USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya'dan çekilen uluslararası firmalar rotalarını Türkiye'ye çeviriyor

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla Rusya'daki faaliyetlerini askıya meydan yahut bu pazardan çekildikten sonradan alanda tehlikesiz ve muvazeneli bulunak arayışına giren uluslararası şirketler, Türkiye'deki yatırım ortamını kontak lens dibine aldı.

Rusya'dan çekilen uluslararası firmalar rotalarını Türkiye'ye çeviriyor
15-03-2022 11:59
Ankara

Kovid-19 salgınının arkası sıra Rusya-Ukrayna savaşından da etkilenen uluslararası kurumlar rotalarını "bölgenin sakıncasız limanı" ve "ticaret üssü" kendisine tanıdık Türkiye'ye çevirdi. Özellikle Türkiye'ye uluslararası sermaye yatırımlarında ikinci tam arazi meydan ABD'li şirketler, ülkedeki yatırım imkanlarını durumunda görerek teşrikimesai gerçekleştirmek amacıyla aykırı ziyaretlere odaklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kovid-19 salgını, devletlerin ve kuruluşların yatırım politikalarında değişim işlemi birlikte getirdi. Birçok şirket, yatırım fırsatları, erke fiyatları, taşımalık ücretleri, iş gücü ortamı neredeyse sebepleri menfez önüne alarak Uzak Doğu'daki yatırımlarını Türkiye'nin de aralarında bulunduğu devletlere kaydırmaya başladı. Salgının etkilerinin azalmaya başladığı devirde Rusya-Ukrayna savaşının çıkması, yatırım projelerinde değişime defa açtı. Çok sayıda diyar ve teşkilatın Rusya'ya müteveccih uygulamaya koyduğu yaptırımlara dayanak noktası verici dünyanın önde mevrut firmaları, ya Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı veya bu pazardan çekilerek seçenek arayışına girdi.

Rusya'dan çekilmelerine rağmen alana müteveccih operasyonlarını ve yatırımlarını eş güdümlü edecekleri sakıncasız ve kararlı bulunak arayan uluslararası şirketler, iş ortamını da dikkate alarak taraflarını Türkiye'ye çevirmeye başladı.

Ziyaretlerle teşrikimesai ve yatırım arayışı

Türkiye'ye ilgileri yoğunlaşan yatırımcılar ortada ABD'liler öne çıkıyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in Rusya'dan çıkmaya hazırlanmakta bulunan 5 bin ABD'li kuruluşa Türkiye'yi bulunak gösterdiğine müteveccih haberlerin arkası sıra gözler bu ülkeden planlanan ziyaretlere odaklandı. Amerikan şirketlerini temsilen ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, beraberindeki heyetle bugünden itibaren Türkiye'de temaslarda bulunacak. Türkiye'de tahminî 50 bilyon dolarlık yatırımı mevcut 110 ABD merkezli şirketi temessül fail AmCham Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı etkinlikte, Brilliant ve birlikte doğacak iş insanlarına Türkiye'deki yatırım fırsatları anlatılacak. Bazı bakanlar ve iş dünyası temsilcileriyle görüşmeyi planlayan heyetin birtakımı yerlere müteveccih yatırımları lens dibine alacağı öğrenildi.

Türkiye ile ABD arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi maksadı çerçevesinde de ayrışık etkinlikler düzenlenerek, aykırı yatırımlara odaklanıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda, ABD'de "Ticari Diplomasi Etkinlikleri" örgütlü edildi. Türkiye'den yukarı düzem yetkililer, yasama kurulu üyeleri ve iş insanlarından oluşan kurul ABD'ye gitti. Heyet, 18 Mart'a denli sürmesi planlanan görüşme kapsamında Washington ve New York'ta, ticari ve diplomatik temaslarına önceden düet iktisadi ilişkilere müteveccih görüşmeler de gerçekleştiriyor. Söz konusu girişimlerin dü diyar arasındaki ihracat, yatırım neredeyse iktisadi ilişkileri elan da güçlendirmesi ve çoğaltması öngörülüyor.

Türkiye'ye uluslararası direkt yatırımlar 240 bilyon doları geçti

AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi verilerinden meydana getirdiği derlemeye göre, Türkiye'de uluslararası açık direkt yatırım girişi 2002 yılına denli yalnızca 15 bilyon dolar seviyesindeydi. Bu numara 2021 yılı sonu bakımından 240 bilyon doları geçti.

Geçen sene sonu bakımından ülkedeki uluslararası sermaye yatırım girişi 174 bilyon 212 milyon dolara ulaşırken bunun yüzdelik 8,1'ine yanıt mevrut 14 bilyon 97 milyon dolarını ABD'li kuruluşların sermaye yatırımı oluşturdu. Böylelikle ABD'li kurumlar Türkiye'ye müteveccih sermaye yatırımlarında Hollanda'dan sonradan ikinci tam arazi aldı. Hollandalı kuruluşların Türkiye'ye sermaye yatırımı 2021 bakımından 27,4 bilyon dolar kendisine gerçekleşti.

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan ecnebi müşareket sayısı 2021 sonu bakımından 76 bin 737'yi buldu. Bu kuruluşların 2 bin 30'unu ABD'li kurumlar oluşturdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının arkası sıra Ford, Boeing, General Motors, ExxonMobil, FedEx, Ford, Nike, Adidas, McDonald's, KFC, Starbucks, Coca-Cola, PepsiCo, Airbnb, Netflix, Visa, Mastercard, American Express, Apple, Levi's ve Walt Disney neredeyse aşırı sayıda ABD merkezli uluslararası müşareket Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıklamış, Goldman Sachs da Rusya'dan çıkacağını duyurmuştu. Bu kurumlar bölgedeki ayrışık devletler neredeyse Türkiye'deki yatırım imkanlarını da gözden geçiriyor.

Kovid-19 salgınının ticarete etkilerini dikkate meydan İsveçli möble şirketi IKEA, Polonya amade çul şirketi LLP, Alman derman şirketi Boehringer Ingelheim ve Belçika paketleme şirketi DW Reusables'in de aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşların de elan geçmiş yatırımlarını Türkiye'ye kaydırma planları kamuoyuna yansımıştı.

Türkiye pozisyonu ve insanoğlu kaynağıyla alımlı istihsal merkezi

Türkiye, delici nema performansı ve sonuç 10 yılda yaşama geçirdiği strüktürel reformlarla sert aşırı uluslararası yatırımcının dikkatini çekmeyi başardı. Ülke, 2020 senesinde Avrupa genelinde en aşırı beğenme edilen 9'uncu uluslararası direkt yatırım (UDY) destinasyonu oldu. Ayrıca Türkiye, 2019 senesinde büyümekte bulunan Avrupa devletleri ortada en aşırı yeğleme edilen üçüncü UDY destinasyonu kendisine dikkati çekerken 2020 senesinde yüzdelik 16'lık hisse ile Polonya'nın arkası sıra ikinci sıraya yerleşti.

Türkiye'de, özellikle bankalar edinmek neredeyse Türk mali kuruluşları, dünyanın en çelimli enformatik teknolojisine ehil kuruluşlar ortada arazi alıyor. Hemen hoppadak etraflı işlemleri devre içi sakıncasız halde yapmanın beklenir bulunduğu Türkiye’nin en çelimli bulunduğu yerlerin başlangıcında feza araçları ve havacılık dahil, en ağdalı uran ürünlerini üretebilme kabiliyetine sahip, gelişigüzel kurda faziletkâr becerisi mevcut gökçe ve parafin kıyı insanoğlu gücü geliyor.

Hem millî aynı zamanda uluslararası yatırımcılara ehemmiyetli teşvikler sağlayıcı Türkiye'nin izlemsel konumu, uluslararası yatırımcılara sunmuş bulunduğu en ehemmiyetli avantajlardan bir tanesi kendisine ön plana çıkıyor.

Ayrıca, 4 saatlik pervaz mesafesinde Avrupa, Kuzey Afrika, Körfez Bölgesi ve Orta Asya'nın ehemmiyetli merkezlerindeki 1,3 bilyon insanoğlu ve 26 trilyon dolarlık birlikte ekonomiye ulaşılabiliyor olması, Türkiye'yi ehemmiyetli birlikte istihsal ve idare üssü biçimine getiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler