USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SGK'den avrat istihdamına destek

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) hesaplı "Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" (Women-Up) kapsamında, 4 bin eş işverene bağış desteği verilecek.

SGK'den avrat istihdamına destek
16-02-2022 15:09
Ankara

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) kabilinden akçalanmış edilen, avrat girişimciliği ve mukayyet avrat istihdamının desteklenmesini hedefleyen projenin lansman toplantısı ortak otelde düzenlendi.

Toplantıda mütekellim SGK Başkan Yardımcısı Lütfi Aydin, bayanların ailenin esas direği bulunduğu belirterek, "Toplumsal hayatın gelişigüzel kademesinde, gelişigüzel devir ehemmiyetli roller üzerine dal kadınlarımız, yüksek fedakarlık duygusu süresince icra ettikleri çalışmalarla ülkemizin gelişigüzel manada kalkınmasında şişman hisse sahibi olmuşlardır." dedi.

Son senelerde Türkiye'de avrat istihdamının şişman çoğalma yakaladığını özetleyen Aydin, bu artışı evren standartlarının adına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Aydin, SGK'nin pırtı dışı istihdamla savaşım dair delalet ve bilgilendirme emekleri ile riziko odaklı ve data paylaşımına mebni aykırı denetimler yaptığını anlatım ederek, "Kayıtlı iştirakçi patron işverenlere müteveccih prim teşviklerinin yanı esna büyüklenme adına kılıç de mukayyet istihdamı artırmaya müteveccih projelerle bu mücadeleye dayanaklık etmek veriyoruz." niteleyerek konuştu.

"Kadınlarımızın iş gücüne müdahale olmaları şişman ehemmiyet taşımaktadır"

Kayıt dışı istihdamın iş gücü piyasasını negatif etkilediğini ve diyar gelişimini yavaşlattığını vurgulayan Aydin, "Bu kapsamda ülkemizin kalkınması ve cemaat bulunduğu iş gücü potansiyelini gelişme sürecine mükemmel adına yansıtabilmesi düşüncesince kadınlarımızın iş gücüne müdahale olmaları şişman ehemmiyet taşımaktadır." ifadesini kullandı.

Aydin, bayanların kalifiye işlerde istihdam edilmesinin ehemmiyetli olduğunu, bunun düşüncesince ilkin SGK reformu ve ahir süreçte aşırı sayıda reformun yaşama geçirildiğini hatırlatarak, "Kadın istihdamının artırılması düşüncesince prim teşvikleri uygulanmakta, Avrupa Birliği ile baş başa akçalanmış edilen yahut kurumsal kaynaklardan karşılanan planlar yürütülmektedir." biçiminde konuştu.

Projenin, hanımlara ilgilendiren dünkü müesses ve önemsiz ölçekli işletmelerin büyümesini hedeflediğini aktaran Aydin, "Kadın girişimcilere müteveccih yazışma toplantıları, gayrimenkul içi ve dışı fuar ziyaretleri birleştirme edilerek, avrat istihdamı dair meydan muayeneleri yapılarak, avrat girişimcilere aracısız müşavirlik hizmeti de verilecektir." açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise AB'nin ortaklık evveliyat finansal iane aracının esas mevzularından birinin avrat olduğuna ayraç ederek, "Bizim açımızdan bakılmış bulunduğu zaman, kadının istihdamı, avrat girişimciliği, hanıma gönül rahatlığı hızlı mücadele, kadın-erkek eşitliği kadar konulardaki planlar bizim düşüncesince gelişigüzel devir asli önemde." dedi.

Özcan, AB Başkanlığında etkin personelin yüzdelik 53'ünün, tutumlu pozisyonunda çalışanların ise yüzdelik 61'inin avrat bulunduğunu belirterek, "Kadınların süresince bulunduğu istihdam ve girişimcilik alanları gelişigüzel devir başka alanlarla kıyasladığınız devir şimdi renkli, şimdi aktif ve şimdi çelimli ortak ortam sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo da projenin, kadının maşer içerisindeki konumunun güçlenmesini sağlayarak içtimai eşey eşitliğini sağlamaya işlev edeceğini kaydetti.

Hidalgo, projenin müşavirlik hizmeti kadar ayrımlı aktivitelerle destekleneceğini ve önemsiz işletmelerdeki pırtı dışı istihdamı azaltmayı da amaçladığını söyledi.

"Kadın istihdamımız 9,5 milyona ulaşmıştır"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, hanımlara müteveccih planlar düşüncesince ehemmiyetli oranda kaynak kullandıklarını dile getirerek, "Bakanlık adına kadınlarımızın iş gücüne iştirakı ve istihdamına bağlı hedeflerin anne politikalarını 'ulusal istihdam stratejisi' çerçevesinde yürütüyoruz. Bakanlığımızın sunmuş bulunduğu heveslendirme ve destek sunar sebebiyle bugün avrat istihdamımız 9,5 milyona ulaşmıştır." niteleyerek konuştu.

Erkan, plan sebebiyle hem mukayyet avrat istihdamının ve avrat girişimciliğinin artmasının bununla beraber avrat işverenlere ilgilendiren işletmelerin devamlılık kazanmasının beklendiğini söyledi.

"Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"nden İstanbul'da 1000, Ankara'da 900, Samsun'da 500, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta 400 peyda etmek kıl payı toplamda 4000 avrat patron ve bu işletmelerin işe almış bulunduğu 4000 avrat iştirakçi faydalanacak.

Projeye, 5 Mart 2012'den sonradan kurulan, avrat işverenlerin açmış bulunduğu jön işletmelerden en ortak tomar 9 iştirakçi kapasitesi bulunan ve arttırma iştirakçi adına avrat sigortalı meydan işverenler başvurabilecek.

Ön başvuruları e-Devlet üstünden alınacak projenin, 20 ayının finansal dayanaklık etmek ödemeleri kapsamında sürmesi ve Ocak 2024 bakımından tamamlanması öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler