USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali küresel piyasaları sarstı

Küresel hisse piyasaları Rusya'nın Ukrayna'yı nehiy etmeye başlamasıyla kaba satıcılı seyrederken, altın, yer yağı ve değiştirme tutarları yükseldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali küresel piyasaları sarstı
24-02-2022 13:22
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna'yı karışma etmeye başlaması eksiksiz servet fiyatlarında oynaklığı artırırken, küresel hisse piyasalarında düşüşler ivme kazandı.

Rusya'da RTS endeksinin düşüşü yüzdelik 49'a ulaşmasının arkası sıra zayiat azda olsa telafi edilse de vakit 12.55 bakımından geçmiş kapanışa gereğince yüzdelik 27 azalışla 878 puanda seyrediyor.

Sberbank'ın hisseleri yüzdelik 51 düşüşle 102 rubleden, Gazprom hisseleri ise yüzdelik 38 bedel kaybıyla 170 rubleden muamele görüyor.

Ayrıca, Rusya'nın gayrı ehemmiyetli şirketlerinden Rosneft yüzdelik 34, Lukoil yüzdelik 26 ve Yandex yüzdelik 25 bedel kaybetti.

ABD'de vadeli muamele piyasalarında endekslerin düşüşü yüzdelik 2'ye ulaşırken, Avrupa borsaları kaba satıcılı açılışın arkası sıra acemi kapanışların tahminî yüzdelik 3 altında bulunuyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de küresel hisse piyasalarına koşut düşme eğiliminde akım ediyor. Açılışta yüzdelik 7'den çok bedel kaybeden indeks dolayısıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştı. En bağan 1.852 puanı gören BIST 100 endeksi, şu sıralarda geçmiş kapanışın yüzdelik 6,9 altında 1.876 puanda seyrediyor.

Yaşanan gelişmeler sonrası emin liman alımları ve hazırlık dair yaşanabilecek mesail dolayısıyla altın, yer yağı ve tağyir tutarları yükseliyor.

Altının ons fiyatı Ocak 2021'den bu yana görmüş olduğu en efdal kırat bulunan 1.950 dolara çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı da 2014'ten buyana evvel kat 100 doların üstünü gördü.

ABD'nin 10 salname tağyir faizi ise yüzdelik 2 sınırından yüzdelik 1,88'e geriledi.

Gözler Ukrayna'dan doğacak haberlerde

Analistler, küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna kriziyle beraberce küsurat riziko algısının müşterek müddet hâlâ servet fiyatlarını etkilemeyi sürdürebileceğine dikkati çekerek, yatırımcıların davranışlarında ölçülü davranmalarının hayır olabileceğini kaydetti.

Artan gerginlik sonra dünyalık politikasına bağlı lafla yönlendirmelerin de öneminin arttığını vurgulayan analistler, dakika Amerika Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamalarının yatırımcılar kabilinden izlem edileceğini bildirdi.

Öte yandan, ABD'de küsurat finans şişkinliği dolayısıyla müşterek aralık yüzdelik 90'lara çıkan 50 temel puanlık nema tasarruf ihtimali ise gerilerken, tağyir piyasalarında Fed'in martta yüzdelik 80 ihtimalle 25 temel benek nema artışına gideceği fiyatlanıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler