USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Stoltenberg: "Ukrayna'nın güç ve cesaretini hayranlıkla izliyoruz"

Antalya Diplomasi Forumuna eklenmiş bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna'ya bulunan desteklerimiz ile onların ehil bulunduğu güç ve cesareti de hayranlık ile izliyoruz. Eşi fevkalade yaptırımlara da şehadet ederiz Rusya'ya karşı. Ve bunların bütünü de Rus ekono

Stoltenberg:
11-03-2022 21:08

Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde bu sene ikincisi planlı Antalya Diplomasi Forumu (ADF) bitmeme ediyor. “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” başlığı altında planlı forumun önceki Liderler Paneli'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un beraberinde videoteyp konuşma kanalıyla Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal konferansçı namına katıldı. “Barış ve Berekete Bolluğa Giden Yol” ismiyle planlı panele Ukrayna Başbakanı Shmyhal videoteyp konuşma yöntemiyle katıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun gelişigüzel devir Ukrayna'ya konkre birlikte dayanaklık buyurmak verdiğini belirterek, " Öncelikle tığ aşırı derinlemesine yıllardır, 2014'ten bu yana ekipmanla dayanaklık buyurmak verdik, birlikte aşırı müttefikimizle on binlerce Ukrayna gücüne dayanaklık buyurmak verdi. Buda aşırı ehemmiyetli zira bu terbiye sunulan askerler on binlerce er şuan cephede savaşta. Öncelikle bu Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Ukrayna halkına ve Ukrayna liderliğine verdiğimiz en konkre destek. Bu Rusya işgalini de durduran ve yavaşlatan nesne bu beli zaten. Tabi birlikte grup NATO müttefiklerimizle henüz birlikte tomar icap askeri, icap insancasına olsun iane yapmaktalar. Mali ve mali destekte veriyorlar. Eşi fevkalade yaptırımlara da şehadet ederiz Rusya'ya karşı. Ve bunların bütünü de Rus ekonomisini sekteye uğratıyor, selamünkavlen ediyor. Rusya ilişkin de aşırı koyu birlikte bası oluşturuyor. Başkan Putin üstünde de" diyerek konuştu.

"Herkesin mütalaa masasına oturması lazım"

"Bir iktisadi maliyet ödetmenin haricinde, dünyanın nice durumunda söz gelimi küsurat erke fiyatlarına bakarsanız kimesne bu yaptırımları istemiyor" diyen Stoltenberg, "Bunlar aşırı da maliyetli, bütün evren düşüncesince birlikte maliyet oluşturuyor. 140 BM ülkesi bunu aşırı sert birlikte halde kınamışken, NATO ve NATO müttefikleri de ağır yaptırımlar koydu ki azami bası oluşturulabilsin Rusya üzerinde. Bazı devletler, başbakana katılıyorum her insanın mütalaa masasına oturması lazım. Biz Rusya'ya bası yaptıkça, icap yaptırımlarla olsun, gerekte Ukrayna'ya yapacağımız desteklerle olsun. Cephede bulunan onlar en aşırı bedeli gerçeklenmiş en aşırı bedeli onlar ödüyor. Ama NATO müttefikleri de onlara dayanaklık buyurmak olmaya bitmeme ediyor” dedi.

"Rusya gelişigüzel ülkenin ari ve engellenmeyen kararlarına hürmet duymalıdır"

Ülkelerin NATO'yu yeğleme etmesini değerlendiren Stoltenberg, “Mesela Norveç'te Rusya ile sınıra sahip. Ve 1949'ta NATO'ya katılmış bulunduğu devir onu da kışkırtma namına görmüşlerdi. Ama Londra, Washington, Paris buna Norveç değişmeyen verecek, onlar başvurdu ve bildirme edildi. Yani bazı bazı engellenmeyen devletler bunu istediğinde bunu yapabilir. Bazı devletler yapınca bu kışkırtma oluyorsa, öteki devletler de engelleme edince hürriyet oluyorsa tığ hakeza birlikte dünyada hayatta ballanmak istemiyoruz. Slovenya, Norveç, Baltık devletleri Polonya, kişi engellenmeyen değişmeyen bildirme etme mekanizmalarına sahipler, kişi ari kararlarını hasretmek ve kişi yollarını ayıklamak düşüncesince ve bu kararlarına özgürlüklerine hürmet duymamız lazım. Büyük ülkelerin, NATO'nun yahut öteki devletlerin ne yapacağına değişmeyen vermesi bahis konusu değil. Burada engellenmeyen ari devletler var. Ve yeniden yine burada söz gelimi Helsinki, Paris Anlaşması ve nice dokümanlarda bu söyleniyor. Yani ne birlikte düzenlilik düzenlemesi yapacağı da engelleme iktisap buyurmak gibi gelişigüzel iklim kişi kararlarını özgürcesine verebilir. Ukrayna'da bunu gerçekleştirmek istiyorsa doğrusu İsveç ve Finlandiya katılmadığında ne buna hürmet duyuluyorsa Rusya, gelişigüzel ülkenin ari ve engellenmeyen kararlarına hürmet duymalıdır” ifadelerine arazi verdi.

"Hayranlık ile izliyoruz"

Stoltenberg, “Ben ABD'nin icra ettiği gelişigüzel şeyi savunmaya girmiyorum akıbet 200 yılda. Ben savaşların birçoğunu gıcırtı buyurmak süresince sokaklara sakıt birlikte insanım. Bu birlikte bozukluk yahut bahane olamaz. Başka birisinin hataları için. Yani temelden başlamamız lazım. İşin temeli şu birlikte ari engellenmeyen iklim kişi alternatifini seçebilir mi seçemez mi? Eğer bunu sorguluyorsanız o devir anca birlikte dünyaya gireriz ki Rusya'nın güç kullanımı gibi olur. Yani tığ verdiğimiz dayanaklık buyurmak ile Ukrayna'ya bulunan desteklerimiz ile onların ehil bulunduğu güç ve cesareti de hayranlık ile izliyoruz” diyerek konuştu.

"Ukrayna'nın üyeliği doğrudan muhtemel birlikte nesne değildi"

Barışın ederinin sorulmuş bulunduğu Stoltenberg, “Bu onların kararı. Katılıp katılmamak. Ukrayna'nın kararıdır. Rusya'nın önerilmiş bulunduğu NATO düşüncesince bağlayıcı namına istediği birlikte kontrat var. Daha birlikte tomar NATO'nun genişlememesi düşüncesince üstlenme edeceğimiz birlikte geçim istiyor. Mesela İsveç ve Finlandiya şu anda örgen devletler değil. Ama bu ihtimali ağız ağıza de dışlayamazlar. Bu onlar düşüncesince birlikte seçenek. Rusya'nın istediği nesne bunun yasaklanmasıdır. NATO'nun genişlemesinin yasaklanmasıdır. Ukrayna olayında Rusya, Ukrayna'nın natürlük kuralına uymasını istiyor. Bu güzel de oldu. Yani önemsiz devletlerin yapmasını istediği şeylerin yapmasına müsaade verilmemiş birlikte dünyada mı hayatta ballanmak istiyoruz. Biz hakeza birlikte dünyada hayatta ballanmak istemiyoruz. Eğer Ukrayna üyelik isterse ondan sonradan Ukrayna'nın üyeliğinin apiko olup olmadığına öteki üyeler bakacak. Ukrayna'nın üyeliği doğrudan muhtemel birlikte nesne değildi. Ama ehemmiyetli bulunan gelişigüzel ülkenin iradesine hürmet duymaktır" değerlendirmelerinde bulundu.

İsa Akar-Ertuğrul Gün

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler