USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Yakın sürede Gemlik'te pil fabrikasının temeli atılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Elektrikli vasıtaların kalbi bulunan bataryaya müteveccih evren devi Farasis ile meydana getirilen teşrikimesai yardımıyla yaklaşan sürede Gemlik'te müşterek pil fabrikasının temeli atılacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Yakın sürede Gemlik'te pil fabrikasının temeli atılacak
09-12-2021 00:25
TBMM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığı ve müteallik müesseselerinin 2022 yılı maddi durumuna müteallik meydana getirdiği konuşmada, dünyanın Kovid-19 salgını dolayısıyla yılgı sınamalarla erinç karşıya bulunduğunu belirtti.

Ülkelerin on senelerdir karşılaşmadıkları şişkinlik artışlarına erinç hal üretmekte zorlandığını dile getiren Varank, "Global ekonomiye bütünleşmiş reşit Türkiye'nin bu toptan buhrandan etkilenmemesi beklenen değil. Ancak DOĞRU tarihte verilen kaldığımız müdahaleler, gizli-açık ambargolar devletimizi de milletimizi de hakeza sınamalara erinç güçlendirmiştir." dedi.

Varank, ülkenin gelişme oranlarının betonla inşaatla ve yunak mülk ile elde edilmediğini vurgulayarak bunda en şişman payın uran sektörüne ilgilendiren bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de ıvır zıvır uran esnafından şişman işletmelere denli 15 bin dünkü tesisin üretime başladığına dikkati çekici Varank, "21 bin vatandaşımıza atlatmak kapısı bulunan 18 şehirdeki 168 fabrikanın açılışına şahsen ego katıldım." ifadesini kullandı.

"Kayıtlı istihdam SGK verilerine gereğince 700 bin arttı"

Varank 12 maaş ihracatın 220 bilyon doları aştığını vurgulayarak Kovid-19 salgınının gene buyana sanayide mukayyet istihdamın SGK verilerine gereğince 700 bin artarak 4 milyon 700 bine ulaştığını dile getirdi.

Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin sonuç hızlılık bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Sadece elektrikli taşıt üretmekten aşırı elan ilavesi bulunan bu projeyle otomotiv endüstrisinde yaşanmış bulunan şişman dönüşümde yerimizi aldık. Batarya, yükleme ve özerk taşıt teknolojilerinde bulunan yetenek ve yetkinliklerimizi geliştiriyoruz. Elektrikli vasıtaların kalbi bulunan bataryaya müteveccih evren devi Farasis ile meydana getirilen teşrikimesai yardımıyla DOĞRU sürede Gemlik'te indinde pil fabrikasının temeli atılacak." diyerek konuştu.

Varank, evcil ve ulusal imkanlarla üretilen, sürücünün yorgunluğunu kaynak el işi teknolojisiyle belirleme ederek sürüş güvenliğini sağlayıcı indinde yüksek-teknoloji ürünü kamerayı göstererek, "Bu kamerayı TOGG kullanacak. Eğer TOGG’un düşüncesi sahiplik hakları bizlere ilgilendiren olmasaydı, Türk mühendislerinin geliştirdiği bu kamerayı hakeza indinde vasıtaya bütünleşmiş edemezdik. Global markaların peşi sıra koşturmak mecburiyetinde kalırdık." gibi konuştu.

Bilişim Vadisi'nde indinde Uzakdoğu ülkesinin ulusal makine projesinin de Bilişim Vadisi’ndeki Türk mühendislere denyo edilmiş vaziyette bulunduğunun altını çizen Varank, "Türkiye bundan sonra otomotivde mühendislik ihraç bedel bir duruma gelmiştir. Bilişim Vadisi'ndeki üçüncü örneğimiz AirCar uçar makine projesi." bilgisini paylaştı.

"Teknopark sayısını 89'a çıkardık"

Bakan Varank, AR-GE ve inovasyonun mutfağı niteliğindeki teknoparkların sayısını 5'ten 89'a çıkardıklarını bildirdi. TÜBİTAK'la eleştiri nice AR-GE ve uygulayım bilimi projesine önderlik edildiğini aktaran Varank, "Hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan'ın atışlı testlerine başladık. Seri üretime geçtiğimizde bu teknolojiye erbap 7 ülkeden birisi olacağız. Savaş konseptlerini muhavvil likit yakıtlı Ramjet projesinde sonuç safhaya geldik. Süpersonik hızlarda etkin indinde Ramjet motosiklet prototipini 2022'de ortaya çıkaracağız." bilgisini paylaştı.

Türkiye'deki uygulayım bilimi girişimlerine meydana getirilen kapital yatırımlarının 1,5 bilyon doları geçtiğini özetleyen Varank 2023 yılı düşüncesince koyulan hedefin şimdiden yakalandığını söyledi.

Varank, bu yıl Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'i Samsun'a taşıyacaklarını kaydetti.

"Diyarbakır'ın evlatları bilgelik üretsin diyerek ellerine gözlemci veriyoruz"

Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin bu yıl önceki kere Diyarbakır'da Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirdiklerini anımsatan Varank, "Diyarbakır'ın gençleri bizi ellerinde Türk bayraklarıyla çiçeklerle karşıladı. O gençlerle baş başa gökyolu galaksisini, gezegenleri, yıldızları izledik… Birileri öğür binalarından dağa gönderilmiş olduğu evlatların ellerine kalaşnikof verirken kılıç Diyarbakır'ın evlatları bilgelik üretsin diyerek ellerine gözlemci veriyoruz. İşte bizim farkımız bu." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, Türkiye'nin ekonomisini elden düzey ve nema üstünden ölçüp değerlendirmenin ülkeyi alın teriyle büyüten emekçilere, rastgele muhtelif riske karşın yatırımlarına bitmeme fail müteşebbislere kıygı olduğuna ayraç ederek, "Biz ülkemizi berk rotada avlamak düşüncesince var gücümüzle çalışıyoruz. Her devir diyoruz; Türkiye'nin rotası üretimdir, yatırımdır, istihdamdır, ihracattır. Hedefimiz ulusal uygulayım bilimi hamlesi ruhuyla imal ederek büyüyen Türkiye'yi mensur etmektir." gibi konuştu.

Öte taraftan Varank'ın hitabı sonrasında, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin ile alakalı oylamaya verilen ukubet kararının "yok hükmünde" bulunduğunu kanıt ederek demokratik, barışçıl anlatım edilmesi biçiminde “Kürdistan'a özgürlük” ifadesinin yönetsel ihtilaf adına algılanamayacağını öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, hitabı esnasında benzeri ifadeler kullandığı ve bu ifadeleri onayladığı düşüncesince Beştaş’a da bire indinde cezanın uygulanmasını arzu etti. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, mevzuyla alakalı adına tutanakları inceleyeceğini belirtti.​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler