "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında Konya ve Karaman'a ilişkin 2 köyde kasılma edilen bal ormanı, hem birinci sınıf ve efdal doğurgan bal üretimine ulama sağlamakta bununla beraber civar halkının durumunda istihdamına dayanak noktası oluyor.

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi", Konya Kapalı Havzası’nda; orman, tarım alanları ve meraların sürdürülebilir yönetiminin güçlendirilmesi, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilirlik yönetimi, odun dışı orman ürünü üretiminin toprak kullanma projelerine entegrasyonu, hava değişikliğiyle savaşım düşüncesince az karbonlu teknolojilerin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Proje kapsamında belirlenen bu hedefler doğrultusunda Konya'nın Halkapınar ilçesine ilişkin İvriz ve Karaman'ın Ayrancı ilçesine ilişkin Kıraman köyünde gelişigüzel birisi 30 hektar bulunan dü bal ormanı kasılma edilerek çevresinde canlı arıcıların kullanımına sunuldu.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan FAO Ormancılık ve Mera Uzmanı Mehmet Demir, 2000’lerin başlarında, ilkin arıların, ekosistemlerin dosdoğru işlemesindeki anahtar rollerine binaen ormancılar ve arı yetiştiricileriyle meydana getirilen istişareler kararında geliştirilen bal ormanlarını, "Arıların henüz şen konaklayabildikleri ve henüz aşırı çiçek çeşidi bulabildikleri degaje sahalarda arıcılığın ön plana çıkarıldığı hissedar kavram" biçiminde tanımladı.

Bal ormanına dikilen yemişli türlerin çandır yaşamı ve ilkin kuşlar düşüncesince tagaddi ve korunma olanağı sunduğunu, dirim bilimsel çeşitliliğe katkıda bulunduğunu, türlerin tıbbi hoş kokulu özelliklere erbap olması yardımıyla başkaca hissedar ek dirimlik deposu sağladığını ve karbon putrel fonksiyonuyla da hava değişikliğiyle mücadeleye dayanak noktası bulunduğunu tabir fail Demir, tamamı bu nitelikleri zımnında bal ormanlarının plan amaçlarıyla uygun örtüştüğünü tabir etti.

Proje kapsamında köylere arılı kapçık ve takım dağıtıldığını ve eş anlı adına köylülere kılgısal eğitimler verildiğini aktaran Demir, bu eğitimlerin yaz süresince bitmeme edeceğini vurguladı.

Bal ormanında öne çıkan noktanın, etrafının çevrilmesi ve civarda yetişen türlerle nebati adına zenginleştirilmesi bulunduğu bilgisini verici Demir, "Bu bitki bilimi alıç, ahlat, badem, kekik, lavanta, adaçayı üzere türler. İvriz Bal Ormanı'na 20 bin nebati tür, 9 bin amut ve çiçek verici ağaççık çeşitleriyle bu yöreye has kuraklığa dayanabilen çeşitler dikildi. Geçtiğimiz sene dikim tamamlandı. Bu seneden itibaren de bundan sonra arıcılığa misyon etmeye başlayacak." dedi.

Üretim artacak, civar halkına istihdam sağlanacak

Var bulunan varlıklı floranın yanı esna hissedar de kendilerinin arttırma etmiş bulunduğu bitkilerle baş başa henüz aşırı üretim yapılabileceğini ve çevresi lif örgüyle çevrildiği düşüncesince otlatma kısmının azaltılarak bunların hasarlarının baskılanacağını özetleyen Demir, "Dolayısıyla henüz aşırı bal üretimi sağlanmış olacak." niteleyerek konuştu.

Arıcılığın desteklenmesiyle civar halkına dirimlik deposu sağlandığını vurgulayan Demir, şöyleki bitmeme etti:

"Arıcılıkla ilişik henüz sürdürülebilir hissedar pınar yönetiminin elbette sağlanabileceği dair icraat yürüttük. Entegre biçimde tarım ve ormancılık hissedar arada neler yapılabilir, bunların kontrolleri gerçekleştirildi ve hakeza hissedar kuma hissedar zeminde buluşuldu. Bu projeyle civar halkının istihdam edilerek durumunda kalması sağlandı. Kurduğumuz bu bal ormanı çerçevesinde 200’e andıran aileye 2 bin yöresinde arılı kovanı vererek onlara hissedar ek dirimlik elde etmiş olduk. Proje çerçevesinde ad çekme çekimi kararı köylülere dağıttığımız arılardan hissedar bölümü burada. Dönem devre gine bu arı malikleri arılarını getirip burada konaklatıyorlar."

Değişik türlerle bitkilendirildiği düşüncesince bal ormanında ayrımlı zamanlarda ayrımlı bitkilerin çiçek açtığını ve derinlemesine hissedar periyotta, yaz boyu, ayrımlı çiçeklerin bulunduğunu kaydeden Demir, bu sayede arıların gelişigüzel devre bu çiçeklerden faydalanabildiğini söyledi.

Sürdürülebilir toprak yönetimi dair 5 sene süresince değerli hissedar emek vermek yürüttüklerini dile getiren Demir "Bu sene sonuç yılımız. Bu çalışmaların, bundan sonrakilere de dobra misal dokuma edeceğini düşünüyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler