USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sosyal medya fenomenlerinin tutuklandığı dolandırıcılıkta 215 kişi 3 milyon lira dolandırılmış

İzmir'de toplumsal medya üstünden dolandırıcılık meydana getirdiği öne sürülen kusur şebekesine meydana getirilen operasyonda, aralarında toplumsal medya fenomenleri Simge Barankoğlu ve Yeşim Aydın'ın da tutuklandığı dolandırıcılık operasyonunun bilgileri muhtemelen oldu. D

Sosyal medya fenomenlerinin tutuklandığı dolandırıcılıkta 215 kişi 3 milyon lira dolandırılmış
13-11-2021 15:20
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, içtimai medyada mülk ödülü kazanmış yer aldığı belirtilip, 'vergisi' ismi altında vatandaştan mülk alarak, dolandırıcılık meydana getirdiği öne sürülen zeval şebekesini belirleme etti. Ekipler, dolandırıcılık şebekesinin, kullanıcıları içtimai medya üstünden oynanan oyundan mülk ödülü kazandıkları fakat mahsus oranda vergiyi vererek ödülü alabilecekleri yalanıyla kandırdığını belirledi. 9 Kasım haset önceleri belirlenen adreslere İzmir merkezli İstanbul, Ankara, Kastamonu, Karabük, Malatya ve Mersin ilinde eş anlı ameliyat oluşturan ekipler, aralarında içtimai medya fenomeni Simge Barankoğlu ve Yeşim Aydın'ın da bulunmuş yer aldığı 20 kişiyi gözaltına aldı.

Şüphelilerin ikametlerinde ve araçlarında meydana getirilen aramalarda, şüphelilerin suçta kullandıkları 2 nüsha gerçek olmayan iddaa kuponu yapmaya hadim aygıt ve kullanılmaya anık biçimde gereksiz rulolar biçiminde iddaa kuponları ve suçta kullanıldığı belirleme edilen aşırı sayıda sayısal malzeme (bilgisayar, cep telefonu, usb bellek, sd-kart vs.) ele geçirildi.

Sahte konu kuponu görselleri ile kandırmışlar

Öte yandan, içtimai medya fenomenlerinin de aralarında bulunmuş yer aldığı ve 16 şüphelinin tutuklandığı ameliyat ile ait teferruat ortaya çıktı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne ilişkin Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin meydana getirdiği çalışmalarda şüphelilerin, içtimai medyada takipçi sayısı faziletkâr olan fenomenler aracılığıyla gerçek olmayan konu kuponu görselleri ve faziletkâr meblağlı veznedar dekontlarını paylaşıp, vatandaşları inandırarak kandırma ettikleri, düşüt miktarlı ifa karşılığında şikeli, faziletkâr ölçülü maçlara konu oynayarak faziletkâr meblağlarda mülk kazanılacağı vaadinde bulundukları belirleme edildi. Öte taraftan şüphelilerin, oynanan kuponların tuttuğunu yayınlayan gerçek olmayan dekontlar hazırladıkları ve kazanılan tutarın katılması düşüncesince müştekilerden “işlem ücreti”, “vergi ücreti” ismi altında mülk arzu ettikleri de belirlendi.

215 kişiyi 3 milyon lira dolandırmışlar

Ayrıca hesaplı icraat kapsamında şüphelilerin, bu yöntemle mülk yatırmayan ve ya yatıracak parası kalmayan bireylere İçişleri Bakanlığının resmi kasıntı logosu mevcut dağ bayır ile haciz, veznedar blokesi uygulanacağını belirtir gerçek olmayan istida örneği ile zılgıt ettikleri, şüphelilerin bu formül ile 6 maaş müddette türkiye genelinde 215 kişiyi kısaca 3 milyon lira dolandırdıklarının belirleme edilmiş yer aldığı bildirildi.

Barankoğlu ve Aydın'ın da aralarında bulunmuş yer aldığı 16 meşkûk tutuklandı

Soruşturma kapsamında gözaltına tahsil edilen şüpheliler sorgulanmak kabil emniyete götürülürken, 2 meşkûk ifadesinin peşi sıra emniyetten başıboş bırakıldı. Emniyetteki işlemlerin peşi sıra şüpheliler adliyeye gönderme edildi. Adliyeye gönderme edilen şüphelilerden Barankoğlu ve Aydın'ın da aralarında bulunmuş yer aldığı 16 kişi tutuklanırken, 2 meşkûk adli arama şartıyla başıboş bırakıldı.

"Suçlamaları benimseme etmiyorum" dedi

Öte yandan, vakayla ait tutuklanan içtimai medya fenomeni Simge Barankoğlu'nun ifadesi ortaya çıktı. Barankoğlu'nun ifadesinde "Sosyal medya fenomeniyim. Geçimimi reklam alarak sağlıyorum. Soruşturmaya özellik bu hisse senedi de gayrı reklamlar gibiydi. Ben tarafları ve müştekileri tanımıyorum. Suçlamaları benimseme etmiyorum" söylediği öğrenildi.

"Bilseydim katiyen benimseme etmezdim"

Tutuklananlar ortada mevcut gayrı içtimai medya fenomeni Yeşim Aydın'ın ise ifadesinde, "Geçimimi içtimai medyada reklam yaparak sağlıyorum. Bu şahıslar benimle temasa geçip reklam özgülemek istediklerini söyledi. Ben de işim bu yer aldığı düşüncesince benimseme ettim. Böyle birlikte dolandırıcılık suçunun işlendiğini bilseydim katiyen benimseme etmezdim. Bana sunulan kişi ve soyadlarının gerçek olmayan bulunduğunu emniyette öğrendim. Kimseyi çarpmak düşüncesince çalışmadım. Müştekilerin hiçbiri ile iletişime geçmedim, mülk istemedim. Sadece reklam tutarı aldım. Çok üzgünüm" söylediği öğrenildi.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler