USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Muttaki: Amerika ile ilgiler iyiye gidiyor

Afganistan'daki Taliban muvakkat hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, 'Dünya ile dobra etkileşim ve dobra ilgiler istiyor ve bu mesajlarımıza müspet karşılık verilmesini bekliyoruz.'dedi.

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Muttaki: Amerika ile ilgiler iyiye gidiyor
12-03-2022 15:45
Antalya

Afganistan'daki Taliban muvakkat hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Amerika ile ilişkilerin iyiye akla yatkın gittiğini belirterek, "Afganistan'ın politikası tutum odaklıdır ve bu yüzden bütün evren ülkeleriyle güzel ilgiler yetiştirmek mümkündür." dedi.

Geçici hükümetin Dışişleri Bakan Vekili Muttaki, Antalya NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'da etraflı müşterek hükümetin ne devir kurulacağı sorusuna Muttaki, Taliban hükümetinin Afganistan'da muvakkat müşterek kabin oluşturduğunu hatırlatarak, "Afganistan İslam Emirliği çeşidinden tayin edilen muvakkat kabin sonuç 6 ayda tam müşterek iş çıkardı. Ekonomik, düzenlilik ve içtimai durumun iyileştirilmesi düşüncesince de hala efor sarfiyat ediliyor. Hükümetteki bu reformlar, hükümetin aşamalı namına büyüme göstermesine defa açmıştır fakat bu sürecin (kapsayıcı hükümet) ne devir gerçekleşeceğini öngöremiyorum." dedi.

Muttaki, Taliban hükümetinin iktidarı ele almasının peşi sıra bitişik devletler ilkin edinmek kıl payı Arap ve İslam dünyası ve semt ülkeleriyle ilgiler kurduklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Avrupa ve Amerika ile de güzel görüşmelerimiz var. Allah'a hamdolsun bizimle etkileşimlerinde bizlere resmi halde şöhretli müşterek mutluluk namına bakıyorlar. Zorlama nedenlerle bizi tanımayabilirler fakat pratikte bizlere resmi namına maruf müşterek diyar kadar davranılıyor."

"Türkiye'nin insanca iane mevzusundaki desteği düşüncesince minnettarız"

Bakan Vekili Muttaki, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bütün bitişik ülkelerle güzel ilgiler kurduklarını vurguladı.

"Kabil'deki Türk Büyükelçiliği evvel günden buyana çalışkanlık gösteriyor." diyen Muttaki, "Türkiye ile güzel görüşmelerimiz ve ilişkilerimiz var. Kabil ile Türkiye ortada da uçuşlar var. Türkiye'nin insanca iane mevzusundaki desteği düşüncesince minnettarız. Türkiye ile ilişkilerimiz rastgele güzeşte güneş hâlâ iyiye gidiyor." ifadelerini kullandı.

Kabil Havalimanı'nın yönetimi ve güvenliği dair Türkiye ve Katar hükümetleriyle görüşmelerde bulunduklarını aktaran Muttaki, "Henüz üstünde anlaşmaya varılmamış bazısı mevzular var. Önümüzdeki toplantılarda bunun gerçekleşeceğini ve çalışmaların başlayacağını umuyoruz." niteleyerek konuştu.

Afganistan'a ilgilendiren finansal varlıkların Amerika çeşidinden dondurulmasıyla alakadar soruya ise Muttaki, şu yanıtı verdi:

"Afganistan'ın finansal varlığı, ABD'de gayrikanuni müşterek halde donduruldu. Bu kapital Afganistan halkının hakkıdır. Ne Amerika Başkanı ne de bambaşka birinin mazlum Afganistan halkının sermayesini ele nakil hakkı vardır."

Muttaki, dondurulan varlıkların hemen başıboş bırakılması icap ettiğini vurgulayarak, bahis konusu varlıkların Afganistan Merkez Bankasına ilgilendiren bulunduğunu ve zatî kapital olmadığını hatırlattı.

Bununla beraberce Amerika ile ilişkilerin iyiye gittiğine dikkati çekici Muttaki şu halde bitmeme etti:

"ABD çeşidinden rastgele güneş bazısı bölgelerde izinler veriliyor ve Amerika ile ilgiler iyiye akla yatkın gidiyor. ABD'nin bundan sonra Afganistan'a edisyon uygulamaması ve ilişkilerin gelişim göstermesi düşüncesince diplomatlık ve eş anlayışı kullanımı icap ettiğini anlamasını umuyoruz.

Elhamdülillah, Afganistan aut güçlerden arındırılmıştır ve özgür müşterek politikaya sahiptir. Afganistan'ın politikası tutum odaklıdır ve bu yüzden bütün evren ülkeleriyle güzel ilgiler yetiştirmek mümkündür."

Afganistan'da eş hakları

Emirhan Muttaki, Afganistan'daki eş haklarıyla alakadar soruya ise "ABD ve müttefikleri 20 senedir Afganistan'da harp şeklinde ve bu ülkede 40 senedir harp bilge oldu. Bu mesail rastgele devir vardı. Bu mesail güneş geçtikçe çözülüyor. Üniversiteler açıldı. Üniversitelerde 42 bin kız ve eş öğrencimiz var. Bazı bölgelerde mesail çözüldü. Diğer hastalıkların çözümü düşüncesince de icraat sürüyor. İlerleyen yıllarda güzel şeyler yapılmasını ve hastalıkların çözülmesini umuyoruz." cevabını verdi.

Ülke dışındaki vatandaşlarını Afganistan'a çağırma fail Muttaki, "Türkiye'deki ve hayattaki bütün Afganları şişman müşterek korkmadan Afganistan'a gelmeye, evlerinde ve şehirlerinde rahat müşterek hayat sürmeye çağırma ediyoruz. Bize gönül rahatlığı meydana getirilen menfi yaymaca zımnında vatanlarını ayrılma edenlerin bütünü adım adım ülkelerine dönüyor." dedi.

Afganistan'da Ahmed Mesud kadar rağmen güçlerin varlığını reddeden Muttaki, "Afganistan'da rağmen çelim yok, Afganistan haricinde rağmen figürler tabii var. Onlara ülkelerine dönmeleri düşüncesince ileti gönderdik. Afganistan'ın toy hükümetinin bu mevzuda müşterek problemi yok. Afganistan İslam Emirliği namına onları çağırma ettik ve yeniden çağırma edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Büyük planlar başlatmaya hazırız"

Afganistan'da şişman erke projeleri geliştirmeye apiko olduklarını ve bu kapsamda Türkmenistan ile katıksız kavara konveksiyon projesi konusunu görüştüklerini aktaran Muttaki, Türkmenistan'ın Afganistan düşüncesince en mühim projelerden bir tanesi namına tanıdık TAPI projesini başlatmaya apiko bulunduğunu kendilerine ilettiğini söyledi.

Muttaki, "Afganistan, Orta Asya ve Güney Asya'nın kavşağıdır ve küre onu müşterek intikal yolu namına kullanır. "Afganistan sakıncasız ve emniyette ve kılıç Afganistan'ın süper güçlerin gönül rahatlığı karşıya geldiği müşterek arazi değil, bağlantı, tutum ve müşterek önsezi merkezi olmasını istiyoruz." niteleyerek konuştu.

Taliban muvakkat hükümeti Bakan Vekili Muttaki, laflarını şu halde tamamladı:

"Diplomasi hoppadak güçsüz devletler düşüncesince değil, şişman devletler düşüncesince de müşterek ıztırar olmalıdır. Ayrıca diplomasi, askeri gelişim ve saldırganlık düşüncesince değil, evren güvenliği düşüncesince kullanılmalıdır. Amerika ve NATO karışma edinmek kıl payı 50 diyar Afganistan'daydı fakat bunlar güvenliği sağlayamadı ve DEAŞ'ı arama edemedi.

Afganistan'ın toy hükümeti Afganistan İslam Emirliği bu ülkede kalıp müşterek düzenlilik sağlarken, DEAŞ'ın merkezlerini ortadan kaldırdı. Dünya devletleri Afganistan ile teşrikimesai yapmalı, toy hükümeti tanımalı ve Afganistan'ın varlıklarını başıboş bırakması düşüncesince ABD'ye edisyon yapmalıdır. Dünya ile güzel etkileşim ve güzel ilgiler istiyor ve bu mesajlarımıza müspet karşılık verilmesini bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler