USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Savunma sanayisi 'uçak gemisine' hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi, Türkiye'nin en iri harp gemisi olacak TCG Anadolu'yu teslimata hazırlarken uçak gemisine müteveccih icraat yoğunlaşacak.

Savunma sanayisi 'uçak gemisine' hazırlanıyor
23-11-2021 11:51
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AA muhabirine, Türk savunma sanayisinin gündemindeki türlü mevzulara bağlı değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "uçak gemisi" hedefini birlikte iki sene ilkin açıkladığını anımsatan Demir, bunu "Türkiye'nin global kuvvet olma" vizyonunun birlikte parçası kendisine erişmek icap ettiğini söyledi.

Demir, uçak gemisinin tanımlanmış birlikte tane yüz birlikte gemi olmadığını, bu deyim çevresinde çalışılabileceğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Biz de bu mevzuda türlü faktörleri fikren çalıştık. Malum Anadolu gemimiz kamuoyunda uçak gemisi kendisine söylendi. Aslında planlanması bunun havuzlu çıkartma gemisiydi. Bir el Anadolu gemisine İHA ve SİHA konuşlanmasının kabil bulunduğunu gördük ve bununla ait çalışmalara başladık. Anadolu gemisi şu anda denize inik durumda. Donanımları enikonu doğacak birlikte safhada. Donanımların tamamlanması bekleniyor. Akabinde geçenlerde hizmete girecek."

Geminin üstünde konuşlandırılması melhuz SİHA'lara bağlı çalışmanın da birlikte taraftan bitmeme etmiş olduğu vurgulayan Demir, TCG Anadolu gemisinin inşasındaki akıbet gestalt ve henüz iri ikinci gemiye müteveccih şu detayları verdi:

"İlk planda gemimizin birlikte an ilkin hizmete girmesi önemli. Daha sonra şu anda planlanan Bayraktar TB-3 tipi birlikte SİHA'nın da üstünde konuşlanmasıyla ait icraat onu izlem edecek. Buna ekleyerek Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladıkları ikinci henüz şümullü birlikte gemi gündemde. Uçak gemisi teriminin bundan böyle değişmeye başladığını da görüyoruz. Burada da bizce acemi ve dünyada da özen çekici birlikte kavramı, 'insansız iklim araçları uçak gemisi' terimini da gündeme taşımış olduk. Dış basında da özen çekti. İspanyol muhataplarımızla konuştuğumuzda onların da bizimle ayrımsız fikirde olduklarını gördük. Yeni, ihtimal henüz iri birlikte geminin, tepkili uçak motorlu, pervaneli birlikte iki tür İHA/SİHA'yı üstünde barındıracak birlikte formatta düşünülmesinin hummalı şekilde durumunda olacağıyla ait birlikte yaklaşım var. Bunu çalışacağız. Şu anda birlikte düşünüm fakat türlü muhataplarımızla bu mevzuyu görüşüyoruz. Bu gündemimizde. Anadolu gemisi devrede olacak fakat başka çalışmanın da ilkin deyim kendisine olgunlaştırılması, dizayn süreçleri, boyutu, yetenekleriyle ait ön çalışmaların yapılması gerekiyor. Görünen o ki bu emek vermek bundan böyle gündemimize girdi ve üstünde henüz derin ve çalışan çalışılacak."

Türk Tipi Hücumbot'un "eli kulağında"

Türk Tipi Hücumbot Projesi'nde gelinen evreye ayraç fail Demir, "Projede önceki prototipin nesir süreci 2022'de başlayacak. Çok yakında, eli kulağında. İşlem başlamadan 'iş başlamadı' diyerek düşünmeyelim. Tasarım belli, üstündeki sistemlerin tekâmül süreci bitmeme etti. İlk civar örnek üretiminin önümüzdeki sene başlamasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"İhracatın önü derece derece açılacak"

Savunma ve havacılık sanayisindeki dış satım çalışmalarına bağlı soruları da yanıt veren Demir, bu konudaki temasların daima bitmeme ettiğini söyledi.

Demir, savunma sanayisi ihracatının birlikte tane başına ticari yahut uran birlikte husus olmadığına, birlikte saf siyasi unsurun da bulunduğuna dikkati çekerek, şöyleki konuştu:

"O ülkeyle ilişkileriniz, o ülkenin sunulan kalması beklenen siyasi baskılar, tarihî linkleri üzere nice takım mevcut fakat bilinirlik arttıkça, mamüllerin performansı ve yetkinliği bilindikçe, sahada sonuç müşteri görevi görüldükçe bu özen artıyor. Başka birlikte faktör, birlikte dünya bunu alıp kullanmaya başladığında bu merakı başka devletler açısından da artırıyor. Bunları birlikte araya getirdiğimizde bu Türkiye'nin büyüklük kendisine birlikte çabası. Dışişleri, Milli Savunma, Ticaret üzere bakanlıklar dış satım harekatının içinde. Hep bu arada çalışmamız gerekiyor ve bunu gerçekleştirmek önemli. Son IDEF'te gördük, derin birlikte Afrika merakı var. Başka birlikte iş de türlü finansman mekanizmalarını masada tutabilmek. Bu da başka birlikte unsur. Bunları götürü düşündüğümüzde, Türkiye'de savunma sanayisi ihracatının önüne derece derece açılacak. Bu az buçuk ağır ağır hızlanan birlikte olay. Belli birlikte ivmeyle bitmeme edecek fakat bilinirlik ve kullanan devletlerin sayısı arttıkça bu çarpan etkisiyle gidecek. Önümüzdeki sene 3 bilyon doları aşacağımızı düşünüyoruz. Yeter ki mali mekanizmaları devrede tutabilelim ve bu ilişkileri azami seviyede götürebilelim."

Demir, yürütülmekte bulunan planların bilinirliğinin sağlanmasıyla kimi arkadaş ve ahi devletlerin kuma olması yahut bu mamüllerin tedarikine müteveccih yazı yapması üzere olanaklar oluşabileceğini dile getirdi.

Tüm çabalarla ihracatın ağır ağır yükseleceğini vurgulayan Demir, "Bu yükseliş şu anda ağır üzere görünse fark 5-6 sene ortamında bunun çabuk halde arttığını etmek mümkün. Ürün çeşitlenecek, ülkeler, birbirinden duyanlar artacak." dedi.

Hisar O+'da teslimat, Siper'de acemi test

Demir, Savunma Sanayii Başkanlığının yürüttüğü projelerdeki teslimat ve imtihan çalışmalarına bağlı de bilgelik verdi.

İrili ufaklı tabanca sistemlerinin teslimatlarına bitmeme edildiğini tamlayan Demir, İHA'ların bölüm klik türlü unsurlara dağıtılacağını ve arka bildirimler alınacağını anlattı. Demir, şunları kaydetti:

"Hava savunmada Sungur, Hisar A+, Hisar O+ teslimatları yalan konusu. Hisar O+'ların teslimatına başlayacağız. Siper'de ihtimal bu sene bitmeden acemi birlikte testimizi henüz görebiliriz. Savunma sanayisinde sıfır şeyi söylemiyoruz. Olduktan sonra, olma evresinde söylüyoruz. Spekülasyon gerçekleştirmek istemiyoruz. Beklentileri ne baş döndürücü üstteki ne alttaki avlamak değil, her neyse onu beyan etmek istiyoruz. Savunma sanayisi baş döndürücü uçup kaçmaya gelmeyen birlikte konu. Biraz akıllıca etmek lazım. Bazı şeyleri cebinizde tutmanız gerekiyor. Çok da ortaya saçmamanız lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler