USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Şii diyanet adamlarına göre, DEAŞ saldırılarının maksadı öğreti mücadelesi başlatmak

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan ayrılmasından sonradan ülkede canlı Şiiler, yıldırı örgütü DEAŞ'ın dü şişman saldırısına verilen kalırken, Kandahar'da canlı Şii diyanet adamları, yıldırı örgütünün görüş mücadelesi başlatmak istediğini be

Şii diyanet adamlarına göre, DEAŞ saldırılarının maksadı öğreti mücadelesi başlatmak
25-10-2021 13:50
Kandahar

Afganistan'ın güneyinde mevcut ve Taliban'ın kalesi şekilde bildik Kandahar'ın önde mevrut Şii diyanet adamları, yıldırı örgütü DEAŞ'ın saldırıları karşı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Din adamları, Afganistan'ın zamanı süresince burada canlı Şii ve Sünniler ortada çelimli birlikte ilişkinin bulunduğunu vurguladı.

Gerek 1919'da İngilizlerden kazanılan istiklal savaşı icap Sovyet işgali sürecinde Sünnilerle taraf yana kıtal yazar martir verdiklerinin altını çizen diyanet adamları, bu bütünlük ruhunun nice ülkede bulunmadığını anlatım etti.

Din adamları, Amerika sonrası birisi Kunduz'da gayr ise Kandahar'da edinmek neredeyse DEAŞ'ın Şii camilere müteveccih hunriz yıldırı saldırılarının hedefinin ülkede görüş savaşı başlatmak bulunduğunu belirterek yıldırı örgütünün bunu başaramayacağını vurguladı.

Taliban'ın ellerindeki silahları topladığını aktaran diyanet adamaları, Şiilere ilişkin cami, medrese, okul, Kur'an kursu neredeyse kurumların güvenliğinin sağlanması düşüncesince esasen bu silahları istem ettiklerini kaydetti.

Din adamları ayrımsız zamanda, Taliban'ın düzenlilik önlemlerini artırmasını istedi.

Şii Konseyi Başkanı ve Kandahar cuma imamı Serdar Muhammed Zahidi, 15 Ekim'de cuma esnasında planlı DEAŞ saldırısı esnasında en ön safta imamet yapıyordu.

Patlamadan çıban almadan kurtulan Zahidi, saldırının topu topu Afganistan halkına müteveccih bulunduğunu fakat ülkedeki saldırıların rüçhan hedefinin Şiiler olması dolayısıyla bu mezhebe mensup şahısların hayatıyla ait akıl duyduklarını anlatım etti.

Zahidi, Afganistan'da yönetimi ele meydan Taliban'ın dünya yönetiminde tam deneyime erbap olmamasının endişelerini artırdığını belirtti.

Taliban yetkililerinin saldırıların engellenmesi düşüncesince düzenlilik önlemlerini artıracakları anlamında kendilerine uydurma verdiğini aktaran Zahidi, "Gelişmiş devletlerde de bulunduğu neredeyse bazısı hallerde böylesi saldırıların önlenmesinin çetince bulunduğunu onlar da itiraf ediyor. Güvenlik problemlerini indirmek ve duyum görevlilerinin sayısını tasarruf buyurmak düşüncesince çabalayacaklarını kaydettiler." dedi.

Saldırıların anne hedefinin Şii ve Sünniler ortada görüş savaşı boşaltmak bulunduğunu kaydeden Zahidi, "Patlamaların birlikte gayesi de DEAŞ'ın hala deli dolu bulunduğunu dünyaya açıklamak istemesidir. DEAŞ'lılar hala mevcut olduklarını açıklamak istiyor." ifadesini kullandı.

Kandahar'da senelerdir rastgele birlikte atak olmadığını tamlayan Zahidi, Taliban'ın da kendilerinin de tedariksiz yakalandığını dile getirdi.

"Taliban'dan DEAŞ çalışanlarının likidasyon edilmesi sözü"

Kandahar'da 9 sene cuma imamlığı yapmış ve Afganistan Şiilerinin imitasyon mercisi Ayetullah Ali Sistani'nin mümessili Hüseyin Nuri Şurperayi de ülkede mezhepler ortada bütünlük bulunduğunu ve aralarında rastgele birlikte savaşın beklenen olmadığını kaydetti.

DEAŞ saldırılarının gerisinde İsrail ve Batılı güçlerin bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Şurperayi, "Sadece tığ değil, Şii-Sünni hepsi bu maslahat dolayısıyla endişeli. Şiilere saf birlikte bilinçlilik değil. Ancak çeşit bahanelerle Şiilere ilk önce saldırdıkları doğrudur." dedi.

Şurperayi, Belh valisi ile meydana getirdiği toplantıda valinin, Taliban ulaştığında hapishanelerde başıboş bıraktığı mahkumlar ortada mevcut DEAŞ çalışanlarının menfaatlerini saklayarak Taliban'a katıldığını ve oluşturulacak birlikte komisyonla bu şahısların belirleme edilip likidasyon edileceğini dediğini aktardı.

Taliban yetkililerinin de Şii cemaatine müteveccih toy saldırılardan telaşlı olduklarını namına anlatım ettiklerini tamlayan Şurperayi, ellerinden tahsil edilen silahların art verilmesi düşüncesince kendilerine uydurma verildiğini kaydetti.

Ülkede güvenliğin umumi şekilde sağlandığını dile getiren Şurperayi, Taliban'ın yönetimde Şiilere de toprak verici şümullü birlikte hükümet kurmasını ve Şiiliğin yasalarda maruf resmi konumunun bitmeme ettirilmesini istem etti.

Cami imamı ve Şii medreselerinde müderrislik eden Baridad Rızai de Şii-Sünni toplumları ortada asıl birlikte bütünlük bulunduğunu belirtti.

Rızai, Şii toplumuna müteveccih DEAŞ saldırılarıyla ait şu ifadeleri kullandı:

"İslam düşmanları, bu birliğin bitmeme etmesini istemiyor. Kardeşler ortada açıklık kurmak düşüncesince çeşit yollara başvuruyorlar. Her çeşit harp şeklini deniyorlar. Böylesi saldırıların gayesi Şii ve Sünnilerin ortada açıklık açmaktır. Bu bütünlük ve beraberliği bozmak istiyorlar."

Vilayet yöneticilerinin patlama dolayısıyla Taliban'ın fevk düzem yönetiminden ağır tepkiler aldığını dediğini aktaran Rızai, Taliban'ın kalesi şekilde bildik Kandahar'da böylesi birlikte patlamanın meydana gelmesi dolayısıyla yöneticilerde utangaçlık hissini gözlemlediğini kaydetti.

Şii medreselerinde diyanet derslerimizi verici Rızai, Taliban'ın şu anne denli öğüt içeriklerine karışmadığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler