USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sıcak iklimi muhip tropikal meyve soğuk açıktan etkilendi

Örtü altı tarımda gır sahibi Antalya'da, sonuç müşterek haftada tesirini çoğaltan soğuk hava, ilkin yunak iklim koşullarını muhip tropikal meyve üretimini negatif etkiledi.

Sıcak iklimi muhip tropikal meyve soğuk açıktan etkilendi
27-01-2022 11:56
Antalya

Türkiye'nin tropikal meyve üretiminin yüzdelik 40'ını meydana getiren kentte, kestirmece 30 sene aradan sonraları kar yağdı. Soğuk havanın tesirini sürdürdüğü Antalya'da külot vakalarına huzur seralarda sıtma sistemi devreye giriyor. Örtü altı istihsal fail çiftçiler, bitkilerin soğuk açıktan etkilenmemesi düşüncesince şeb nöbeti tutuyor.

Soğuk hava ve kar yağışı, Türkiye'de yetiştirilen tropikal meyveler dendiğinde akla mevrut Manavgat, Alanya, Serik ve Gazipaşa kabil ilçelerde de görüldü. Bu durum, Akdeniz'in yunak ikliminin makul içinde sonuç senelerde bölgede yaygınlaşan tropik meyve yetiştiricilerini değişik tedbirler almaya yöneltti.

Soğuk açıktan tropikal meyve rekoltesinin kesinlikle etkileneceği ise ileriki günlerde mahsus olacak. Üreticiler, şuurlu yetiştiricilik ve soğuk havaya huzur müdebbir işlem dair uyarılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, Antalya'nın ülkenin ekvatora en yaklaşan bölgelerinden bir tanesi olduğunu, bu doğrultuda birtakım tropikal meyve üretimine makul konumda olduğunu söyledi.

İlk adına şehirde muz üretildiğini tamlayan Karaca, "Muz, geçmiş başlangıçta Alanya, Gazipaşa'da üretiliyordu, elan sonraları destar dibine alınmasıyla Manavgat, Serik bilhassa iktisap etmek kıl payı il genelinde üretimi yayılmış bir vaziyete geldi. Bu sene bakımından muz istihsal alanımız 50 bin dekarı buldu. Bunun yarısından ilavesi destar altında." dedi.

Avokadonun da ilkin Alanya ve Gazipaşa'da yayıldığını ve şu anda topu topu ilçelerde üretildiğini vurgulayan Karaca, kestirmece 20 bin dekarlık bölgede avokado üretimi yapıldığını bildirdi.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde şehirde yetiştirilebilecek seçenek tropikal meyve düşüncesince meydana getirilen çalışmada güzel neticeler elde edildiğini ve meyvenin çeşitlendirildiğini aktaran Karaca, şunları kaydetti:

"Mango, ejder, papaya, passiflora (çarkıfelek) kabil meyvelerin de ilimizde üretilebileceğini belirleme ettik. Şu anda ejderha meyvesi istihsal sektörü bin dekara yaklaştı, mango, papaya kabil ürünlerde 100 dekarın üstünde birlikte istihsal alanımız var. Yavaş ağır üretimimiz artıyor fakat şimdilerde derinliğine yılların averajı üstünde birlikte soğuk var. Tropik meyve çoğu kez yaka kesimlerde üretiliyor fakat birtakım üreticilerimiz maatteessüf uyarılarımıza karşın az buçuk elan rakımın faziletkâr bulunduğu yerlerde üretime başladı, bu alanlarda soğuk açıktan tahassüs var."

Karaca, Meteoroloij Bölge Müdürlüğünden mevrut bilgiler doğrultusunda üreticileri uyarmaya bitmeme ettiklerini, ikazları dikkate düzlük üreticilerin aşırı ağır mesail yaşamadığını laflarına ekledi.

Avokado varaka uçlarında yanma

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da soğuk hava dolayısıyla şehirde hoppadak bariz bölgelerin değil, limonluk içerisindeki mamüllerin de etkilendiğini söyledi.

Özellikle yunak havayı muhip tropikal meyvelerde birlikte tahassüs görüldüğünü özetleyen Çandır, "Türkiye'de tropikal meyvenin yüzdelik 40'ını Alanya, Manavgat, Gazipaşa kabil ilçelerimizde üretiyoruz, boğunuk alanlardaki üretimimizde aşırı birlikte tomar dava yok. Ancak bariz bölgede bilhassa avokado üretimimizde varaka uçlarında bol yanmalar gözlendi. Bunun üretimi kesinlikle etkileyeceğini yaşayarak göreceğiz zorla belirtik adına söyleyebilirim ki üretimde, arzda birlikte azalış var." ifadelerini kullandı.

Çandır, tropikal meyvelerin bilgi insanlarının önerileri doğrultusunda hava, su, arazi şartları değerlendirilerek üretilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şuurlu istihsal ile üreticilerin de nihai tüketicilerin de kıygın olamayacağını dile getirdi.

"Bazı üreticiler meyvelerin eklenmiş değerinin faziletkâr olması dolayısıyla iklimi makul sıfır yerlerde de üretime girişiyor. Sadece modaya yahut alışkanlıklara layıkıyla değil, analizlerle akıntı etmemiz müstelzim birlikte dönemdeyiz." diyen Çandır, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Muz ile ait bu mevzuda birlikte çalıştay yaptık, dişi neticeler elde ettik. Sadece üretmiş iktisap etmek düşüncesince değil, yer değerleri, piyasa muayeneleri yaparak üretmeliyiz. İklimin değişeceğini, kuraklığın artacağını bilgi kullanmakta olanları söylüyor, tığ de istihsal desenimizi ona layıkıyla şekillendirmeliyiz. Daha az su isteyen, elan mutedil iklime uzlaşma sağlayacak bitkilerle üretimimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bugün de görüyoruz ki tabiatın affı yok."

"Bahçelerde tahassüs payı yüzdelik 30"

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise Alanya'da hesaplı kıymeti faziletkâr 25 cins tropikal meyve yetiştirildiğini belirtti.

Bu sene ilçede soğuk havanın tesirini artırdığını ve gözle görülebilecek biçimde kar yağışına tanık olduklarına yer veren Göktepe, "Bu sene don, rahmet tabii afetler açısından elan ağır ve hissedilir oldu. Hortum dolayısıyla dokunca gören tropikal meyve bahçelerimiz var. Muz en aşırı etkilenen meyvelerden oldu. Avokado, dünkü dünya, tropikal ürünlere girmese de turunçgiller bahçelerimiz de etkilendi." diyerek konuştu.

Alanya düşüncesince tarımsal külot riskinin 3 gündüz elan bitmeme edeceğini aktaran Göktepe, üreticilerin sabaha denli külot nöbeti tuttuğunu bildirdi.

Göktepe, hesaplı manada üreticilerin zararının 3-4 gündüz sonraları kupkuru adına belirleneceğine ayraç ederek, "Bahçelerin tahassüs payı yüzdelik 30. Açık bölgede muzda, dünkü mezru avokado bahçelerinde dokunca gören üreticilerimiz var. Kapalı bölgede ise hortum ve sıkıntı dolayısıyla 26 üreticimiz dokunca gördü." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler