USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya, güvenlikle ait tekliflerine NATO'dan "kesin" karşılık bekliyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcı Aleksandr Gruşko, güvenlikle ait tekliflerine NATO'dan "kesin" karşılık vermesini beklediklerini söyledi.

Rusya, güvenlikle ait tekliflerine NATO'dan
12-01-2022 22:47
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcı Aleksandr Gruşko, Belçika'nın başkenti Brüksel’de yapılan NATO-Rusya Konseyi toplantısının peşi sıra matbuat toplantısı düzenledi.

Toplantının "açık", "derin" ve "kapsamlı" bulunduğunu tamlayan Gruşko, "Eğer bu toplantı gerçekleşmeseydi, bulunan hastalıkların mükemmel anlamıyla gündeme getirilmesi gibi olmazdı. Bu hastalıkların bu denli açıkça ve incitici halde ele alındığını hatırlamıyor. Samimi ortak musahabe oldu. Görüşme, kimin nerede bulunduğunu ve ne güçlükle erinç karşıya kalacağını anlamamıza asistan oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Gruşko, Rusya ve NATO’nun pozisyonlarının birbirinden ayrımlı olduğuna ayraç ederek, "Bugün birleştirici müspet gündemimiz tek yok." ifadesini kullandı.

NATO'nun Rusya'nın güvenlikle ilişik teklifleri benimseme edeceği umudunu paylaşan Gruşko, "NATO ülkelerinden, sunduğumuz önerileri yürütüm amacında ne halde ilerleyecekleri hesabına görüşlerini sunmalarını yahut bunların hastalık benimseme edilemez bulunduğunu açıklamalarını bekliyoruz." dedi.

Gruşko, "İlk adımı attık. Görüşlerimizi kağıda döktük ve bu mevzuda ilerlemeyi ne halde gördüğümüzü yayınladık. Bugün ortaklarımızı ne yönde akıntı edileceğine müteallik görüşlerini kağıda dökmeye çağırdık." biçiminde konuştu.

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik teklifleri hesabına karşılık vermesi karşılığında ne benimseme edebilir?" sorusunu cevap veren Gruşko, "Herhangi ortak karşılık bahis konusu değil." ifadesini kullandı.

"NATO’nun genişlemesine erinç koyacağız"

Gruşko, NATO'ya 1997’den itibaren nice ülkenin organ olduğuna dikkati çekerek, "NATO’nun genişlemesi süreci, Avrupa'daki güvenliğinin kötüleşmesini ağırbaşlı halde etkiliyor. Bu, güvenliğimizi de ağırbaşlı halde kötüleştiriyor ve benimseme edilemez riskler oluşturuyor. Buna erinç koyacağız." sanarak konuştu.

Bunun, Avrupa’nın güvenliği düşüncesince öngörülmeyen ağırbaşlı neticelere tarz açabileceğini NATO’ya görüşmede açıkça anlattıklarını tamlayan Gruşko, Rusya ve NATO ortada "temas sınırının" belirlenmesi ve NATO’nun doğuya akilane ilerlemeyeceğini güvence etmesi icap ettiğini vurguladı.

NATO’nun izlediği pozisyondan vazgeçmesi durumunda, diplomatik kanalların baştan oluşturulabileceğini tamlayan Gruşko, NATO ile silahların konuşlandırılması hesabına diyaloğa anık olduklarını dile getirdi.

"NATO’nun Ukrayna’ya askeri dayanak noktası sağlamaktan vazgeçmesi gerekiyor"

NATO’nun Rusya'yı tevkif anlamında politika izlediğini ve bunun düşüncesince "büyük miktarda" pınar ayırdığına dikkati çekici Gruşko, şunları kaydetti:

"NATO ülkelerinin Ukrayna'ya askeri dayanak noktası sağlamaktan ve tabanca göndermekten vazgeçmesi, askeri eğitmenler ile askerlerini arka çekmesi gerekiyor. Bunu Minsk anlaşmalarının hükümleri de öngörüyor."

"Rus tarafı, tekliflerin müspet halde danışma edileceğini umuyor"

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin de NATO ile ilişkilerinin "düşük ve "kritik" ölçüde bulunduğunu belirterek, "Bu, global istikrarsızlık, yıldırı tehdidi, silahlanma yarışının baştan başlatılması ve Avrupa'daki güvenlik mimarisinin ağız ağıza bozulması ışığında gerçekleşiyor." dedi.

Rusya'nın NATO'ya gerilimin azaltılması anlamında önlemler edinmeyi nice kat öneri ettiğini fakat bu tekliflerin umursanılmadığını kail Fomin, "Bu, fenomen ve çatışmaların meydana gelmesi düşüncesince ön şartlar yaratıyor, güvenliğin temellerini baltalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fomin, "Rus tarafı, Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileriyle ilişik anlaşmaların ortak an ilk hazırlanması düşüncesince tekliflerin müspet halde danışma edileceğini umuyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler