USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Slovak dış ilişkiler uzmanı Jan Kubis: İnsani müdahalelerde ve probleminin çözümünde arabulucu nötr olmalı

Antalya Diplomasi Forumunda, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk" mevzulu açık oturum düzenlendi.

Slovak dış ilişkiler uzmanı Jan Kubis: İnsani müdahalelerde ve probleminin çözümünde arabulucu nötr olmalı
10-03-2022 21:08
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde planlı Antalya Diplomasi Forumunda (ADF), arbede ve savaşların önlenmesi düşüncesince arabuluculuk çalışmalarına ehemmiyet verilmesi ve bu mevzuda elan ortak tomar aşama atılması gerektiği vurgulandı.

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu forumda, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk" mevzulu açık oturum düzenlendi.

Panele eklenmiş olan Birleşmiş Milletler (BM) Eski Libya hususi Temsilcisi Slovak dış ilişkiler uzmanı Jan Kubis, değişik alanlarda yaşanmış olan arbede ve savaşların önlenmesi düşüncesince arabuluculuk çalışmalarına elan ortak tomar ehemmiyet verilmesi icap ettiğini belirterek, "Çatışmalara gönül rahatlığı engelleyici ortak halde cereyan etmiyoruz ve vaktiyle engelleme etmiyoruz. Ukrayna krizinde de gestalt bu oldu. Her dü tarafla temasa geçip bunu önlemeliydik zira herhangi ortak bilinçlilik gözümüzün uğrunda gerçekleşti." dedi.

Türkiye'nin arabuluculuk noktasında attığı adımlara yer veren Kubis, "Türkiye'deki dostlarımız arabuluculuk noktasında iyi ortak kip gösteriyor ve çıkarlarını ölçüm ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kubis, arabuluculuk noktasında Çin ve Avrupa Birliği (AB) ile arsıulusal örgütlerin de devreye girmesi icap ettiğini belirtti.

İnsani müdahalelerde ve probleminin çözümünde arabulucunun etkisiz olması icap ettiğini tamlayan Kubis, "Yaklaşımımız belirtik ilkelerle şekillenmiş olmalı. Taraflarla görüşürken nerede durduğunuzu da bilmeniz gerekiyor. Arabulucu dosdoğru ortak hal gerçekleştirmeli. Sabırlı ve duygudaşlık sahibi olmalı. Donuk etüt ve çatışmalarda mahsus açılımlar mevcut fakat bazı bazı ortak statükoyu bozmak yada çatlatmak lazım." dedi.

Önleyici diplomasiye ehemmiyet verilmeli

Uganda'daki çatışmalarda arabuluculuk rolü üstüne alan Betty Bigombe, arabuluculuk çalışmalarında "önleyici diplomasi" mevzusuna elan ortak tomar muhassasat ayrılması icap ettiğinin altını çizdi.

Bigombe, engelleyici diplomasiye elan ortak tomar envestisman yapılması icap ettiğinin belirterek, "Arabuluculuğun alegori geçecek ortak bilinçlilik yok. Savaşın ne devir başlayacağını bilmiyoruz fakat çağcıl uygulayım bilimi ile evren ortak oldu. Bu noktada elan er müdahalede bulunmalıyız, insancasına krizler yaşanmadan engelleme edebiliriz." diyerek konuştu.

Son şekilde Bigombe, arabuluculuk noktasında hanımefendilerin hafife alındığını ve menfez arkası edildiğine dikkati çekti.

"Sıkıntı kapımıza dayandığı devir problemi ciddiye alıyoruz"

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu hususi Temsilcisi Miroslav Lajcak, arabulucu olmanın 5 asliye ilkesi bulunduğunu belirterek bunların başında, domestik meselelere bağlı erbap olunması müstelzim "derin bilginin" geldiğini söyledi.

Arabulucunun, tarafların güveninin sağlanması bulunduğunu dile getiren Lajcak, arsıulusal ortak teşekkül hesabına cereyan edildiğinde arsıulusal camianın totaliter halde desteğine gerekseme bulunduğunu belirtti.

Lajcak, "Krizler pırtlak vermeden ilk önlenmesi iri ortak ehemmiyet taşıyor. Biz daim geç kalıyoruz. İşaretleri, emareleri görmezden geliyoruz. Sıkıntı kapımıza dayandığı devir problemi ciddiye alıyoruz." dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde de benzeşim emarelerin bulunduğunu ayrıca Amerika istihbaratının Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini aktardığını kaydeden Lajcak, "Bu harp inanılmayacak denli saçmaydı. Ukrayna'daki çatışmanın çıkacağından tehlikesiz olamadık." dedi.

"Myanmar'daki krizi ilkin görmüştük"

ABD'nin emektar Afrika Boynuzu hususi Temsilcisi Jeffrey Feltman da krizlerin patlamadan ilk tespitinin ehemmiyetli bulunduğunu fakat kısıtlanmış tedbirlerin herhangi ortak devir işe yaramadığını vurguladı.

Myanmar'da 2016'da yaşananları elan ilk öngördüklerini ve Myanmarlı generallerle görüştüğünü kaydeden Feltman, tamamı girişimlere karşın cinayetlerin durmadığını dile getirdi.

Feltman, BM kabil arsıulusal şirketler alegori ortak abuhava hesabına arabuluculuk yapmanın ince değişik olduğuna değinerek, "ABD hesabına çalıştığımda çantamda yaptırımlar kabil şeyler vardı. BM'de ise prensiplerimiz var, kavait var, alelacayip ortak ortam. Ülke hesabına arabuluculuk gerçekleştirmek baş döndürücü başka." dedi.

Foruma, dünyanın nice noktasından katılma sağlanıyor

Bu yılki teması "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" şekilde belirlenen toplu tartışma kapsamında Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının katılımıyla üçgen formatta güruh düzenlendi.

Bunun beraberinde NATO ve AB ilkin iktisap etmek neredeyse dünyanın değişik ülkelerinden katılımlarla toptan ve tematik husus başlıklarında oturumlar düzenlenecek.

Kurumsallaşma ve diplomatlık dalında kaynak yayınlanan ortak diyalog platformu olması hedefiyle sabık sene ilki planlı forumda, bu sene da dünyanın ciharıyek yanından siyasetçi, önde mevrut akademisyen, düşünür, orgazm önderi, dış ilişkiler uzmanı ve iş kullanıcılarını ortak araya geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler