USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Stokçuluk yapanlara verilecek ukubet '1 yıldan 3 yıla kadar' yerine baştan düzenlenecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, istifçilik yapanlara verilecek cezanın "1 yıldan 3 yıla kadar" halinde değiştirileceğini, cezanın hem madun bununla birlikte fevk sınırının artırılacağını bildirdi.

Stokçuluk yapanlara verilecek ukubet '1 yıldan 3 yıla kadar' yerine baştan düzenlenecek
10-05-2022 18:00
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istifçilik ve tutarları tesir suçlarında cezaların artırılacağını bildirdiğinin hatırlatılması üstünde Bozdağ, "fiyatları etkileme" suçunun Türk Ceza Kanunu'nun 237. maddesinde toprak aldığına ayraç etti.

Bakan Bozdağ, şöyleki bitmeme etti:

"Bu düzenleme, caydırıcı özellikte cezalar içermemektedir. Bu sebeple cezanın, '1 yıldan 3 yıla kadar' namına baştan düzenlenmesi, şayet besinlerin, malların yahut iştirakçi fiyatlarının artmasına minval anahtar sonuçlar, manipülasyonlar, esas dışı duyum oluşturduğu takdirde bu cezanın ½ si oranında artırılması, bire müşterek suçu tellallar, bu işi karşılayıcı ruhsatlı simsarlar icra ettiği takdirde nısıf oranında hâlâ cezanın artırılması halinde baştan cezayı sıralama fail icraat yapılmaktadır. Bu, tutarları etkileyerek nahak yere çıkar elde ika ardında koşan arka oruçlu şahıslara müteveccih cezai yaptırımların caydırıcı olma vasfını yükseltecektir. Bir de istifçilik var. Elindeki malları kamunun ihtiyacını istikbal kılmak düşüncesince satması gerekenler, vatandaşların ihtiyacını istikbal kılmak düşüncesince satması gerekenler bunları satmayıp da paha az buçuk hâlâ pahalansın yahut apayrı neden, hesaplarla satmaktan kaçındığı takdirde burada da apayrı ukubet öngörüyor Türk Ceza Kanunu. Şimdi bu cezayı da 1 yıldan 3 yıla halinde değiştiriyoruz. Cezanın hem ast sınırı artırılmakta hem de yukarı sınırı artırılmaktadır."

Stokçuluk ve tutarları tesir suçlarındaki cezaların ast ve yukarı sınırlarının, tasarruf oranlarının değiştirileceğini tabir fail Bozdağ, "Böylelikle bu dü kabahat da tevkif yasağı kapsamı dışına çıkarılmaktadır. Yani koşullar oluştuğunda, barış ukubet hakimi ölçüm ettiğinde yahut yargılamayı karşılayıcı rastgele murafaa ölçüm ettiğinde bunların tevkif ihtimali de bundan böyle hakimlerin ve mahkemelerin takdiri kapsamında beklenir olabilecektir." dedi.

Mevcut düzenlemenin tevkif yasağı kapsamında bulunduğu düşüncesince tevkif tedbirinin uygulanma ihtimalinin bulunmadığına ayraç fail Bozdağ, dünkü düzenlemeyle hem ukubet miktarı hem de gayri hükümlerin uygulanması itibarıyla dünkü müşterek sürece geçileceğini söyledi.

Bekir Bozdağ, bu düzenlemenin, caydırıcı vasfıyla hem tutarları etkilemeye mübaşeret ederek hem de istifçilik yaparak nahak yere çıkar ardında koşan biçimsiz oruçlu şahısların ukubet hukuku itibarıyla caydırıcı halde cezalandırılmasına minval açacağını vurguladı.

Yasal düzenlemenin ne kurnaz yapılacağının sorulması üstünde Bozdağ, bu mevzunun TBMM'nin takdirinde bulunduğunu bildirdi.

Hakim ve müddeiumumi yardımcılığı

Hakim ve müddeiumumi yardımcılığına bağlı istifham üstünde ise Bakan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilge ve müddeiumumi yardımcılığının hususiyet sistemine kazandırılacağını dediğini hatırlattı.

Yeni çağda imtihanı elde eden bilge ve müddeiumumi yardımcılarının, Türkiye Adalet Akademisi'ndeki esas tahsilden sonradan "hakim yardımcısı ve müddeiumumi yardımcısı" namına atanacaklarını, 3 sene periyodik müşterek tahsilden geçileceğini özetleyen Bozdağ, bilge ve müddeiumumi yardımcılarının, aracısız adliyelerde müşterek hakimin yahut müşterek savcının yardımcısı namına fariza yapacağını söyledi.

Bekir Bozdağ, mürebbi bilge yahut savcıların olgun bilge ve savcılardan oluşacağını, mürebbi bilge ve savcılara en müşterek tomar dü araştırma görevlisi verileceğini dile getirdi.

Hedefin, eli uz şakirt birlikteliği arasında bilge ve müddeiumumi yardımlarının dizge öncesinde güzel müşterek yetişek alması bulunduğunun altını çizen Bozdağ, 9 ay hukuk, 9 ay ukubet mahkemelerinde, başkaca istinaf mahkemelerinde ve Yargıtay'da eğitimler alınacağını belirtti.

Hakim ve müddeiumumi yardımlarının, mesleğe 3 salname süreçte edindikleri tecrübelerle başlayacağını kaydeden Bakan Bozdağ, şu detayları verdi:

"Bu aşırı şişman müşterek hususiyet reformudur. Hakim ve savcılarımızın liyakatinin artırılması, dizge öncesinde müşterek güzel eğitilmesi ve hoppadak kuramsal yetişek değil bire müşterek sürede ameliye müşterek tahsilden geçirilerek mesleğe hazırlanması dair atılan sonuç basamak ehemmiyetli müşterek aşama ve ıslahat bulunduğunu düşünüyoruz. Bu ıslahat kararı dünkü bilge ve müddeiumumi yardımcılığı müessesesi yaşama geçtiğinde düzenek bu halde işleyecek. 3 salname tahsilden sonradan fakat bilge ve müddeiumumi mesleğine kabulleri gerçekleşmiş olacaktır. Ben bu zamanı reformun hayır olmasını diliyorum."

Bakan Bozdağ, başkaca bilge ve savcıların güzel yetiştirilmesi ve gelişimleri düşüncesince eğitimin daim bir duruma getirileceğini tabir etti.

Yeni düzenlemenin arkası sıra müşterek numara sınıfa infirak ve müşterek numara dershane olabilme koşulları arasına "en az 3 el dizge içi tahsile katılma" şartının konulacağını tamlayan Bozdağ, böylelikle dizge içi eğitimin hâlâ çalışan ve velut süreceğini vurguladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, dizge içre bilge ve savcıları daim gelişmeler karşısında bilgilendiren, tecrübeleri paylaşan, konuların uzmanları marifetiyle eğiten müşterek yaklaşımın yaşama geçirileceğini bildirdi.

Meslek içi eğitimin mecburi bir duruma getirilemeyeceğinin altını çizen Bozdağ, "Birinci sınıfa boşanmak talip rastgele bilge ve müddeiumumi şurası bilecek, müşterek numara sınıfa ayrılmam düşüncesince minimum 3 el dizge içi tahsile katılmam gerekecek. Bu, fahri şekilde, eğitimleri her insanın almasını sağlayacaktır. Bu da ilçe içerisinde, bitmeme fail yargılamalar boyunca ortaya çıkan sorunların, eksikliklerin, yanlışlıkların yetişek yoluyla çözümlenmesine, bilge ve savcıların geliştirilmesine, liyakatın artırılmasına da şişman ulama sağlayacağını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Teftiş mevzusuna da yer veren Adalet Bakanı Bozdağ, dünkü kombinezon çerçevesinde Türkiye'de rastgele adliyenin minimum dü yılda müşterek delalet edici, eğitici, minval fotoğraf teftişten geçeceğini, bunun da mecburi bir duruma geleceğini söyledi.

"Vatandaşlarımız düşüncesince aşırı şişman kolaylıklar ortaya çıkaracak"

Bakan Bozdağ, noterliklerle ait dünkü müşterek düzenlemenin de yaşama geçirileceğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Atacağımız dünkü adımla emlak alıntı ve satış işlerinin, tapu sicil müdürlükleri yanı sıra noterliklerde de yapılmasına olanak sağlıyoruz. Bu düzenlemeden sonradan Türkiye'de emlak alıntı ve satımı karşılayıcı rastgele müşterek vatandaşımız müşterek taraftan isterse tapu sicil müdürlüklerimize tedricen bu işlemi yapabileceği kabilinden noterliklere de tedricen bu işlemi yapabilme olanağına kavuşacaktır. Noterlere kıymetlendirmek yahut tapu sicil müdürlüğüne kıymetlendirmek ağız ağıza vatandaşımızın tercihine bırakılmaktadır fakat noterliklere bu izin ve amacın verilmesinin, yurttaşlarımız düşüncesince aşırı şişman kolaylıklar ortaya çıkaracağına içten inanıyoruz. İnsanımız bu tercihten dilediğini kullanacak ve bu düzenek işleyecek. Burada şurası da tabir geçirmek isterim: Tapu kurnaz işlemleri, alışveriş işlemleri esnasında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz ile Noterler Birliği, eş icraat yaparak burada emniyetli müşterek sistemi yaşama geçirecekler. İşlem noterde yapıldığı an, bire müşterek halde Tapu Müdürlüğündeki kayda, bire müşterek anda düşecek. Dolayısıyla ara sıra kesinti da olmayacak, düzenlilik riskleri on paralık olmayacak. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu esirgeyici düzenlilik tedbirlerini içeren adımlar, bunun arasında olacaktır."

Yeni uygulamanın vatandaşlara şişman suhulet sağlayacağına ayraç fail Bozdağ, bunun da ehemmiyetli müşterek ıslahat ve değiş bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler