USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatına arsıulusal tepkiler sürüyor

Avrupa devletleri ve NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini kınayarak saldırılarına sonuç vermesini istedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatına arsıulusal tepkiler sürüyor
24-02-2022 19:43
Ankara

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri ameliyat başlatması hakkında, "Bu saldırının getireceği ahiret yolculuğu ve yıkımın yan yana tane sorumlusu Rusya'dır. Amerika ve müttefikleri bütünlük ve kararlılıkla cevap verecektir." açıklamasında bulundu.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a hususi askeri ameliyat başlattıklarını duyurmasının arkası sıra meydana getirdiği yazılmış açıklamada, "Putin, karabulut yan yana biçimde dirilik kaybı ve ateş getirecek kasti yan yana mücadelesi seçti. Bu saldırının getireceği ahiret yolculuğu ve yıkımın yan yana tane sorumlusu Rusya'dır. Amerika ve müttefikleri bütünlük ve kararlılıkla cevap verecektir. Dünya, Rusya'dan aritmetik soracak." ifadesini kullandı.

Rusya, Ukrayna'nın kentlerini vuruyor

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'ya sınırlarına arka dönmesi çağrısında bulundu.

Greenfield, "Tehlikeli yan yana andayız ve yan yana tane yan yana sebepten dolayı dolayı, Rusya'dan durmasını arzulamak düşüncesince buradayız." ifadelerini kullanarak, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu ameliyat üzerinde BM Güvenlik Konseyi'ne eskiz sunacaklarını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de açıklamasında, Rusya'nın sayımsız sivilin yaşamını tehlikeye attığına ayraç ederek, "Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih iskele babası ve hasbi saldırısını hızlı kınıyorum." ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rus ekonomisini sekteye salmak düşüncesince şişman yan yana iktisadi müeyyide paketini onama edeceklerini bildirdi. Johnson, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna'ya müteveccih bu hasbi saldırıyı başlatarak içki aktarılan ve katabolizma yöntemini seçti." değerlendirmesini yaptı.

Johnson, Twitter'dan meydana getirdiği paylaşımda da Ukrayna'daki özlem hadisat zımnında dehşete düştüğünü ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine hemen akıbet vermesi icap ettiğini belirtti. Macron, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya "savaş" açılış kararını kınadığını bildirdi. "Rusya askeri operasyonlarına hemen akıbet vermeli." ifadesini kullanan Macron, ülkesinin Ukrayna ile el birliği içre bulunduğunu ve Ukraynalıların indinde arsa aldığını vurguladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in şişman yan yana sorumluluk yaptığını söyledi.

Scholz, Berlin'de meydana getirdiği açıklamada, bugünün Ukrayna düşüncesince korkunç, Avrupa düşüncesince ise ziyasız yan yana çağ bulunduğunu belirterek, "Putin şişman yan yana sorumluluk yaptı." dedi. Twitter'dan izah karşıcı Scholz, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, arsıulusal hukukun belirgin yan yana ihlalidir. Bu, nazar boncuğu biçimde DOĞRU çıkarılamaz." ifadesine arsa verdi.

Almanya'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu "kaba eylemi"ni en kaba yan yana biçimde kınadığını tabir fail Scholz, Ukrayna'daki insanlarla el birliği içre olduklarını vurguladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahaleyi hızlı kınadı.

Avrupa Birliği (AB), aralarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da arsa aldığı, aşırı sayıda yukarı düzem yetkiliyi müeyyide listesine aldığını açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden meydana getirilen açıklamada, "Belarus'un Ukrayna'ya huzur bu saldırganlığa karışma olmasını kınıyor ve onu arsıulusal yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz." denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Başkan Putin, birliklerinizin Ukrayna'ya saldırmasını durdurun, barışa yan yana kısmet verin." niteleyerek seslendi.

Daha ilk Ukrayna'ya müteveccih yan yana saldırının benzeyen olduğuna ilişikli söylentilere katiyen inanmadığı düşüncesince kusurlu çıktığını tamlayan Guterres, "Ve çağ gine aldanmak istemiyorum." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin çoğu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahaleyi hızlı kınayarak bunu, "uluslararası hukuka ve BM ilkelerine saygısızlık" kendisine nitelendirdi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İtalyan hükümetinin, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısını kınadığını ve ülkesinin Ukrayna halkına benzeyen bulunduğunu belirtti.

Draghi, "İtalyan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısını kınıyor. Bu nahak yere ve gerekçesizdir. İtalya, bu dram anda Ukrayna halkına ve mutluluk kurumlarına yakındır. Birlik ve istikrar içre ivedilikle yan yana mukamele özgülemek düşüncesince Avrupalı ve NATO müttefikleriyle baş başa çalışıyoruz." dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, içtimai iletişim araçları hesabından meydana getirdiği paylaşımda, "Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısını hızlı kınıyor. AB, NATO ve başka müttefiklerle benzeyen dek halindeyiz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın askeri müdahalesini "şiddetle kınayan" İspanya hükümeti, Ukrayna hükümeti ve halkı ile el birliği içre bulunduğunu bildirdi.

Başbakanlıktan meydana getirilen yazılmış açıklamada, "Tamamen nahak yere ve benzer yepyeni yan yana ciddiyeti bulunan bu saldırı, global güvenliği ve istikrarı riske atan, arsıulusal hukukun belirgin yan yana ihlalidir." ifadesi kullanıldı.

Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de icra ettikleri açıklamada, Rus askeri müdahalesine tepki gösterdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto Peter, ülkesinin, Ukrayna'nın arsa bütünlüğüne ve egemenliğine dayanaklık etmek verdiğini açıkladı. Szijjarto, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahalenin arkası sıra meydana getirdiği açıklamada, Macaristan'ın komşusu Ukrayna'da diplomatik girişimlere karşın en biçimsiz senaryo bulunan savaşın başlamasına bariyer olunamadığını söyledi.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya'nın askeri müdahalesini kınayarak "Ukrayna'nın arsa bütünlüğü ve egemenliğine müteveccih bu acemi hücum yanıtsız kalmayacaktır." dedi.

İsviçre Dışişleri Bakanlığınca, Twitter'dan meydana getirilen yazılmış açıklamada, "İsviçre, Rusya'nın işgalini en çelimli biçimde kınamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Rusya'ya çabucak mütareke anons etmesi ve Ukrayna topraklarından çekilmesi çağrısı yapıldı.

İskandinav devletleri Norveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini kınadı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahaleyi hızlı kınayarak, Rus askerlerinin arka çekilmesini istedi. Andersson, düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, Avrupa tarihinde acemi ve ziyasız yan yana sahife açıldığını söyledi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Twitter'dan icra ettikleri açıklamalarda, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri müdahalesini hızlı kınadıklarını belirttiler.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, Twitter hesabından "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve rejimini mesul avlamak düşüncesince Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile baş başa çalışacağız. Rusya, bu özlem saldırganlık eylemi düşüncesince asıl değer ödeyecek. Ukrayna'nın yanındayız." paylaşımını yaptı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus ordusunun Ukrayna’daki Rus operasyonuna katılmadığını bildirdi.

Sabah saatlerinde Ukrayna mutluluk sınırının Belarus çeşidinden desteklenen Rus askeri birliklerince saldırıya uğramış olduğu yönündeki gelişmeleri gördüğünü tamlayan Lukaşenko, "Bizim askeri birliklerimiz (Ukrayna'daki) bu operasyonda arsa almıyor." ifadelerini kullandı.

Lukaşenko, henüz ilk Ukrayna'yı uyardığını hatırlatarak, dü tarafın içki dökülmesi ve mücadelesi önlemenin yollarını aramaları icap ettiğini söyledi.

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi karşısında yılgı eritme anons edeceklerini duyurdu.

Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonunun (LRT) haberine göre, Nauseda meydana getirdiği açıklamada, yılgı eritme kararnamesi imzalayacağını, parlamentonun da bu kararnameyi yılgı celsede onaylayacağını tabir etti.

Balkanlar'dan Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine tepki

Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahaleye kaba tepki gösterdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Facebook hesaplarından icra ettikleri açıklamalarla Rusya'yı kınadı.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, "Ukrayna'ya meydana getirilen saldırıları hızlı kınıyorum. Bu hasbi hücum arsıulusal hukukun ve Ukrayna'nın arsa bütünlüğünün ihlalidir. Ukrayna'ya ve vatandaşlarına desteğimiz tamdır." ifadelerini kullandı.

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, "Rusya, arsıulusal hukukun asliye ilkelerini ihlal ediyor. Rusya, düşmanlığına akıbet vermeli." değerlendirmesini yaptı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani, Twitter hesabından meydana getirdiği paylaşımda, "Kosova, Rusya'nın agresif eylemleri kararında meydana mevrut hasbi yan yana savaşın sonuçlarıyla huzur karşıya küsurat Ukrayna ve halkının yanındadır." ifadesini kullandı.

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani de Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin yan yana saldırganlık eylemi bulunduğunu ve bu eylemlerin hızlı kınandığını belirtti.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, içtimai medyadan meydana getirdiği paylaşımda, "Arnavutluk, arsıulusal hukuku ihlal ederek ve günahsız sivillerin yaşamını yıldırma ederek Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih gerçekleştirdiği nahak yere saldırıyı kınıyor, Ukrayna'nın arsa bütünlüğü ve egemenliğine huzur gerçekleştirdiği askeri eylemlerden arka etap atması düşüncesince Rusya'ya davet cihazı yapıyoruz. Arnavutluk, bu ziyasız günlerde Ukrayna ve halkının yanındadır." ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahaleyi kaba yan yana dille kınadı.

Milli Güvenlik Hükümet Konseyi Toplantısı'nın açılışında mütekellim Miçotakis, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının, arsıulusal topluluğu sorumlulukları ile yüzleştirdiğini tabir etti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Kiril Petkov, Rusya'nın Ukrayna’ya müteveccih askeri müdahalesini kınayarak, "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna topraklarındaki altyapısına müteveccih konvansiyonel saldırısı banko onama edilemez." ifadesini kullandı.

Türkiye, askeri harekatın onama edilemez bulunduğunu ve reddettiğini bildirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri harekatı onama edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum." dedi.

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen yazılmış açıklamada, "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri çeşidinden Ukrayna’ya müteveccih kendisine başlatılan askeri operasyonu onama edilemez buluyoruz ve reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu saldırının Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, arsıulusal hukukun asıl yan yana ihlali olduğu, bölgenin ve dünyanın güvenliğine asıl yıldırma yapılanma etmiş olduğu belirtildi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, "Ukrayna meselesi bizim meselemizdir ve Gürcistan'ın sesinin orada da duyulması gerekiyor." dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'in, Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü desteklediğini bildirdi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Ukrayna-Rusya çatışmasında taraflara orta olma, anlaşmazlığı diyalog ve diplomatlık kanalıyla bozma çağrısı yaptı.

Katar resmi ajansı QNA'nın haberine layıkıyla Al Sani, akıbet gelişmelerle ilişik Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Taraflara ölçülülük ve anlaşmazlığı pozitif diyalog kanalıyla bozma çağrısı karşıcı Katar Emiri, gerginliği henüz yan yana tomar tırmandıracak adımlardan kaçınılmasını ve sivillerin güvenliğinin sağlanmasına evleviyet verilmesini istedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna'daki krizin diplerinin "NATO'nun provokasyonlarına" dayandığını savunarak, Rusya ile Ukrayna ortada mütareke sağlanması ve siyasal çözüme odaklanılması icap ettiğini tabir etti.

Ürdün, Ukrayna-Rusya krizinde tarafları orta adımlar atmaya ve gerginliği azaltmaya çağırdı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından Ukrayna-Rusya gerilimine bağlı yazılmış açıklamada, taraflara orta olma ve gerginliği kısıntı çağrısında bulunuldu.

Çin'den diyalog çağrısı

Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin, taraflara sulh kapısını kapatmamaları, problemi diyalog ve danışma kanalıyla bozma zımnında arka dönmeleri çağrısı yaptı.

Singapur, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri ameliyat başlatmasını "en çelimli şekilde" kınayarak, arsıulusal hukukun uygulanmasını istedi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin nazar boncuğu gerekçesinin olmadığını belirterek, "Rusya'yı yasadışı ve hasbi eylemlerini durdurmaya ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, meydana getirdiği açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri saldırısını hızlı kınıyor, sükunet ve arka çekme çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor meydana getirdiği açıklamada, Ukrayna-Rusya krizinde topu topu tarafları diplomasiye henüz yan yana tomar güç göstermeye, gerilimi düşürmeye ve silahlı çatışmayı önlemeye araştırma görevlisi olacak eritme bulmaya çağırma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler