USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şanlıurfa'da imal edilen mülevven pamuk, maliyeti azaltıp ek kıymeti artıracak

Türkiye'nin ehemmiyetli ekincilik kentlerinden Şanlıurfa'da imal edilen kahverenginin ayrımlı tonlarında ve belirgin yeşil renkteki pamukla, tekstilde maliyetlerin nısıf yarıya azaltılması hedefleniyor.

Şanlıurfa'da imal edilen mülevven pamuk, maliyeti azaltıp ek kıymeti artıracak
04-11-2021 12:16
Şanlıurfa

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, Prof. Dr. Osman Çopur ve Doç. Dr. Vedat Beyyavaş kanalıyla ortak müddet ilkin "Doğal Renkli Pamukların Harran Ovası Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi Projesi başlatıldı.

Yurt içi ve ülke dışından realizasyon edilen mülevven hav tohumları, mayıs ayında HRÜ Osmanbey yerleşkesindeki deneyim sahasına ekildi. 14 mülevven geçek ve 2 arama alkan hav çeşidinin ekimi yapılarak çalışmalara başlandı.

Yaklaşık 6 maaş ortak çalışmanın arkası sıra kahverenginin değişik tonları ve bariz yeşil tonunda pamuklar yetiştirildi. Elde edilecek neticelere uyarınca saf mülevven pamukların alanda yaygınlaştırılması ve sanayide kullanılması düşüncesince icraat yürütülecek.

HRÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, AA muhabirine, kısaca 2 sene ilkin deneyim gayeli başlattıkları çalışmada aşırı dobra neticeler elde ettiklerini söyledi.

Projenin alanda dayanıklı dokuma ettiğini tamlayan Haliloğlu, "Çalışmamızda saf mülevven bulunan bu pamukların bölgedeki performansını belirlemeye çalıştık. Bunları bulunan çeşitlerle yarıştırıyoruz. Burada icap tel nitelikleri ve gerekse ürün itibarıyla bunları birbirleriyle kıyaslayacağız ve semt düşüncesince mefkûre olanları belirleme edeceğiz." dedi.

Doğal mülevven pamuklar hâlâ dayanıklı

Bölgede saf mülevven hav yetiştirilmesi düşüncesince ilkin kez bu derece ayrıntılı ortak düzentileme yapıldığına uyanıklık çekici Haliloğlu, şöyleki konuştu:

"Bu saf mülevven pamuklar bire ortak sürede çevreci pamuklardır. Doğal mülevven hav yetiştiricileri hâlâ az pestisite gerekseme duymaktadırlar. Renkli pamuklar nice hastalığa ve zararlıya dirlik dayanıklıdırlar, başkaca kurağa ve tuza dirlik da oranla toleranslı. Pamuklu giysi kuşam dosdoğru olmasından ötürü çul sanayisinde yeğleme ediliyor. Pamuktan elde edilen ipliğin ve kumaşın boyanması insanoğlu teninde arada sırada alerjiye ve ortak iki yıkamadan sonraları ise nitelik solmasına illet olmaktadır. Bunlar saf mülevven oldukları düşüncesince nitelik solması elden çabucak yoktur. Renkli hav genotiplerinin ürün ve nitelik itibarıyla alkan pamuklara uyarınca az buçuk art planda olması, üretimde çiftçilerde ortak isteksizliğe biçim açmakta. Çırçırlanıp ip biçimine getirildikten sonraları bildiğimiz kabilinden bunlardan güpür yapılıyor. Bunun beraberinde pentür sırasında ortaya çıkan atılmış sular gidip çevreyi kirletmiyor."

Tekstil maliyetlerini nısıf yarıya azaltacak

Doğal mülevven pamukların mülevven life eş oldukları düşüncesince güpür üretiminde boyanmaya ihtiyacının olmadığına aksan işleyen Haliloğlu, şunları kaydetti:

"Tekstil üretiminde boyama, su, erke ve atılmış özellik en fiyatlı aşamadır. Boyama etabının elenmiş edilmesi maliyeti nısıf yarıya azaltabilir ve ağılı boya atıklarının aksi etkilerini ortadan kaldırabilir. Bu mülevven pamuklar işlenip, güpür biçimine getirilip, hâlâ sonraları kazak, pantolon yahut çocuk kıyafeti kabilinden şekle sokulduğu devir aşırı hâlâ faziletkâr fiyata satılıyor. Amerika'da bu saf mülevven pamuklardan meydana getirilen mahsulat 300-350 dolara satılabiliyor."

Çiftçilere ilkin teşrin düşüncesince ekecek verilecek

Doğal mülevven pamuğun gayrı hav kanalıyla değişik özelliklere eş bulunduğu özetleyen Haliloğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Doğal mülevven hav tiplerinin boyları da farklı. Burada değişik genotipler bulunduğu düşüncesince boylarına baktığımızda değişik boylardaki genotipleri görürüz. Bir çeşidin boyu 2 metreyi geçerken, ötekinin boyu 80 santim olabiliyor. Buradaki maksadımız bu semt düşüncesince mefkûre olanı belirleme edip, melezleme ıslahı programına alıp, bunların rengini bulunan bulunan çeşitlere nakil şansını yakalayabilirsek aşırı hâlâ dobra olacak. Hem aşırı faziletkâr doğurgan hem de tel kalitesi elleme acemi hatlar bulunursa kusursuz ortak son olacak. Konuyu öğrenen birtakım çiftçilerimiz gelip bizlerden ilkin teşrin düşüncesince ekecek istediler. Önümüzdeki zamanlarda ekmeyi planlıyorlar. Bir hacim tohumu çiftçilerimize verip, fellah gözüyle bunun nite olacağını belirleyeceğiz. Genellikle aşırı uslu mikroner değerlerine eş saf mülevven pamuklar, aşırı tatlılıkla ortak tutuma ve parlaklığa sahiptirler. Yumuşaklığı, yıkama sonrası renginin solmaması ve mevki dostu olma nitelikleri yardımıyla pazarda kendine makul ortak toprak bulmasını düş ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler