USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: 'Nükleer savaş riski hafife alınmamalı'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın aut politikası ve Ukrayna'daki akıbet bir hale bağlı icra ettiği açıklamasında, "Nükleer savaş riski hafife alınmamalı" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: 'Nükleer savaş riski hafife alınmamalı'
26-04-2022 13:41
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki akıbet bir vaziyete bağlı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. ABD'nin arsıulusal askeri operasyonlarını eleştiren Lavrov, “Amerika Birleşik Devletleri anide ortak değişmeyen ile istediği devir emektar Yugoslavya'yı, Irak'ı, isterse Ortadoğu'yu duraksama etmeden yasalı dayanağı yoksa on binlerce kilometre uzaklıktan bombalıyor. Hatta arsıulusal hukuka ve BM kurallarına bakmaksızın buralara askerler gönderiyor, sivilleri bombalanıyor. Belgrad'da köprüler, geçici trenleri, göstergeç kuleleri bombalandı.

İngiltere'nin emektar Başbakanı Tony Blair, buranın ortak TV merkezi olmadığını Sırp propagandacıların sahası bulunduğunu söyledi. Şuan ki boyut ile aynı. Cumhurbaşkanı Macron, RT ve Sputnik'e müsavat vermiyor, onlara iletişim araçları değil yaymaca uzlaştırıcı diyor. Dolayısıyla bu davranışlar ve alışkanlıklar derinlere oturmuş" ifadelerini kullandı.

"Tehlike ciddi, ziyan gerçek, hafife alınmamalı"

Nükleer savaş ve Üçüncü Dünya Savaşı'ndan kaçınmanın ehemmiyetli bulunduğu dair Lavrov, "Haziran 2021'de Cenevre'deki şahika esnasında rüesa çeşidinden izah yapıldı. Bu senenin Ocak ayında bu yönde ortak teşebbüs hâlâ yaşama geçirilmiştir. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın Gözden Geçirme Konferansı'nın giriş planlarıyla irtibatlı kendisine BM Güvenlik Konseyi'nin iptidai sürekli üyesi ayrımsız içerikte ortak bildiriyi benimseme etti. Beş şef de çekirdeksel savaşın benimseme edilemezliğine bağlı bildiriyi imzaladı.

Bu bizim ilkesel pozisyonumuz. Ona isnaden akım ediyoruz. Ve deminden sizlerin de etkili yöntem bilimcilere atıfta bulunarak söylediğiniz gibi, riskler hakkıyla aşırı önemliyken birilerinin onları sentetik kendisine şişirmesini on paralık istemezdim, meğer bunu talip aşırı isim var. Tehlike ciddi, ziyan gerçek, hafife alınmamalı. Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Antlaşması (START-3) var. Joe Biden'ın, Rusya'nın Antlaşma'yı tek şart yapılmaksızın iptidai sene hâlâ sürdürme önerisini destekleyen önce aut siyasal sonucu olması önemli. Trump yönetimi Rusya'nın bu önerisini reddetmişti” dedi.

"Nato özünde Rusya ile savaş halinde"

ABD ve NATO'nun, Ukrayna'ya sağlamış bulunduğu tabanca desteğini dayanıklı göstererek NATO'nun özünde Rusya ile savaş biçiminde bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Lavrov, "Tankların birlikte zırhlı personel taşıyıcıları, hareketli uçaksavar roket sistemleri ve yıldırı silahları da müdahale binlerce personel de sağlanıyor. Bu silahların Ukrayna'daki Neo-Nazi Azak - Aidar taburlarına gidip gitmeyeceklerini ihtimal biliyorlar ihtimal de bilmiyorlar. Zelenskiy, Aralık 2019'da, Paris'teki Normandiya zirvesi kararlarında uymadı. Sadece Donbass'ın hususi statüsüne bağlı ortak maddeyi benimseme etmesi gerekiyordu.

Sonra üç sene süresince Rusya'nın Minsk anlaşmalarını adına getirmediğinden yakındı. Şimdi Rusya ile mütalaa düşüncesince demokratlık taklidi yapıyor. Buraya (Ukrayna'ya) gönderilen silahlar harekatın hususi ortak parçası kendisine Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin legal ortak amacı olacak. Depoları müdahale Ukrayna'nın batısında biraz bekçi amaç durumuna geldi. NATO başından Rusya ile ortak mebus (Ukrayna) yoluyla savaşacak ve bu vekili silahlandıracak. NATO özünde Rusya ile savaş halinde” gibi konuştu.

Müzakereler dair Zelenskiy'i eleştirdi

Ukrayna tarafı ile bitmeme fail müzakerelerde yaşanmış bulunan aksaklıklarda İstanbul'da tahsil edilen kararların anlaşmaya dökülmemesini yayınlayan Lavrov, “Ukrayna müzakerelerine gelince, şu anne derece çabucak yazılmış tekâlif İstanbul'da sunuldu. Bir kavlükarar gibi değil, anne hatlar şeklindeydiler. Bu tezleri hemen geçim şekline kaydırdık ve taslağı Ukraynalı meslektaşlarımıza teyit ettik. Sonra bizlere İstanbul'da yapılanlardan radikal değişik bulunan erinç fikirlerini sundular. Büyük ortak arka adım. Hatta 2 iri arka aşama sayılır. Bu arka aşama ABD'li yahut İngiliz meslektaşlarımızın tavsiyesi üstünde atıldı.

Belki Polonyalılar ve Baltıklılar da bunda ehemmiyetli ortak gösteriş oynadı. Zelenskiy'e ortak matbuat toplantısında teklifleri kesinlikle değerlendirdiği soruldu. Ukrayna önderi Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın tekliflerini görmediğini söyledi. Ukrayna mütalaa heyetine bu taslağı başkanlarına sunup sunmadıklarını sorduk. Ukrayna heyeti, Zelenskiy'in herhalde buna tarihi olmadığı, karşılık vermesinin derinliğine sürdüğü gibi atıfta bulundular. Bu, Zelenskiy'in gelişigüzel devir barışı yeğleme ettiğini coşkuyla anlatırken başından müzakerelere kesinlikle baktığını ortak defa hâlâ gösteriyor” dedi.

Erhan Altıparmak

 

 


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler