USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: OSB'ler tecimevi değildir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: OSB'ler tecimevi değildir
22-10-2021 19:00
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, düzenli sanayi bölgelerinin (OSB) birer tecimevi olmadığını belirterek, "Eğer OSB'ler sanayiciye fariza kılmak düşüncesince varsa, üreticiyi doğrulamak düşüncesince varsa, buna akıllıca akım edilmesi gerekiyor. OSB'ler kasasındaki ​​​​​​​paraları sanayicilerin üstündeki maliyetleri azaltmak düşüncesince kullansınlar." dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) 19'uncu Olağan Genel Kurulu, Bakan Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Varank, buradaki konuşmasında, imalat sanayisinin müstevli sürecinde gösterdiği faik performansına dikkati çekerek, 2020'de ve 2021'in ilkin yarısında imalat sanayi öncülüğünde ehemmiyetli başarılara imza attıklarını anlatım etti.

Üretim, dış satım ve büyümede elde edilmiş başarıların mutfağının OSB'ler bulunduğunu vurgulayan Varank, "Her birisi bulunmuş yer aldığı kentin ve bölgenin dinamosu bulunan OSB'ler, ülkemizin global yan yana istihsal merkezi olabileceğini bu sürede baştan tanıt etmiş oldular. Bunun farkında alegori sanayicilerimize enerji, çevre, erişim üzere gerekseme mahsus mevzularda evren standartlarında envestisman ortamı sunan OSB'lerimizi destekliyoruz." dedi.

Varank, bu ortamı istihzar sürecinde beraberce çalışmış oldukları paydaşların başlangıcında da OSBÜK'ün geldiğini dile getirerek, aldıkları art bildirimlerle, pratikte gördükleri eksiklikleri de dikkate alarak OSB'leri daim iyileştirmenin gayreti içre olduklarını söyledi.

"OSB projelerimiz düşüncesince 2021 fiyatlarıyla kısaca 2,7 bilyon liralık gider yapıldı"

Yaklaşık 60 sene ilkin başlamış bulunan OSB uygulamasının bitirdikleri tensikat sonucunda bundan sonra evren devletleri kabilinden kip tahsil edilen kurumsal yan yana bina biçimine geldiğini tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"Bugün bakımından sicil maruz OSB sayısı 326'ya ulaştı ve hamdolsun vatanımızda OSB'si sıfır ilimiz kalmadı. Göreve geldiğimizden buyana 201 OSB projesini tamamlayarak sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Tamamlanan bu planlar düşüncesince 2021 yılı fiyatlarıyla kısaca 11 bilyon liralık ücretinde güven kullandırdık. 2021 yılı Yatırım Programı'nda 18 yeni, 106 da bitmeme fail OSB projemiz bulunuyor. Bu planlar düşüncesince 2021 fiyatlarıyla kısaca 2,7 bilyon liralık gider yapıldı."

"OSB'lerdeki doluluk payı kısaca yüzdelik 75 seviyesine ulaştı"

Varank, müstevli sürecinde de OSB yatırımlarının tek devir durmadığına ve hızlanarak bitmeme ettiğini belirterek, "OSB'ler ve sanayi siteleri düşüncesince 2020 senesinde maruz baş ödeneğini kısaca 4 kıvrım artırdık ve ödeneğin tamamını kullandık. 2021 senesinde 1 bilyon liranın üstünde yan yana bütçe aldık ve şu anda bu bütçenin de katkısıyla OSB'lerde işler akıbet momentum bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Gelecek devirde de OSB'lerin niteliğini ve niceliğini artıracak destekleri sağlamayı sürdüreceklerini dile getiren Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Bugün bakımından OSB'lerdeki doluluk payı kısaca yüzdelik 75 seviyelerine ulaştı. Üretime başlanan 55 bini fazla parselde kısaca 2,2 milyon insana iş olanağı sağlandı. İnşallah andıran sürede kâffesi parsellerde üretimlik inşaatları tamamlanıp üretime geçildiğinde bu sayının 2,5 milyon vatandaşımıza ulaşmasını bekliyoruz."

"Yapılacak değiş ve dönüşümlerin natürel baş noktası OSB'ler"

Bakan Varank, OSB'lere sağlanan kararlı mutluluk desteğinin çivi başına yan yana motivasyon modeli bulunduğunu anlatarak, OSB'lerin muktezi madun ve yukarı bina hizmetleriyle toplumsal tesislerle donatılıp makul sistemler dahilinde planlanarak buradaki parsellerin sanayicilere tahsis edildiğini söyledi.

Bunun indinde OSB'lerin şirketler ortada çelimli yan yana ağ yapısının oluşmasını ve böylelikle kuruluşların teceddüt potansiyelinin ilerletilmesini da sağladığına yer veren Varank, tasarruf yaklaşımıyla birbirine yakınlaşan firmalarda ehemmiyetli gümrahlık artışları gerçekleştiğini anlatım etti.

Varank, OSB'lerin kâffesi bu faydalarının yanında, "yeşile ve çevreye duygun istihsal altyapılarının geliştirilmesi" üzere baş döndürücü hâlâ eleştiri yan yana işlevinin bulunduğunun altını çizerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında faaliyetlerin kâffesi hızıyla bitmeme ettiğini söyledi.

Bu gelişmelerle beraberce OSB'lerin öneminin baş döndürücü hâlâ arttığını vurgulayan Varank, "Çünkü yapılacak değiş ve dönüşümlerin natürel baş noktası esasta OSB'lerden geçiyor. Uluslararası yükümlülüklerimizi namına getirebilmemiz ve doğacak nesillere hâlâ yaşanabilir, hâlâ bembeyaz yan yana mevzi bırakabilmemiz fakat OSB'lerin dönüşümüyle mümkün." dedi.

"Yeşil OSB'ler uygulamasına geçiyoruz"

Varank, OSB'leri çevrenin korunması noktasında baş döndürücü canlı yan yana taşıt alegori kullandıklarını anımsatarak, bu çabaları hâlâ sonra yan yana noktaya taşıyarak "Yeşil Organize Sanayi Bölgesi" uygulamasına geçtiklerini anlattı.

OSB'lerin yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandıracak enfrastrüktür yatırımlarını destekleyeceklerini aktaran Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi'ni de bu sürede başlatmış olduk. Dünya Bankasından realizasyon ettiğimiz 300 milyon dolar değerindeki krediyi OSB'lerimize kullandıracağız. Bu güven de bakanlığımızca sağlanan kredilerde yer aldığı üzere ayrımsız şartlarda, ayrımsız olanaklarda OSB'lerimiz kabilinden kullanılabilecek. OSB'ler de bu kaynakla su, atılmış su, yenilenebilir erke hizmetleri verebilecek altyapılarını yaşama geçirebilecekler.

Bu güven paketiyle OSB'lerimiz yeşil OSB olma yolundaki enfrastrüktür ihtiyaçlarını sağlayarak suyun art kazanıldığı, yenilenebilir enerjinin üretildiği hâlâ sürdürülebilir düzenlenen sanayi alanları biçimine gelecekler. Ben bu vesileyle kâffesi OSB'lerimizin bu fondan maksimum kurda yararlanma etmesini beklediğimizi yan yana defa hâlâ uyarmak istiyorum."

Yeşil dönüşümün indinde teknolojik dönüşümün de OSB'ler açısından ehemmiyetli ve üstünde durdukları yan yana öbür gözcü bulunduğunun altını çizen Varank, bu amaçla başlattıkları yan yana öbür projenin ise "OSB'lerde Teknoloji Kullanımının İyileştirilmesine Yönelik Model Oluşturulması Projesi" bulunduğunu söyledi.

Varank, gözaltı ve UNDP iş donanmasında planlı projeyle hem OSB yönetimlerinin bununla ortak OSB'lerdeki kuruluşların teknolojik ve organizasyonel becerilerini artırmayı amaçladıklarına ayraç ederek, Ocak 2021 bakımından tayyareci çalışmalarına başladıkları bu projenin doğacak devirde kâffesi OSB'lerde yaygınlaştırılacağını anlatım etti.

"OSB yönetiminde çevrim sınırlaması getirilmeli"

Türkiye'nin istihsal üsleri OSB'leri birer çekicilik merkezleri biçimine getirmeyi amaçladıklarını tamlayan Varank, bu amaçla buralarda birlik kapasiteyle faaliyete geçilebilmesi düşüncesince muktezi kâffesi tedbirleri almaya bitmeme ettiklerini anlattı.

Varank, yatırımlarının yanında, günün koşullarına akıllıca güncellenen mevzuatla sanayicilere evren standartlarında envestisman ortamı sunmaya çalıştıklarını aktararak, OSB sektörü tanımını da bollatmak istediklerini anlatım etti.

"Hizmet ve dayanaklık kılmak alanlarının kapsamına lojistiğin bundan sonra behemehâl eklenmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Varank, OSB kuruluşunda ildeki bulunan OSB'lerinin de arazi almasının yarayışlı olacağını düşündüklerini anlattı.

Varank, yeşil OSB tanımı yapmanın doğacak devirde kuruluşların dış satım pazarlarında işleri kolaylaştıracağına inandıklarının aktararak, "Kuruluş etabındaki pınar ihtiyacının karşılanması düşüncesince ön tahsis mekanizmasının akıllıca yan yana hal olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanlığında, siyasette, Anayasa Mahkemesinde yer aldığı üzere OSB yönetiminde de çevrim sınırlaması getirilmesinin esasta taravetli kanlara olanak vereceği düşüncesince akıllıca yan yana infaz olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Paraları sanayicilerin üstündeki maliyetleri azaltmak düşüncesince kullansınlar"

"OSB'ler birer tecimevi değildir." diyen Varank, şayet OSB'ler sanayiciye fariza etmek, üreticiyi doğrulamak düşüncesince var ise buna akıllıca akım edilmesi icap ettiğini vurguladı.

Bakan Varank, bu açıdan dünyaya kip olabilecek OSB'lerin de bulunduğunu aktararak, şu biçimde bitmeme etti:

"Bunun indinde mevzuattaki muğlaklıkları kullanıp maatteessüf OSB'leri birer ticarethaneye muhavvil OSB'lerimiz de var. İşte bizim hazırlamaya çalıştığımız obje esasta OSB'lerde yan yana biteviyelik getirmek. Tüm Türkiye'de OSB'lerin sanayiye fariza edecek biçimde çalışmasını sağlamak. Çok açıkça söyleyeceğim. Eğer bugün yan yana OSB'nin kasasında 500 milyon liralık var ise bu mülk faizde duruyorsa lakin sanayicilerimiz bakanlığa gelip 'Sayın Bakanım erke faaliyetleri yükseldi, bunlarla ilişik ne düşünüyorsunuz' diyerek sorarken, OSB'lerin kasasında bu mülk dururken, hala sanayiciden su parası alıyorsa bence o OSB'ler sanayiciye fariza etmiyorlar. Eğer bu paraları sanayiciler düşüncesince topluyorlarsa yan yana zorluk sanayicilerin üstündeki maliyetleri azaltmak düşüncesince kullansınlar diyerek düşünüyorum."

OSB'lerin genelinden baş döndürücü mutlu olduklarını dile getiren Varank, "Burada sanayicinin önünü açan, onlarla bu arada çalışan, kendilerine akıllıca imkanlarla düzlük tahsis yazar sanayiciyi desteklemeye canlı bölgelerimiz var lakin bunu yapmayan bölgelerimiz de var. Buna önümüzdeki devirde izin kılmak istemiyoruz." dedi.

"Amacımız sanayiciye fariza etmek"

Varank, bu konudaki anayasa çalışmalarına da değinerek, "Kanun çalışmamızın yan yana tarafını beğenenler de olabilir, beğenmeyenler de olabilir. Beğenilmeyen taraflarla ilişik değme muhtelif eleştiriye, tartışmaya, görüşmeye hazırız. Bazı kusur anlaşılmaların da bulunduğunu gördük. Dünkü toplantımızda bizim muradımızın ne işe yaradığını bildirme ettiğimizde, OSBÜK mümessili arkadaşlarımız 'Biz bunu hakeza düşünmüyorduk' dediler. Dolayısıyla burada misyonumuz sanayiciye fariza etmek. Sanayiciye fariza edecek biçimde de inşallah kılıç anayasa taslağımızı Yüce Meclisimize iletmek istiyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler