USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile MEB ortada mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ortada "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile MEB ortada mesleki ve teknik eğitimde iş birliği
18-11-2021 16:15
İstanbul

Protokolün imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binası'nda gerçekleştirildi.

Bakan Varank, törende icra ettiği konuşmada, "Büyük ve Güçlü Türkiye" hedeflerinin gerçek antipatik gücü bulunan insanoğlu kaynağına müteveccih bu protokolle, uran ile ulusal eğitim arasındaki koordinasyonu elan da yukarılara taşımayı hedeflerini söyledi.

Böylelikle ilkin çoluk çocuk peyda etmek az daha rastgele yaştan vatandaşların, imalat uran sektörlerinin arzu etmiş olduğu niteliklerde eğitim almalarını realizasyon edeceklerini tabir fail Varank, şunları kaydetti:

"Onları meslek sahibi yaparak istihdama ağırbaşlı bir yardım sağlayacağız. Ben bu vesileyle Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü'nün vatanımıza, milletimize hayırlı, güzel olmasını diliyorum. Malumunuz imalat sanayi, devletlerin hesaplı bağımsızlığının ve münteşir refahının teminatlarından biridir. Nitelikli insanoğlu deposu da çelimli sahasının eğer olmazsa olmazlarındandır. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şekilde bir yandan uran altyapımızı güçlendirirken, öteki yandan kalifiye insanoğlu kaynağına müteveccih politikalar tasarlıyoruz. Ortaya koyduğumuz 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile bu bölgelerde azimli adımlar atıyoruz. Bildiğiniz kabil ülkemizin istihsal üsleri bulunan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sanayicilere envestisman hususunda aşırı şişman kolaylıklar sağlıyor."

"OSB'lerdeki istihdamın 2023 sonuna denli 2,5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz"

Bakan Varank, sanayicinin gerekseme duyduğu altyapıları en metin halde OSB'ler kanalıyla karşıladıklarını belirterek, "OSB'ler hoppadak sanayicilerin gereksinimlerini karşılamakla kalmıyor oluşturdukları biriktirme anlayışı ile ağırbaşlı bir feyiz ve rakiplik pozitif yanları da sağlıyor. Bakanlık şekilde üretimin kalbi bulunan bu bölgelerimize bedelsiz mekân tahsisinden az faizli derinliğine vadeli kredilere denli aşırı ağırbaşlı destek sunar sağlıyoruz." dedi.

Bugün bakımından Türkiye'deki OSB sayısının 327'e çıktığını aktaran Varank, OSB'si sıfır ilin kalmadığını vurguladı.

Varank, enfrastrüktür inşaatlarını tamamlayarak üretime sabık OSB'lerde doluluk oranının yüzdelik 83'e ulaştığını belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

"OSB'ler ayrımsız sürede şişman oranda istihdama da ev sahipliği yapıyor. Şu an düşüncesince 2,2 milyon vatandaşımıza direkt kazanç kapısı bulunan OSB'lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna denli 2,5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda sanayicinin gerekseme duyduğu yetkinlikteki insanoğlu kaynağının yetiştirilmesi türkiye düşüncesince şişman bir ehemmiyet sunma ediyor. Malumunuz sayısal transformasyon ile beraberce aranan iş gücü yetkinlikleri de çabucak değişiyor. Yapılan araştırmalar, bulunan mesleklerin yüzdelik 30'unun önümüzdeki 15 yılda ya namevcut olacağını yahut şişman değişimler geçireceğini ortaya koyuyor. İşte bu nedenle zamanımız iş gücü yetkinlikleri devim bilimi peyda etmek durumunda.

Bakanlık şekilde insanoğlu kaynağının adaptasyonu noktasında azimli adımlar atıyoruz. Örneğin, insanoğlu kaynağımızı sayısal dönüşüme alıştırmak düşüncesince KOSGEB ve TÜBİTAK kanalıyla destek sunar sunuyoruz. Kadın ve gailesiz iş gücünün dinamizmini getirmek az daha Kalkınma Ajanslarımız kanalıyla değişik destek sunar veriyoruz. Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve TEKNOFEST'le evlatlarımızı geleceğin uygulayım bilimi sahalarına hazırlıyoruz."

"Sanayi sektöründeki dönüşümleri belirleme edecek, tahsile çabucak adaptasyonunu sağlayacağız"

İş enerjisini besleyici esas arabanın eğitim kurumları bulunduğunun bilincinde olduklarını özetleyen Varank, eğitim müesseselerinin yeniliklere havadan uyarlanmış muhtemel ve sanayiyle daima etkileşim biçiminde tasarlanmasının ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

Varank, bunu muvaffak gelişmek düşüncesince Milli Eğitim Bakanlığı ile aralarındaki danışma mekanizmalarını daima belirgin tuttuklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu diyalog sebebiyle eğitim ve sanayide iş donanmasına müteveccih ehemmiyetli etaplar kaydettik. Bilhassa gökçe yakanın çalışan istihdamı düşüncesince meslek liselerine hususi görev gösteriyoruz. OSB'lerde Teknik Liseler açılması hususunda bitmeme fail bir uygulamamız var. Yine Bakanlığımız, Millî Eğitim Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası ortada Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü'nü de benzeyen bir sürede imzaladık. Burada da meslek liselerinde eğitimi maruz bölgelerin sektörle beraberce tasarlanmasının önünü açtık. Bu kapsamda İstanbul'daki mesleki ve teknik küçük asya lisesi öğrencileri düşüncesince icraat sürdürüyoruz.

Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı ile toy bir projeyi başlatmak düşüncesince huzurlarınızdayız. Bu imza ile uran sektöründe yaşanmış bulunan çabuk dönüşümleri durumunda belirleme edecek, bunların tahsile çabucak adaptasyonunu sağlayacağız. Eşgüdüm içerisinde, uran sahasının kalifiye iş gücü ihtiyacını karşılayacak, verilecek ağırbaşlı teşviklerle de istihdamı geliştireceğiz. Mesleki Eğitim Merkezleri, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları şekilde baştan yapılandırıldı. Buradan meslek öğrenen öğrencilerimiz, ayrımsız sürede bir ortaöğretim diplomasını da alabilecekler. Böylece, Mesleki Eğitim Merkezlerinin istihdam noktasındaki önemi bir kıvrım elan arttı."

"Öğretim programları ve eğitim materyalleri daima güncellenecek"

Mesleki Eğitim Merkezleri'ni OSB'ler içinde konumlandırarak eğitimle uran arasındaki koordinasyonu elan yakından realizasyon etmiş olacaklarını aktaran Varank, laflarını şu halde tamamladı:

"77 ildeki 251 Organize Sanayi Bölgesi ile 4 ildeki 4 uran sitesi, minimum bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi yahut mesleki eğitim merkeziyle eşleşecek. Bu sayede OSB'lerde Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulamaları yaygınlaştırılacak. Eğitim talim ve belgelendirme faaliyetlerine paydaşlık artırılacak. Katılımcılar ağırlıklı şekilde şahsen istihsal dalında hizmet içi eğitim alarak meslek öğrenecek. Öğretim programları ve eğitim materyalleri daima güncellenecek. Özetle elan devim bilimi eğitim müfredatı, elan devim bilimi eğitim materyalleri ve şahsen fiilen öğrenen elan devim bilimi bir insanoğlu kaynağına kavuşacağız.

Yenilikçiliği ve daima değişim işlemi önümüzdeki zamanın kodları şekilde görüyoruz. Bu bağlamda ürünlerden, istihsal süreçlerine insanoğlu deposu yetkinliklerinden girişimcilik ekosistemine denli tek düzlük tekdüzeliği bildirme etmiyor. Ayakta eğlenmek düşüncesince rastgele mevzuda ve daima gelişime belirgin peyda etmek zorundayız. Bu değişebilir ortamda uran ve teknolojiyi besleyici insanoğlu kaynağını rastgele devir odağa almaya bitmeme edeceğiz. Devletin halis muhlis kurumları bu mevzuda benzeyen teşrikimesai içinde çalışıyor. Şüphesiz halis muhlis bu icraat 2051 ve 2071 hedeflerimize akıllıca ilerlerken bizlere ehemmiyetli katkılar sunacak. Bu projeyle inşallah sanayicimizin gerekseme duyduğu istihdamı aşırı elan şen bir halde sağlamış olacağız."

İmza töreninin ardından, Bakan Varank ve Bakan Özer'e İstanbul Tuzla OSB'nin Bakanlar yerine anı amacıyla 250'şer direk dikimi gerçekleştirilmesiyle ilişik armağan sunu edildi. Törenin ardından, Bakan Varank ve Bakan Özer, Tuzla OSB'de arazi düzlük İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (İTOSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri Atölyeleri'ni görüşme ederek, öğrencilerle beraberce pınar yaptı.

Meslek atölyeleri ziyaretlerinin arkası sıra Bakan Varank ve Bakan Özer, İTOSB Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu'nun açılışını da gerçekleştirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler