USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tahıl ürünlerinin sakıncasız sevki düşüncesince açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı

Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan emin halde sevki düşüncesince İstanbul'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi resmi namına açıldı.

Tahıl ürünlerinin sakıncasız sevki düşüncesince açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı
27-07-2022 16:04
İstanbul

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Müşterek Koordinasyon Merkezi yoluyla yapılacak çalışmaların tamamı dünyayı etkileyen besin krizinin aşılmasına, hassaten uzmanlar çeşidinden belirtildiği neredeyse fiyatların dun çekilmesine ehemmiyetli katkılar sağlayacağına inanıyoruz." dedi.

Tahıl koridoru düşüncesince imzalar atıldıGıda krizinin çözümünde Türkiye’nin diplomatlık zaferiABD'den Müşterek Koordinasyon Merkezinin kurulmasından ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Bakan Akar, hububat koridoru anlaşması kapsamında Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açım törenine katıldı.

Merkez uğrunda merasim mangasını selamlayan Akar, henüz sonraları merkezi görüşme etti. Burada fariza meydan Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ile geveze ederek bilim meydan Akar, merasim önceleri Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin düzentileme odalarına ziyarette bulundu.

Bakan Akar, burada meydana getirdiği konuşmada, İstanbul'un kıtaların telaki noktası olduğunu, merkezin tamamı evren düşüncesince hususi tek numara deme taşıdığını ve ağız ağıza insanca amaçlar doğrultusunda çalışacağını, bu merkezde katılımcılarla tek numara arada olmaktan iri sevinme duyduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan çatışmanın, erke ve besin krizini arttırdığına yer veren Akar, "Dünyadaki hububat arzının kısaca üçte bir tanesi Rusya ve Ukrayna çeşidinden sağlanmaktadır. Ukrayna'dan çıkarılamayan hububat problemininin bitmeme etmesi, ilkin Orta Doğu ve Afrika kazanmak neredeyse toptan manada hem kıtlık aynı sürede kesintili huruç dolayısıyla ağırbaşlı tek numara asayiş riski oluşturmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna limanlarında muntazır 25 milyon tondan aşkın tahılın emin tek numara halde ve ihtimal de henüz önemlisi endamsız sürede gerekseme sahibi devletlere sevki düşüncesince denizde tek numara aralık oluşturulması zarureti doğmuştur." niteleyerek konuştu.

Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşerek bu probleminin çözümü düşüncesince üstünlük aldığını vurguladı.

Sorunun çözümü noktasında bakanlar seviyesinde de nice musahabe yapıldığını, bu görüşmelerde al güzergâh teşkili kararlaştırıldığını dile getiren Akar, şöyleki bitmeme etti:

"Bu kararlar doğrultusunda Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye çeşidinden birer general görevlendirilmiş, görevlendirilen bu hususi temsilciler yoluyla dip temaslar yürütülmüştür. Bu temaslar kararında 13 Temmuz'da İstanbul Kalender Kasrı'nda evvela kez kuartet güruh yürütme edilmiş, görüşmede umumi prensipler üstünde muvafık kalınmıştır. Bu etraflıca ve güç icraat birtakımı devletlerin gösterdikleri ayrımlı yaklaşımlara karşın Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Putin, Sayın Zelenskiy ve Sayın Guterres'in gösterdikleri istek sonucu 22 Temmuz'da imzalanan misak ile metinle sonuçlanmıştır. Müşterek Koordinasyon Merkezi, zarfında bulunduğumuz Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde 23 Temmuz bakımından tedarik çalışmalarına başlamıştır."

"Şu evrede mayın tasfiye dair rastgele tek numara gerekseme bulunmamaktadır"

Merkezde yapılacak çalışmalara bağlı bilgiler sağlayan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Merkezin vazifesi, Ukrayna'dan ihraç edilecek hububat ve gibisi besin ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yujniy limanlarından emniyetle denizden nakliyatını sağlamaktır. Merkez, er ve çıplak kazanmak neredeyse Türkiye ile baş başa Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Sahada bu merkezle münasebetli rastgele tek numara askeri ilke bulunan değildir. Bu merkez, girişime karışma olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, uydu, umumi ağ ve gayrı komünikasyon vasıtaları ile ticari gemilerin intikalini uygulayım adına izleme edecek, tamamı faaliyetlerini yan devletler ve BM ile koordineli adına yürütecektir. Ukrayna limanlarındaki imla ile Türkiye'deki limanlara varışta akla yatkın görülecek mevkilerde, kuma teftiş timleri çeşidinden gemilerin araştırmaları yapılacaktır. Mayın tasfiye gereksinimi olursa taraflarca muvafık kalınacak halde planlama yapılacak ve ona uyarınca icraatta bulunulacaktır. Ancak şu evrede bu konuda, mayın tasfiye dair rastgele tek numara gerekseme bulunmamaktadır. Taraflarca imzalanan belge, 120 güneş düşüncesince muteber olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça da bitmeme edecek, yenilenecektir. Bu özek başkaca Karadeniz'deki tamamı ticari gemilerin hareketlerini ulusal altyapımız, Türkiye'nin ehil bulunduğu ulusal enfrastrüktür ve gayrı imkanlarla izleyebilecek, gayrı büyüklenme ve kuruluşlarla isabetli musahabe yapılabilecektir."

Halihazırda Ukrayna limanlarından çıkma evvela hububat dü canlı gemilerin tedarik ve planlamasına bitmeme edildiğini vurgulayan Akar, "Müşterek Koordinasyon Merkezi yoluyla yapılacak çalışmaların tamamı dünyayı etkileyen besin krizinin aşılmasına, hassaten uzmanlar çeşidinden belirtildiği neredeyse fiyatların dun çekilmesine ehemmiyetli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu merkezde etkin personel, burada bulunan arkadaşlarımız, dünyanın gözünün üzerlerinde bulunduğunun farkında. Temennimiz, ortaklaşa ve kalburüstü icraat ile merkezin insanca gerekseme ve barışa maksimum ulama sağlaması, dileğimiz bu. Dolayısıyla merkezde fariza meydan personelin, siz kıymetli ziyaretçilerimizin sorumlulukları hakkıyla büyük. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM'nin giranbaha temsilcileri, tarihi, insanca ve ehemmiyetli tek numara uhde üstlenen bulunuyorsunuz." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Mutabakata taraflarca uyulması en iri arzumuzdur." ifadesini hatırlatan Bakan Akar, "Bu doğrultuda ortaya konulmuş bulunan kuma düzentileme iradesi, tamamı krizlerin dobra yeti ve diyalogla önlenebileceğini göstermektedir. Nitekim, tamamı tarafların burada fariza takanak temsilcilerini anlaşmanın imzalanmasının elden devrisi günü, ivedilikle İstanbul'a göndermeleri ehemmiyetli ve içten tek numara istikrar işareti olmuştur. Bu bağlamda Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin yapacağı çalışmaların temelli sulh ortamına da mefruşat hazırlamasını dilek ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Merkezde yapılacak icraat erke krizi ve gayrı birtakımı hastalıkların çözümüne de manken olabilir"

Her fırsatta barıştan, huzurdan ve diyalogdan yana olduklarını anlatım ettiklerine dikkati çekici Akar, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, huzursuzluğun kökeninden itibaren çatışmanın önlenmesi, harp çıktıktan sonraları da ateşkesin tek numara an evvela sağlanması ve diplomatik hal düşüncesince iri tek numara efor göstermiş, gayretlerini sürdürmüştür. Bu doğrultuda Türkiye adına tamamı Bakanlık ve kurumlarımız dengeli, orta ve kolaylaştırıcı yönde çalışmalarını gece gündüz sürdürmüştür, sürdürmektedir. Bir an evvela ateşkesin sağlanmasını, huzursuzluğun azaltılmasını ve insanca yardımların ulaştırılmasını hedefliyoruz. Bu süreçte Türkiye adına NATO'daki sorumluluklarımızı da namına getirdik, namına getirmeyi sürdüreceğiz. Türkiye'nin duruşunun, rastgele tek numara dü diyar ile diyalog biçiminde olmasının doğruluğu ve önemi bu halde tek numara kez henüz ortaya çıkmıştır. Bildiğiniz kadar bizim başlangıçtan itibaren hem Rusya Federasyonu aynı sürede Ukrayna'da temaslarımız bitmeme etmektedir. Gıda krizinin önlenmesine ve uzmanlara uyarınca besin fiyatlarının düşmesine ulama sağlayacak bulunan bu merkezde yapılacak çalışmalar, gibisi halde erke krizi ve gayrı birtakımı hastalıkların çözümüne de manken kabil niteleyerek düşünüyoruz. Bu merkez, başkaca besin krizinin önlenmesi ve Afrika'dan Avrupa ve Türkiye'ye olabilecek kesintili göçün engellenmesine de ulama sağlayacaktır. Bu vesileyle sürece dayanak sağlayıcı Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sayın Şoygu'ya, Ukrayna Savunma Bakanı Sayın Reznikov'a, Ukrayna Altyapı Bakanı Sayın Kubrakov'a, ulama sağlayıcı tamamı personele, BM görevlilerine ve ilişik bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve personeline teşekkürname ediyorum, huzurlarınızda. Değerli katılımcılar, bu icraat esnasında yönerge ve azimli duruşuyla çalışmalarımızın kalburüstü tek numara halde sonuçlanmasını sağlayıcı Sayın Cumhurbaşkanımıza da buradan hürmet ve şükranlarımızı sunuyoruz."

Bakan Akar, merkezdeki personellere çalışmalarında muvaffakiyet dileyerek, Rusça, İngilizce, Ukraynaca ve Türkçe teşekkürname etti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler