USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Sürdürülebilirlik temalı krediler' doğacak çağda şişman ehemmiyet kazanacak

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Öztop, "Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma sürecimizde ESG temalı kredilerin ülkemize getirilmesi ve sanayicilerimiz ile buluşturulması dair kılavuz gemisi rolümüze bitmeme edeceğiz." dedi.

'Sürdürülebilirlik temalı krediler' doğacak çağda şişman ehemmiyet kazanacak
28-04-2022 11:36
İstanbul

İbrahim Öztop, sürdürülebilirlik alanındaki projeler, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) politikaları kendince AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kalkınma bankacılığı, envestisman bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) şekilde üç kolda yürüttükleri faaliyetlerle sürdürülebilir finansmanda sektördeki bankalara kere kılık rollerine bitmeme ettiklerini tamlayan Öztop, istihdam yaratma, akan açığı azaltma, kalkınmada rüçhan sektörlerin desteklenmesi, yenilenebilir erke ve erke verimliliğinin finansmanına ek şekilde teknolojik girişimlerin desteklenmesi kabil önceliklendirdikleri konuların tamamının çevresel, içtimai ve hesaplı boyutlarıyla sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına müteveccih bulunduğunu söyledi.

Öztop, kalkınma bankacılığı çatısı altında imalat endüstri yatırımlarını kredilendirdiklerini, yerel yenilenebilir erke kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projeleri akçalanmış ettiklerini aktardı.

Toptan bankacılık (APEX) ile de ticari bankalar ve mali isticar şirketleri kabil başka mali firmalar üstünden mikro, önemsiz ve iri ölçekli şirketlerin tematik yatırımlarına eşme sağladıklarını özetleyen Öztop, bunların tamamının, Türkiye'nin kalkınmada rüçhan mevzularıyla münasebetli olup sürdürülebilir ve eksiksiz büyümeyi desteklediğini dile getirdi.

Öztop, şu biçimde bitmeme etti:

"İş süreçlerimizin ortak parçası şekilde geçtiğimiz sene Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni imzalayan Türkiye’deki önceki yapı olduk. Prensiplerin kürevi standartları doğrultusunda; plan finansmanı ve Türkiye Kalkınma Fonu faaliyetlerimizi 'etki lensi' ile henüz ortak tomar ölçülebilirlik sağlayarak yöneteceğiz. 2021 sene sonu bakımından portföyümüzün tahminî yüzdelik 81’i sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşuyor.

Finanse ettiğimiz projelerle salname tahminî 3 milyon titrem limonluk gazı emisyonu salımını engelliyoruz. Kapsam 3 emisyonlarının hesaplanmasına müteveccih arsıulusal metodolojiler kendince analizlerimizi sürdürüyoruz. Banka olarak, rastgele bölgede yeşil kalkınmanın hedeflerine birlik şekilde misyon edebilmek ve ağırlık yatırımlarını artırabilmek amacıyla, firmalara kapital şekilde eşme sağlanması tarafında da 2019 yılı böylelikle kurduğumuz Türkiye Kalkınma Fonu ve bu görüntü çatısı altında toprak meydan ast fonları ile Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ulama sağlayacak ortak mali mekanizmayı yaşama geçirdik."

İbrahim Öztop, sabık sene Türkiye’nin önceki düşüt karbonlu ekonomiye intikal tahvilinin (transition bond) ihracında sınırlanmış mali müşavir şekilde toprak aldıklarını hatırlattı.

İhraç gelirlerinin kullanıldığı projelerin; karbon kadem izini azaltma, karbondan arındırma ve eşme verimliliğine müteveccih ehemmiyetli gelişmeler sağlamayı amaçladığını tamlayan Öztop, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile 100 milyon avroluk yeşil tahrifat ihracının alımı düşüncesince ön tören düzeni imzaladıklarını tabir etti.

Tahvil gelirlerinin iri ortak yönünü Türkiye’de hava değişikliği ile savaş ve uyarlama sağlamaya katkıda mevcut yeşil planların akçalanmış edilmesi düşüncesince kullanacaklarını vurgulayan Öztop, "Banka olarak, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda kapital piyasaları ve sürdürülebilir finansman dalında toy ortak umde henüz imza atarak Türkiye’nin önceki içtimai sukuk ihracını da geçtiğimiz sene muvaffakiyet ile gerçekleştirdik. ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri ve LMA Sosyal Kredi Prensipleri uygunluğu özgür ortak kasıntı kabilinden da tasdik edilen bu ihraç, bankamızın önceki sürdürülebilir finansman ihracı olma hususi durumunu taşıyor ve kapital piyasalarımız açısından da ortak ilki teşekkül ediyor." sanarak konuştu.

"ESG temalı krediler önümüzdeki süreçte türkiye açısından henüz iri ehemmiyet kazanacak"

İbrahim Öztop, eşme temininin az henüz yüzdelik 35’i akıbet 3 yılda iktisap etmek üzere, 17 yılda arsıulusal fonlardan hep tahminî 5,2 bilyon dolar gerçekleştirme ettiklerini söyledi.

Banka olarak, Dünya Bankası, Alman Kalkınma Bankası (KfW), Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası kabil ehemmiyetli arsıulusal para kuruluşları ile sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına müteveccih ESG temalı nice kredi anlaşması gerçekleştirdiklerini tamlayan Öztop, şunları kaydetti:

"Bunun ortak kararı şekilde ahit portföyümüzün yüzdelik 81’i direkt ve bilvasıta şekilde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulama sağlıyor. ESG odaklı finansman temalarımız ortada yenilenebilir enerji, erke verimliliği, istihdam, altyapı, KOBİ, keyif ve görgü bilimi bilimi temaları mevcut.

Temin ettiğimiz kredileri hem iri ölçekli endüstri tesisleri hem de KOBİ’lere kullandırıyoruz. ESG temalı krediler önümüzdeki süreçte türkiye açısından henüz iri ehemmiyet kazanacak. Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma sürecimizde ESG temalı kredilerin ülkemize getirilmesi ve sanayicilerimiz ile buluşturulması hesabına kılavuz kaptan rolümüze ati zamanlarda da bitmeme edeceğiz."

"Kredi vadesi süresince müşterilerimizin çevresel ve içtimai performanslarını izliyoruz"

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Öztop, Sustainalytics kabilinden ESG başlıklarındaki riziko derecelendirmesinde ehemmiyetli ortak muvaffakiyet kazandıklarını belirtti.

Bağımsız derecelendirme kuruluşu Sustainalytics kabilinden toptan arenada meydana getirilen değerlendirmede ESG derecelendirme notu ve performansıyla Orta Doğu ve Türkiye’deki topu topu firmalar ortada ortak numara olduklarını anımsatan Öztop, "Bankamız 11,00 riziko notuyla arsıulusal tahminî 15 bin kuruluşun toprak almış olduğu bu değerlendirmede en dobra 308’inci yapı olurken, Türkiye ve Orta Doğu’nun şef firması unvanını da nail oldu." dedi.

Alınan birincilik ve elde ettikleri liderliğin sürdürülebilirliğe verdikleri önemin ispatı olduğuna dikkati çekici Öztop, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu birincilik, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın arsıulusal manada çevresel, içtimai ve yönetişim risklerini en dobra müdür kurumlardan birisi bulunduğunun ve Türkiye’de bu manada şef yapı bulunduğunun kanıtıdır. Bu başarının peşinde yatan en ehemmiyetli etmenlerden birisi akçalanmış ettiğimiz planların tümünde yürüttüğümüz çevresel ve içtimai riziko yönetimi çalışmalarımızdır.

Sistemimizi kurgularken hazırlamış olduğumuz siyaset ve prosedürlerimizde Dünya Bankası ve IFC standartlarıyla uyumu gözettik ve arsıulusal Kalkınma Finansmanı Kuruluşlarının dokümanlarını inceledik. Şunu baş döndürücü kemiksiz tabir edebilirim ki; bankamızın finansman desteği sağlamış olduğu yatırımlarda/firmalarda, hemen millî çevresel içtimai regülasyonlara ahenk değil, bire ortak sürede arsıulusal çevresel içtimai standartlara ahenk da esas ortak zorun şekilde konumlanıyor. 'Sorumlu bankacılık' anlayışımızla; finansman türünden, miktarından ve vadesinden özgür şekilde finansman desteği sağladığımız planların tümünde çevresel ve içtimai riziko değerlendirmesi yapıyor, çevresel ve içtimai risklerini mali risklerinden ayrı görmüyoruz."

"Müşterilerimiz düşüncesince çevresel ve içtimai eylem planları hazırlayarak bu alandaki kapasitelerinin geliştirilmesine de vasıtalık ediyoruz." diyen Öztop şunlara dikkati çekti:

"Kredi vadesi süresince da müşterilerimizin çevresel ve içtimai performanslarını izliyoruz. Banka olarak, finansman desteği sağladığımız topu topu yatırımların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkısını ölçümlüyoruz. Bu kapsamda, bankacılık sahasının sürdürülebilir doğacak üstündeki tesirini bırakmak üzere hazırlanmakta olan 'UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri'nin de müessis imzacısı olduğumuzun altını yemek isterim.

Bir başka ehemmiyetli benek da siyaset ve prosedürümüzü uygulamaya koyduğumuz tarihten itibaren akçalanmış ettiğimiz yatırımda/firmada tek ölümlü/uzuv kayıplı iş kazası, iri sınai ilçe ve mekân kazası yaşanmadı. Bu da sistemimizin ehemmiyetli başarım göstergelerinden birisi oldu. Bunun birlikte finansman sağladığımız topu topu müşterilerde Şikayet Giderme Mekanizması kurduk ve Paydaş Katılım Planları hazırladık, bu çalışmalarımız da riziko yönetimi hesabına önemsediğimiz konulardan biri."

Öztop, 2020 senesinde önceki Sürdürülebilirlik Raporu'nu ve sabık sene önceki Entegre Raporu'nu yayımladıklarını belirtti. Entegre raporlama yolculuğundaki esas motivasyonun; bankanın nite bedel yarattığını ve hedeflerine nite ulaştığını, riziko ve fırsatlarını ne biçimde yönettiğini dişi ve totaliter ortak biçimde paydaşlara anlatabilmek bulunduğunu kail Öztop, "Tüm bu ESG riziko derecelendirme sürecinde bütünleşmiş raporumuz, bankamıza değgin kalifiye detayları sunabilen en ehemmiyetli kaynakların başlangıcında geldi. Derecelendirmede saydamlık ve tez verilerin paylaşımı da iyice önemsenen ortak konuydu." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler