USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya ile gerilimin arkası sıra NATO Avrupa'nın doğusunda varlığını artırıyor

NATO, Ukrayna dair Rusya ile küsurat gerilimin arkası sıra Avrupa'nın doğusunda ve güneydoğusundaki askeri mevcudiyetini açık açık çoğaltma için gitti.

Rusya ile gerilimin arkası sıra NATO Avrupa'nın doğusunda varlığını artırıyor
27-01-2022 11:29
Brüksel

Rusya'nın "Avrupa'da asayiş garantileri" üzerine Amerika ve NATO'ya ara ayında meydana getirdiği dünkü geçim tekliflerinde, NATO’nun genişlemesinden vazgeçilmesine müteallik üstenme talebi bulunuyor.

Bunun birlikte emektar Sovyetler Birliği devletlerinde ve NATO üyesi sıfır devletlerde askeri üs kurulmaması, rastgele bir askeri faaliyette mevcut peyda etmek düşüncesince bu devletlerin altyapısının kullanılmaması ve bu ülkelerle askeri teşrikimesai yapılmaması talepleri de eskiz geçim metinlerinde arazi alıyor.

Bu taleplere özellik bulunan emektar Sovyetler Birliği ülkelerinden Baltık bölgesindeki Estonya, Letonya ve Litvanya 2004'ten buyana NATO üyeleri. Aynı sene Romanya ve Bulgaristan da ittifaka müdahale olmuştu.

Diğer emektar Sovyet devletleri bulunan Ukrayna ve Gürcistan, NATO'ya uzuv peyda etmek istiyor ve şu anda NATO ortakları namına biliniyor. Bu dü ülkenin NATO ile senelerdir devam eden iş birlikleri bulunuyor.

NATO, 2014'te Ukrayna'ya ilgilendiren Kırım'ın Rusya kabilinden gayrikanuni ilhakı sonra Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'daki 4 aşırı uluslu savaşma birliğiyle gün doğusu kanadında varlığını artırmıştı.

İttifak, Rusya ile sonuç aylarda baştan kalan gerilimin peşi esna Baltık bölgesinde ve Romanya ile Bulgaristan'da varlığını açıkça bariz çoğaltma sonucu aldı.

AA muhabirinin açıkça kaynaklardan derlediği bilgilere göre, NATO'nun gün doğusu ve güneydoğu Avrupa'daki mevcudiyeti şöyle:

Baltık devletleri ve Polonya

NATO'nun Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’da “Geliştirilmiş İleri Mevcudiyet” namına bilinen aşırı uluslu muharip birlikleri bulunuyor. Muharebeye müheyya tutulan yığın büyüklüğündeki bu birlikler, rotasyonla fariza yapıyor. Bu birliklerde nice NATO ülkesinden kısaca 4 bin er arazi alıyor.

Polonya’daki birliklere "çerçeve ülke" namına Amerika önderlik ediyor. Polonya’da ABD’nin haricinde Hırvatistan, Romanya ve İngiltere’den askerler fariza yapıyor.

Estonya’daki birliklere, İngiltere önderlik ederken Danimarka, Fransa ve İzlanda askerleri bu ülkede bulunuyor.

Litvanya’da Almanya liderliğindeki birlikler, Belçika, Çekya, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda ve Norveç’in askerlerinden oluşuyor.

Letonya’da ise Kanada liderliğinde Arnavutluk, Çekya, İzlanda, İtalya, Karadağ, Polonya, Slovakya, Slovenya ve İspanya’nın askerleri görevli.

Baltık devletleri ve Polonya’da tank birliklerinin birlikte iklim savunma, erkete ve duyum birimleri konuşlu durumda. Ayrıca NATO harp uçakları alanda iklim karakol faaliyetleri yürütme ediyor. NATO’nun bölgedeki iklim karakol misyonu Almanya’da mevcut Müttefik Hava Kuvvetleri Komutanlığınca yönlendiriliyor.

Baltık Denizi'nde de NATO’nun aşırı uluslu bahir misyonları fariza yapıyor. Bu kapsamda bağlaşık devletlerin egemenliğindeki alanda ve arsıulusal sularda karakol rolü hesabına getiriliyor.

Romanya ve Bulgaristan

NATO’nun Romanya’daki mevcudiyetinin anne unsurunu yağız birlikleri oluşturuyor. Bu ülkede kısaca 4 bin şahsiyet aşırı uluslu bir yağız kuvveti fariza yapıyor.

Karargahı Craiova’da mevcut tuğgeneral büyüklüğündeki yağız birliği, 2017’de mükemmel operasyonel bir duruma geldi.

Her dü diyar de iklim karakol misyonlarını kendileri yürütüyor fakat devir hin gayrı NATO müttefikleri bu misyonlara tayyare göndererek dayanaklık etmek veriyor.

Ayrıca ABD’nin Romanya’da ve Bulgaristan’daki değişik üslerde askerleri bulunuyor.

NATO bu dü ülkede mevcudiyetini artırmayı planlıyor fakat bu mevzuda hâlâ sonuncu değişmeyen verilmedi.

Doğu ve güneydoğuya pekiştirme yapılıyor

Bütün bu birliklerin birlikte NATO, bu hafta gün doğusu ve güneydoğu Avrupa’ya arttırma harp uçakları ve gemiler gönderileceğini, böylelikle caydırıcılık ve savunmanın pekiştirme edileceğini açıkladı.

Bu çerçevede Danimarka Baltık Denizi'ne bir firkateyn ve NATO'nun bölgedeki iklim devriyesini beslemek neredeyse Litvanya'ya dört F-16 uçağı gönderiyor. Danimarka’nın F-16 uçakları Siauliai Hava Üssü'ne konuşlandırılacak.

Ayrıca ABD'ye ilgilendiren F-15 uçakları da Estonya’daki Amari Hava Üssü'ne indi. Üsse gönderilen arttırma 6 harp uçağıyla NATO’nun Baltık Hava Devriye Misyonu güçlendirilecek. Uçaklar şimdilik doğacak haftanın sonuna derece caba kalacak.

İspanya da Bulgaristan'a harp uçakları göndermeyi planlıyor başkaca NATO'nun bahir güçlerine eklenmek neredeyse harp gemilerini alana yönlendiriyor.

Fransa, NATO komutası altında fariza gerçekleştirmek neredeyse Romanya'ya er göndermeye müheyya bulunduğunu bildirirken Hollanda, nisandan itibaren iklim devriyesi düşüncesince Bulgaristan'da 2 F-35 harp uçağını bulunduracak. Hollanda, bir gemisini ve NATO Mukabele Kuvveti düşüncesince yağız birliklerini de müheyya tutacak.

Akdeniz’de Amerika tayyare gemisi

NATO, Avrupa’nın doğusu ve güneydoğusu haricinde Akdeniz’de de dünya malı gösteriyor. Son namına Neptune Strike 2022 tatbikatı kapsamında ABD’ye ilgilendiren USS Harry S. Truman tayyare gemisi fariza grubu NATO komutasına verildi.

Böylece Soğuk Savaş’tan buyana geçmiş defa bir Amerikan tayyare gemisi fariza grubu NATO komutası dibine girdi.

NATO Deniz Taarruz ve Destek Kuvveti Komutanlığına ilişkin bağlaşık devletlerin harp gemileri ve ABD'nin 6. Filosu Akdeniz'de karakol rolü yürütüyor.

ABD yönetiminin tayyare gemisi fariza grubuna, Rusya ile gerilimin artmasının peşi esna Avrupa ülkelerine "güvence özgülemek için" Akdeniz’de kalması emri verildiği bildirilmişti.

USS Harry S. Truman tayyare gemisi ve ona haremlik fail gayrı 5 gemiye kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'yı içeren Merkez Komuta alanına ölmek hesabına Avrupa harekat dalında kalmasını emredilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler