USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şanlıurfa'da imal edilen mülevven pamuk, maliyeti azaltıp ekleme kıymeti artıracak

Türkiye'nin ehemmiyetli ekincilik kentlerinden Şanlıurfa'da imal edilen kahverenginin ayrımlı tonlarında ve açıkça yeşil renkteki pamukla, tekstilde maliyetlerin nısıf yarıya azaltılması hedefleniyor.

Şanlıurfa'da imal edilen mülevven pamuk, maliyeti azaltıp ekleme kıymeti artıracak
04-11-2021 12:16
Şanlıurfa

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, Prof. Dr. Osman Çopur ve Doç. Dr. Vedat Beyyavaş kanalıyla ortak müddet ilkin "Doğal Renkli Pamukların Harran Ovası Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi Projesi başlatıldı.

Yurt içi ve diyar dışından gerçekleştirme edilen mülevven hav tohumları, mayıs ayında HRÜ Osmanbey yerleşkesindeki deneyim bölgesine ekildi. 14 mülevven güzergâh ve 2 arama parafin hav çeşidinin ekimi yapılarak çalışmalara başlandı.

Yaklaşık 6 maaş ortak çalışmanın arkası sıra kahverenginin değişik tonları ve açıkça yeşil tonunda pamuklar yetiştirildi. Elde edilecek neticelere layıkıyla katıksız mülevven pamukların alanda yaygınlaştırılması ve sanayide kullanılması düşüncesince icraat yürütülecek.

HRÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, AA muhabirine, tahminî 2 sene ilkin deneyim gayeli başlattıkları çalışmada baş döndürücü dobra neticeler elde ettiklerini söyledi.

Projenin alanda kalıp yapılanma ettiğini tamlayan Haliloğlu, "Çalışmamızda katıksız mülevven bulunan bu pamukların bölgedeki performansını belirlemeye çalıştık. Bunları bulunan çeşitlerle yarıştırıyoruz. Burada lüzum tel nitelikleri ve gerekse mahsul itibarıyla bunları birbirleriyle kıyaslayacağız ve semt düşüncesince ülküsel olanları belirleme edeceğiz." dedi.

Doğal mülevven pamuklar elan dayanıklı

Bölgede katıksız mülevven hav yetiştirilmesi düşüncesince önceki kez bu denli ayrıntılı ortak emek vermek yapıldığına ilgi çekici Haliloğlu, şu şekilde konuştu:

"Bu katıksız mülevven pamuklar ayrımsız sürede çevreci pamuklardır. Doğal mülevven hav yetiştiricileri elan az pestisite gerekseme duymaktadırlar. Renkli pamuklar nice hastalığa ve zararlıya huzur dayanıklıdırlar, başkaca kurağa ve tuza huzur da oranla toleranslı. Pamuklu giyecekler metin olmasından ötürü giysi sanayisinde yeğleme ediliyor. Pamuktan elde edilen ipliğin ve kumaşın boyanması insanoğlu teninde ara sıra alerjiye ve ortak iki yıkamadan sonradan ise nitelik solmasına sebep olmaktadır. Bunlar katıksız mülevven oldukları düşüncesince nitelik solması doğrudan hoppadak yoktur. Renkli hav genotiplerinin mahsul ve nitelik itibarıyla parafin pamuklara layıkıyla az buçuk arka planda olması, üretimde çiftçilerde ortak isteksizliğe tarz açmakta. Çırçırlanıp ip durumuna getirildikten sonradan bildiğimiz üzere bunlardan güpür yapılıyor. Bunun yanı sıra pentür sırasında ortaya çıkan atılmış sular gidip çevreyi kirletmiyor."

Tekstil maliyetlerini nısıf yarıya azaltacak

Doğal mülevven pamukların mülevven life cemaat oldukları düşüncesince güpür üretiminde boyanmaya ihtiyacının olmadığına aksan işleyen Haliloğlu, şunları kaydetti:

"Tekstil üretiminde boyama, su, erke ve atılmış özellik en fiyatlı aşamadır. Boyama etabının elenmiş edilmesi maliyeti nısıf yarıya azaltabilir ve ağılı boya atıklarının negatif etkilerini ortadan kaldırabilir. Bu mülevven pamuklar işlenip, güpür durumuna getirilip, elan sonradan kazak, pantolon yahut çocuk kıyafeti üzere şekle sokulduğu devir baş döndürücü elan faziletli fiyata satılıyor. Amerika'da bu katıksız mülevven pamuklardan meydana getirilen mahsulat 300-350 dolara satılabiliyor."

Çiftçilere önceki teşrin düşüncesince ekecek verilecek

Doğal mülevven pamuğun gayrı hav kabilinden değişik özelliklere cemaat bulunduğu özetleyen Haliloğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"Doğal mülevven hav tiplerinin boyları da farklı. Burada değişik genotipler bulunduğu düşüncesince boylarına baktığımızda değişik boylardaki genotipleri görürüz. Bir çeşidin boyu 2 metreyi geçerken, ötekinin boyu 80 santim olabiliyor. Buradaki misyonumuz bu semt düşüncesince ülküsel olanı belirleme edip, melezleme ıslahı programına alıp, bunların rengini bulunan bulunan çeşitlere transfer şansını yakalayabilirsek baş döndürücü elan dobra olacak. Hem baş döndürücü faziletli dişi hem de tel kalitesi elleme dünkü hatlar bulunursa birlik ortak akıbet olacak. Konuyu öğrenen kimi çiftçilerimiz gelip bizlerden önceki teşrin düşüncesince ekecek istediler. Önümüzdeki zamanlarda ekmeyi planlıyorlar. Bir hacim tohumu çiftçilerimize verip, maraba gözüyle bunun ne olacağını belirleyeceğiz. Genellikle baş döndürücü müeddep mikroner değerlerine cemaat katıksız mülevven pamuklar, baş döndürücü tatlı ortak tutuma ve parlaklığa sahiptirler. Yumuşaklığı, yıkama sonrası renginin solmaması ve mekân dostu olma nitelikleri sebebiyle pazarda kendine akla yatkın ortak arazi bulmasını düş ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler