USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca hazırlanmakta olan Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi
25-11-2021 15:46
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (SEDDK) meydana getirilen açıklamaya göre, talimatname ile sigortacılık ve hususi emeklilik sektöründe çalışkanlık yayınlayan kuruluşların kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve sektördeki uygulamaların arsıulusal düzene entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor.

Sektörün yönetişim anlayışını güçlendirecek, kurumsal yetkinlikleri ve sigortalılara verilen hizmetin standardını artıracak özellikte tensikat içeren yönetmelik, sektör uygulamalarını Temel Sigortacılık Prensipleri (ICP) ile mevzun duruma getirirken, Avrupa Birliği Solvency 2 standartlarının kurumsallık ve şeffaflıkla ilişik standartlarına da uzlaşma sağlıyor.

Sektörün mıhlı işlemesi noktasında tamamı paydaşların katkıları ve danışma süresince hazırlanmakta bulunan yönetmelik, sadece sigorta şirketlerini değil spesifik kuruluşları, brokerleri ve makul ölçülerde acenteleri de kapsıyor.

Sektörde arazi meydan aktörlerin faaliyetlerinin berk ve sağgörülü biçimde yönetilmesine ulama sağlayacak yönetmeliğin tamamı paydaşlar çeşidinden içselleştirilerek yaşama geçirilmesi şeklinde bu sahanın işleyişinin ileriye taşınacağı düşünülüyor.

Yönetim kuruluna yapılış iç sistemlerinde deli dolu gösteriş verildi

Yönetmelik ile dalavere kurulunun iç sistemler açısından etkinliği icap direkt gerekse denetleme komitesi yapısı yoluyla artırıldı. Ayrıca, kuruluşların faaliyetlerinin sürekli surette izleme edilmesi ve uygulamaların maksut ölçüde yürütülebilmesi düşüncesince meraklı unsur niteliklerine ehil denetleme komitesi yapısı oluşturularak iç sistemlerin işleyişinin yukarı dalavere çeşidinden nezaretinin yapılması sağlandı.

Yönetmelikte arsıulusal standartların işlev odaklı yaklaşımları benimsenirken, iç kontrol, riziko yönetimi, aktüerya ve iç denetleme fonksiyonları ile bu fonksiyonları yürütmekle vazifeli ünite ve personele bağlı evsaf ayrıntılı eş biçimde tanımlandı.

Yönetmelik kurgusu, bu fonksiyonların öbür şeriklik faaliyetlerinin tesiri altında kalmadan, faaliyetlerle beraberce ve birlik süresince gerçekleştirilmesini ve iç sistemlerden mesul personelin vazifesini kazanç çatışması olmadan hesabına getirilmesini sağlayacak biçimde oluşturuldu.

Görevler ayrılığının ön planda bulunduğu bu bina sayesinde, firmaların kaynaklarının çalışan ve velut kullanılmasının yanı esna sigortalıların ve iştirakçilerin adalet ve menfaatlerinin korunmasında da şeriklik iç dinamiklerinin görevi artırıldı.

Yönetimde aktüeryal açılım kuvvetlendirildi

Yönetmelik kapsamında, sigortalıların alacaklarına mukabele fail fen karşılıkların hesaplanması ve yeterliliği hikayelerinde mesul kılınan, kuruluşun fiyatlama politikası ve ikili sigorta anlaşmalarının yeterliliği özellikle edinmek kabilinden parasal gidiş kendince fen icraat yapmakla görevlendirilen aktüerya birimi, ICP ve Solvency II direktifleriyle mevzun şekilde, iç dizge fonksiyonları altında tanımlanarak evvel eş ayrıntılı eş biçimde yerli mevzuatta yerini aldı.

Gelecek zamanın en ehemmiyetli gündemi bulunan siber risklerin yönetimi açısından ehemmiyetli eş etap da atılırken, sigortacılığa has yapış şekillerine akıllıca alegori bilgelik sistemlerinin gereklilikleri belirlendi. Bu kapsamda talimatname ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi çeşidinden piyasaya sürülen Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberine yahut belirlenecek COBIT standardına uzlaşma mecburi duruma getirildi.

Yeni yönetmelikte iş sürekliliği dair da sektörde evvel kere kodifikasyon yapıldı. Böylece, sigortalıların ve iştirakçilerin akıcı biçimde görev almaları amaçlandı.

Öte taraftan evvel kere asli ve sekunder sistemler ile iç sistemler kapsamında haricen görev alımı mevzuları sigortacılıkla ilişik eş mevzuatta ayrıntılı biçimde düzenlendi.

Şeffaf dalavere anlayışı güçlendirildi

Yönetmeliğin getirmiş bulunduğu raporlama ihtiyaçları saydam dalavere anlayışının gelişme göstermesi ve bu sahanın nezarete ile denetiminde etkinliğin sağlanmasında ehemmiyetli eş etap alegori görülürken, SEDDK da talimatname kapsamındaki faaliyetlerde gözaltı ve denetleme fonksiyonu ile bu sahanın gelişimine ulama sundu.

Bundan ahir süreçte artırılan saydamlık yardımıyla firmanın iç sistemlerinin yanı esna halkoyu da arama edici alegori konumlandırıldı.

Ayrıca kaynakların çalışan kullanılabilmesi ve gümrahlık artışı sağlanması düşüncesince sigorta gruplarında ve parasal gruplarda mecmu nitelik yönetimi yaklaşımı çerçevesinde kaynakların eş kullanımının önü açıldı. Bu durum, talimatname genelinde arazi meydan aktiflik ve verimliliğin artırılması yaklaşımının konkre uygulamalarından bir tanesi oldu.

Yönetmeliğin kuruluşlara getirmiş bulunduğu yükümlülüklerin ağırlığı delik uğrunda bulundurularak SEDDK çeşidinden yönetmeliğin yaşama atlatılmasında piyasaya devir tanındı. Bu süreçte, SEDDK çeşidinden madun düzenlemelerle piyasaya kösemenlik de yapılacak.

Sigortacılık ve hususi emeklilik sektöründe arazi meydan aktörlerin faaliyetlerinin berk ve sağgörülü biçimde yönetilmesine ulama sağlayacak yönetmeliğin tamamı paydaşlar çeşidinden içselleştirilerek yaşama geçirilmesi şeklinde bu sahanın işleyişinin ileriye taşınacağı düşünülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler