USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin bilgileri muhtemelen oldu

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, spor çok ortaklı şirketlerinin oluşumunun kanuncu zemine kavuşturulacağını bildirerek "Düzenleme spor toplumunda baş döndürücü borçluluğu ortadan kaldıracak." dedi.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin bilgileri muhtemelen oldu
25-12-2021 12:20
TBMM

Özkan, endamsız müddet içre TBMM Başkanlığına sunulması muhtemel Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını AA muhabirine anlattı.

Spor toplumunun beklediği, kestirmece 60 maddelik anayasa teklifi üstündeki emek harcamaları sürdürdüklerini tamlayan Özkan, düzenlemenin, demokratiklik, şeffaflık, verimlilik, aritmetik verilebilirlik, vebal ve balya bütçe prensipleri kapsamında hazırlandığını söyledi.

Spor topluluğu temsilcilerinin katılımıyla bugüne denli 20'nin üstünde derinti gerçekleştirdiklerini dile getiren Özkan, Gençlik ve Spor Bakanlığı yöneticileri özellikle kazanmak üzere, Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği, Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Tenis Federasyonu, Türkiye Hentbol Federasyonu, Türkiye Güreş Federasyonu, Türkiye Judo Federasyonu, Türkiye Boks Federasyonu, Türkiye Yüzme Federasyonu, Türkiye Okçuluk Federasyonu ile Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu reis ve yöneticileriyle ortak araya gelmiş şekilde görüş, teklif ve talepleri dinlediğini aktardı. Özkan, anayasa teklifini endamsız müddette tamamlayarak Meclis Başkanlığına sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

"Kulüpler, Bakanlığa tescille kurulacak"

Spor kulüplerinin cemiyet hukuksal kişiliğinden salt ayrı ortak hukuksal nefis oluşturmalarına olanak sağlayacaklarını tamlayan Özkan, "Spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığına tescille kurulmasını yaşama geçiriyoruz." dedi.

Özkan, elan ilkin cemiyet statüsünde bulunan spor kulüplerinin, amme yararına düzentileme vaziyetini koruyacaklarını vurguladı. Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde fevk yapı kurmalarına olanak sağlayacaklarını özetleyen Özkan, spor kulüplerinin mecburi ve seçimlik organlarının şekli, tescil evrelerinde aranacak şerait ile yöneticilerinde olması müstelzim niteliklerin belirleneceğini anlatım etti.

Spor kulüplerinin birleşmesi ve malvarlığının çağının kanuni zemine kavuşturulacağı bilgisini paylaşan Özkan, "Yapılacak işlemlerin veznedar ve PTT kabil kurumlar üstünden yapılmasını sağlayarak eşya dışılığın da önüne esbak olacağız." niteleyerek konuştu.

"Yöneticilik düşüncesince makul suçlardan mahkum olmama şartı getirilecek"

AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, menajerliğin ve topçu sözleşmelerinin saydamlık prensibi ışığında düzenlenmesini sağlayacaklarını anlatarak "Spor aşkın ortaklı şirketlerinin oluşumu kanuni zemine bağlanacak. Düzenlemeyle spor kulüpleri ve spor aşkın ortaklı şirketlerinin hevesli büro açabilmeleri de yaşama geçirilecek." ifadesini kullandı.

Spor kulüplerinin ve spor aşkın ortaklı şirketlerinin denetimini düzen bağı kurallara bağlayacaklarına dikkati çekici Özkan, bu kapsamda şek ve yakınma kabil hallerde salt denetleme kurumlarının alınabileceğini açıkladı.

"Spor kulüplerinde heyet üyesi olabilmek düşüncesince makul suçlardan mahkum olmama şartını getiriyoruz." diyen Özkan, derneklerle ilişik bölümsel adına mevcud bu hükmü, spor kulüpleri ile ilişik güveni, şeffaflığı ve denetlenebilirliği iletmek düşüncesince yaşama geçireceklerini anlatım etti.

Özkan, spor kulüpleri ve spor aşkın ortaklı şirketleri düşüncesince balya bütçe sistemini getireceklerini, düzenlemeyle bütçe masraf ilkeleri, borçlanma, temlik kabil konuların da belirleneceğini bildirdi. Anonim ortaklık ve pakt yöneticilerinin, kulüpleri yahut spor şirketlerini zarara uğratmalarını önleyeceklerinin altını çizen Özkan, "Yöneticilerin, pakt yahut spor aşkın ortaklı şirketlerini zarara uğratmaları şeklinde kişisel servet varlıklarıyla vebal esasını yaşama geçireceğiz. Spor kulüpleri ve spor aşkın ortaklı şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesi makul sınırlar içre olabilir duruma getirilecek. Böylece ortaklık yahut kulüplerin baş döndürücü borçlanması, derinlemesine müddet alacaklarının temlikle devredilmesinin de önüne esbak olacağız." değerlendirmesini yaptı.

"Spor topluluğu bu düzenlemeyi bekliyor"

Federasyon ve spor kulübü yöneticilerinin düzenlemeyi nite karşıladığına yer veren Özkan, "Bütün federasyonların, hakeza ortak kanuni düzenlemenin Türkiye'nin sportif başarılarına muvaffakiyet katacağına, dayanak olacağına müteveccih inançları var. Bu düzenlemeyi, rastgele ne denli birtakım itirazlar var kabil gözükse de spor toplumunun istediğini ve beklediğini görüyoruz." dedi.

Avrupa'daki sportif başarıların arkasında, kanuni düzenlemelerle denetlenebilir, saydam ve demokratik ortak yapıya mülaki federasyon ve kulüpleri bulunduğuna ayraç fail Özkan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"La Liga'da bulunduğu kabil futbolda sportif hedeflerimizi güzel halde yaşama geçirmeyi, tekvandodan judoya, güreşten yüzmeye denli olimpiyatlarda sportif dallarda başarıyı istiyorsak federasyonlar ve kulüplerle ilişik düzenlemeyi yaşama geçirmemizin zarureti ortada. Düzenlemeye bağlı mevzunun tarafı bulunan dört başı mamur pakt ve federasyonların taleplerini aldıktan sonradan -ki bunları şişman miktarda bitirdik diyebiliriz-, inşallah kulüplerin ve federasyonların dava ve başağrısı adına görmüş bulunduğu mevzuları köklü ortak düzenlemeden geçireceğiz. Siyasi düşüncesi, fikriyatı, dirim seçimi ne olursa olsun dört başı mamur yurttaşlarımızın spor sahalarına bağlı çalışmalarda başarılar elde etmelerini sağlamayı hedefliyoruz."

"Sözleşmeler noterde imzalanacak"

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nde menajerlikle ilişik konuların da arazi alacağını bildiren Özkan, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) menajerlerle ilişik belirlediği standartlara dikkati çekti.

FIFA kabilinden menajerlerin ne eğitimlerden geçeceği, ne koşulları taşımaları gerektiği ve görevleri esnasında hukuka karşıt tavırlar içre olurlarsa nite yaptırımlarla gönül rahatlığı karşıya kalacaklarına bağlı ilkelerin belirlendiğini aktaran Özkan, düzenlemeyle ilişik şu detayları paylaştı:

"Bu noktada hem ülkemizin koşulları dikkate kırılmak aynı zamanda FIFA'nın ortaya koyduğu mebde ve standartlar oturmak vasıtasıyla cihanşümul umumi beğenilen ortak menajerlik kalitesini yaşama geçiriyoruz. Menajerlerin futbolcularla yaptığı sözleşmeleri saydam halde ortaya koyabilmek düşüncesince bunların, noterde aranjman şeklinde yapılmasını sağlayacağız. Diğer yandan da menajerin rastgele ortak pakt ile sporcuyu temsilen yapacakları sözleşmelerde de saydamlık sağlayacağız. Çifte sözleşmeyi, tabiricaizse çekmece kontratları sonlandıracak ortak düzenlemeyi inşallah yaşama geçireceğiz."

"Mevcut düyun nite ödenecek?"

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Dört büyükler" adına bilinen Trabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin borçlarının 17 bilyon lirayı aştığı hatırlatılarak, "Düzenlemeyle pakt yöneticileri, uğrattıkları zararlardan kişisel servet varlıkları ile mesul tutulacak fakat bulunan düyun nite eritilecek?" sorusunu da yanıtladı.

Düzenlemenin, yürürlüğe girdikten ahir ihtilafları ilgilendirdiğini, kanunların geçmişe yürümeyeceğini tamlayan Özkan, şunları kaydetti:

"Hem cezai aynı zamanda türel vebal açısından pakt başkanlarının elan önceki iş ve eylemlerinden çevre ortak zorun getirmiyoruz. Çünkü hem Anayasa aynı zamanda yan olduğumuz arsıulusal sözleşmeler açısından bu olabilir değil. Ancak esbak borçları nite ortak kökler içre eritecekler, bu düyun nite ödenecek ve acemi istikraz nite olacak? Bunları kılıç düzenledikten sonradan Allah'ın izniyle bu aranjman spor topluluğunda baş döndürücü borçluluğu ortadan kaldıracak. Spor toplumunun ortak dört başı mamur adına sportif başarılara odaklanmasını sağlayacak ortak zemini de yaşama geçirmiş olacağız. Düzenleme ortak yandan finansal anlamda dört başı mamur bu sahanın eşya dibine alınmasını sağlayacak öbür yandan şeffaflık, demokratiklik ve balya bütçe anlayışıyla çalışkanlık yayınlayan spor kulüpleri ve federasyonlarının yaşama geçirilmesini sağlayacak. Bir spor düzenlemesi yapılıyorsa, spor kulüplerini ve spor federasyonlarının çağa, ülkemizin ve milletimizin gereklerine uydurmamız gerekiyorsa bunun biricik ortak gayesi olması lazım; o da sportif başarı, kalburüstü madalyalar ve kupalar. Bu vesileyle inşallah spor camiamız aşkın elan ortak tomar kupayı ve madalyayı ülkemize getirecek."​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler