USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya ve AB düşüncesince muhtemel gaz ambargosu senaryoları

AB ülkeleri, Rus enerjisine bağımlılıklarını azaltmakta muvaffakiyet gösteremedikleri düşüncesince ülkeyi kazançlı adına şimdi aşırı zarara uğratacak saf gaz ve yer yağı sahalarında konkre aşama atacak cesareti bulamıyor.

Rusya ve AB düşüncesince muhtemel gaz ambargosu senaryoları
23-04-2022 16:21
Berlin

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa Birliği (AB) ve evren genelinde iktisadi büyümede düşüşe bozukluk olup enflasyonu yükseltirken, Ukrayna'dan mevrut talepler ve ABD'nin kalan baskısıyla AB'nin Rusya'dan gaz ve yer yağı ithalatını yasaklaması ihtimali gündemdeki yerini koruyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla Batılı ülkeler, Rusya'ya "ağır iktisadi değer ödetmek" düşüncesince ilkin finans, erke ve ulaşımla beraberce tecim ve ferdî kısıtlamaları da içeren baş döndürücü sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu.

Buna rağmen natürel gaz borazan hatlarıyla Rusya'ya adeta kelepçelenmiş bulunan AB, Rusya'dan ithal etmiş bulunduğu erke ürünlerine haram getirecek sarp yaptırımları uygulamayı, şu demek oluyor ki Rus enerjisinin fişini çekmeyi, başaramıyor. Bu durum, "AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya huzur savaşını akçalanmış ettiğine dair" tahripkâr ortak algıya da defa açıyor.

AB, Rusya’ya gelişigüzel güneş yer yağı düşüncesince 450 milyon dolar, natürel gaz düşüncesince 400 milyon dolar ifa yapıyor. Savaşının başlangıcından bu yana erke tedariki düşüncesince Moskova'ya 47 bilyon avrodan ortak tomar mülk aktardı.

AB kabilinden Rus gaz arzının durdurulmasının gelişigüzel dü tarafı da kaba biçimde vuracağı belirtilirken, bulunan durumun gaz piyasasının istikbaline müteveccih şüpheler zımnında tutarları bileşimli namına faziletkâr avlamak düşüncesince Rusya açısından müsait olduğuna aksan yapılıyor.

Şubat kocaoğlan sonlarında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının arkası esna nice diyar Rus banka, yapılış ve şahıslarına 6 bin 918 (2014 yılından buyana toplamda 10 bine dayandı) dünkü müeyyide uyguladı. Her sabık güneş genişletilerek kalan yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, otomobil, spor ve tecim alanlarını kapsıyor.

AB devletleri de köşeye sıkıştı

Rusya-Ukrayna mücadelesi enerjide çetin halde bulunan AB vatanlarını de köşeye sıkıştırdı.

Avrupa'nın yılda sayı farkı 155 bilyon metreküp tükettiği Rus gazına müteveccih ortak müeyyide hamlesi ile Rusya'nın Avrupa'ya müteveccih gaz akışını tevkif ihtimali, hepsi alanda erke krizinin bitmeme etmiş bulunduğu ortak süreçte endişeleri körükledi.

Rusya'nın gaz arzını hâlâ da düşürmesi veya ağız ağıza durdurmasına huzur çabuk gestalt planlaması hazırlamaya etkin AB, Rus gazına bekletme süresi eşme arayışına girişti.

Sıvılaştırılmış natürel gaz (LNG) tedbir anlaşmaları düşüncesince gözünü ABD, Norveç, Katar, Mısır, Cezayir'e çeviren AB, yaşanabilecek kesintinin yerini tutaç ortak bekletme süresi bulmada zorlanıyor.

AB'nin salname LNG ithal ika kapasitesi 160 bilyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Rusya'dan akışın sürdüğü halde caba AB mecmu LNG kapasitesinin şişman kısmını kullanıyor. Bu sebeple Avrupa'nın, Rus gazındaki ortak kesintide hepsi ihtiyacının LNG ile sağlanması ihtimalî görünmüyor.

Doğal gaz dair AB'nin Rusya'ya bulunduğu denli Rusya'nın da AB'ye gereksinimi var. Enerji ihracatının en ehemmiyetli sağlık kalemi bulunduğu Rusya'da, Avrupa ülkelerine 155 bilyon metreküp natürel gaz tedbir ediliyor. Rus ekonomisinin natürel gaz üzere türlü erke ürünleri ihracatı, aut gelirlerinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

AB devletleri Rus kömürüne engelleyim sonucu alırken Rusya'dan gaz ve yer yağı ithalatına müteveccih ortak engelleyim kritik edilmeye bitmeme ediyor.

Boru hattıyla sağlanan natürel gazın aksine, yer yağı ve kömür global pazarlarda elden elden gelişigüzel yerden satın alınabiliyor ve gelişigüzel ikisinin de devletlerin izlemsel rezervleri mevcut. Gaz ise sadece bulunan borazan hatlarından iletilebildiği düşüncesince engelleyim düşüncesince hâlâ şişman ortak sıkıntı dokuma ediyor.

Rus yer yağı ve gazına beklenen AB ambargosunun tutarları ehemmiyetli seviyede artırarak AB’ye dokunca vereceği, ayrımsız sürede faziletkâr fiyatlarla dünyanın art kalanına yer yağı ve gaz satabilecek bulunan Rusya'ya asistan olacağı belirtiliyor.

Buna karşılık, Rusya'nın yer yağı ve gaz ithalatına müteveccih AB ambargosu Rusya'nın bu kaynaklardan elde etmiş bulunduğu geliri delici ortak biçimde düşüreceği anlatım ediliyor.

Putin, tarafını Asya'ya çevirdi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, sabık sene AB, Rusya'dan 155 bilyon metreküp natürel gaz ithal etti. Bu, AB'nin mecmu gaz ithalatının yüzdelik 45'ini, mecmu gaz tüketiminin ise yüzdelik 40'ını karşıladı.

Rusya'nın yer yağı ve gaz ihracatından elde etmiş bulunduğu sağlık sabık sene bütçenin yüzdelik 45'ini oluşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, savaştan çevre makbul yaptırımlar ve AB ülkelerinin erke ithalatını azaltmaya çevrik girişimleri zımnında natürel gaz ve yer yağı ihracatı düşüncesince yüzünü Asya'ya döndürmesi dikkati çekiyor.

Putin, 15 Nisan'da, AB'nin Rus gaz ve petrolünden vazgeçmeye müteveccih projelerine ilişkin, "Böyle ortak adımın neticeleri baş döndürücü biberli donör olabilir." ifadesini kullanmıştı. Putin, erke sahasının ve taşıl erke ithalatının genişletilmesi düşüncesince dünkü önceliklerin belirlenmesini istem etti.

Rus gazından vazgeçmeyi talip Batılı devletleri "pazarı dengesiz kılmaya çalışmakla" suçlayan Putin, erke ihracatının Avrupa'dan Asya'ya kayması çağrısında bulundu.

Uzmanlara göre, Putin'in dünkü düşüncesi; dünkü yer yağı ve gaz borazan çizgileri ile Kuzey Kutbu ve Uzak Doğu’da dünkü hariç alım terminalleri kurmak, Afrika, Latin ABD ve Güneydoğu Asya'da dünkü müşteriler bulmak.

Rusya’dan gaz ithalatı kesilirse, Avrupa’da gaz kıtlığı olacağı, enerjide faziletkâr fiyatlar oluşacağı, çabuk gestalt planlarının devreye gireceği ve sanayide imalatın durdurulacağı ve iktisadi çöküntü olacağı ikazları yapıldı.

Rusya; Batı Sibirya'dan Baltık Denizi'ne (Kuzey Akımı 1 yılda 55 bilyon metreküp), Belarus'tan (Yamal-Avrupa borazan hattı 32 bilyon metreküp) ve Ukrayna üstünden (Transgaz 120 bilyon metreküp) Batı'ya revan 3 şişman borazan hattını besliyor.

AB'nin 2 seçeneği bulunuyor

Uzmanlar, Rusların rezervlerini harp evveliyat doldurduğunu belirterek, Rus piyasasında bu kaba maddelerle dayanıklı ortak tomar sağlık elde edilemeyeceğine, ilkin Gazprom düşüncesince Avrupa'ya gönderilen gazın mülk akışı düşüncesince şişman ehemmiyet taşıdığına dikkati çekiyor.

Rusya'nın gazı Çin'e satması yerinde buradaki sunma oranının Batı ile kıyaslanamayacağı belirtiliyor.

Rusya'nın gayrı ortak seçeneğinin gazın sıvılaştırılması olabildiği fakat Batı Sibirya'daki yegâne LNG terminalinin mükemmel sığa çalışmış bulunduğu ve genişletilemediği anlatım ediliyor.

Uzmanlara göre, edisyon altında bulunan AB'nin "Ya engelleyim haykırmak veya hepsi sözleşmelerin sorumluluklarını hesabına getirmek" üzere 2 seçeneği bulunuyor.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Rus enerjisine engelleyim uygulanması yerinde aut ilginin kilo vermesi ve hâlâ ortak tomar belirsizliğe defa açmasıyla Avrupa’nın en büyüğü bulunan Alman ekonomisinin bu sene kestirmece yüzdelik 2 küçüleceğini bildirdi.

Bundesbank’ın iktisat düşüncesince hazırladığı maaş raporunda Ukrayna-Rusya savaşının, Avro Bölgesi'nin Kovid-19 salgını sonrası iktisadi toparlanmasını zayıflattığına, savaşın Avrupa Birliği'nin (AB ) Rus kaba yer yağı ve doğalgazına engelleyim sonucu almasına faktör olması biçiminde toparlanmanın AB düşüncesince hâlâ da kötüleşeceğine özen çekildi.

Bundesbank raporunda, Rusya’nın petrol, kömür ve gazın yanı esna sınai metaller ve buğday üzere besin maddelerinin de en ehemmiyetli ihracatçılarından birisi bulunduğu düşüncesince Moskova’ya huzur mükemmel ortak ambargonun mal fiyatlarının ehemmiyetli seviyede yükselmesine defa açacağının altı çizildi.

Raporda, “Önemli erke müşterisi devletler kabilinden Rusya'ya erke ambargosu uygulanması yerinde kaba petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının ehemmiyetli seviyede artacağı beklenebilir. Brent petrolün varil fiyatı 170 doların dair çıkabilir.” denildi.

"Rusya, natürel gazı Çin üzere Batı yaptırımlarına namünasip gayrı devletlere satabilir"

GasBuddy'nin Petrol Analizi Bölümü Başkanı Patrick De Haan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Moskova’ya huzur AB'nin gaz ambargosunun sonuçlarının Rusya ve AB devletleri düşüncesince Rusya'dan mevrut faziletkâr gaz akışlarını dengelemek düşüncesince bambaşka pazarlar bulunması gerekeceğinden, mahsus ehemmiyetli olacağını vurguladı.

Rusya düşüncesince Haan, "Rusya, gizil namına natürel gazı Çin üzere Batı yaptırımlarına namünasip gayrı devletlere satabilir." dedi.

Yakın gelecekte AB ülkelerinin gaz dair bambaşka ülkelerle iş ve bambaşka yerlerde altyapıya envestisman yapmasının hâlâ ihtimalî bir duruma geldiğini tamlayan Haan, "Ancak bu yatırımların arzı karşılaması devir alacak. Isıtma taleplerinin bitmeme etmesi Avrupa düşüncesince sıkıntılı biraz sene olabilir. Bence AB'nin Rusya'ya hâlâ ortak tomar müeyyide yürütüm olasılığı yüzdelik 60 fakat bu Fransa seçimlerinden sonradan olacak üzere görünüyor." ifadelerini kullandı.

AB, Rusya'ya yer yağı ambargosu dair ikilemde

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Enerji, İklim ve Kaynaklar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Karen Pittel de Avrupa’nın Rusya'dan yer yağı ithalatını durdurup durdurmama dair dilemma yaşadığını belirtti.

Pittel, "Ambargo sonucu dair beklemek, AB'ye bekletme süresi erke kaynaklarını örgütlü ederek, talebi azaltarak ve başkaca AB süresince ve devletler ortada erke akışlarının lojistiğini optimize ederek hâlâ güzel yetişmek düşüncesince hâlâ ortak tomar devir veriyor.” dedi.

Pittel, AB’nin yer yağı dair engelleyim kararını ertelemesinin Rusya'nın AB'den sağlık sağlamaya bitmeme etmesine ve bambaşka müşteriler bulmasına müsaade vereceğini vurgulayarak, "Erteleme, AB ülkelerindeki Rus erke arzında kesintiye hazırlanmaya müteveccih teşvikleri de azaltacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus yer yağı arzında ortak azalmanın gayrı kaynaklardan dengelenebileceğini öngördüklerini vurgulayan Pitttel, “Ancak bunu kömür ve yer yağı düşüncesince ayrımsız anda yapmak, Rusya'da doğalgaz problemi bulunduğu devir gerçekleştirmek çetin olacak” dedi.

Pittel. AB’nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı zımnında yaz düşüncesince kömür ambargosu uygulamaya çoktan değişmeyen verdiğini belirterek, “Ancak ortak yer yağı yahut gaz ambargosu Rusya'yı kömür ambargosundan baş döndürücü hâlâ ortak tomar vurabilir.” diyerek konuştu.

Söz konusu ambargonun kömür ve yer yağı tutarları üstündeki etkisinin, ambargonun global arzda ortak azalmaya defa açıp açmadığına ilişkin bulunduğunu vurgulayan Pittel, Rusya petrolünü ve kömürünü oldukça çabuk ortak biçimde bambaşka pazarlarda satmayı başarırsa, piyasalardaki hayret baş döndürücü hâlâ önemsiz olacak ve bu ayrımsız sürede Rusya üstündeki etkiyi de en azından ortak dereceye denli yumuşatacağına ayraç etti.

Pittel, "Prensip olarak, bulunan halde faziletkâr erke tutarları önemlidir, zira bunlar bölük halkına ve şirketlere hâlâ az erke tüketmeleri icap ettiğinin sinyalini veriyor. Ancak düşüt gelirli hanelerin, erke maliyetlerinde ilkin çelimli ortak artışla başa adam olmak düşüncesince desteğe gereksinimi var.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler