USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Amerikalılar hepsi Avrupa’yı köleleştirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin hepsi Avrupa’yı köleleştirdiğini, hoppadak Almanları değil Avrupa Birliği’ni (AB) kontrolü altında tuttuğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Amerikalılar hepsi Avrupa’yı köleleştirdi
01-12-2022 17:07
Moskova

Lavrov, Avrupa’nın düzenlilik problemi üstüne düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) ve Batı’ya müteveccih eleştirilerde bulundu.

Polonya’da katılımına müsaade verilmemiş AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın konuşmuş yer aldığı tam sürdüğünü tamlayan Lavrov, 1975’te Helsinki Nihai Senedi’nin imzalanmasının Doğu-Batı ilişkilerinde acemi birlikte zamanın habercisi ve diplomatlık başarısı yerine görüldüğünü hatırlattı.

Lavrov, buna rağmak o vakitten beri hastalıkların hâlâ birlikte tomar arttığını, AGİT’in “marjinal” birlikte yapı biçimine gelmeye başladığını, çevrim başkanı Polonya’nın da “uzlaşı kültürünün kalıntılarını namevcut ederek örgütün sene süresince mezarını kazdığını” tabir etti.

NATO’nun Soğuk Savaş dönemindeki önceliklerine arka döndüğünü korumak için çaba sarfeden Lavrov, “Rusları Avrupa’nın haricinde avlamak istiyorlar. Amerikalılar filhakika hepsi Avrupa’yı köleleştirdi. Sadece Almanları değil hepsi AB’yi kontrolü altında tutuyor.” dedi.

Lavrov, Batı ile ilişkilerin eskisi kadar kurulmayacağının altını çizerek, çapraz uygun kalınan birlikte temelde yandaki kazanmak istemesi biçiminde ilk Batı’nın neler sunabileceklerini dinleyeceklerini kaydetti.

"Avrupa diplomasisinin varlığını sorgulamak gerekir"

Moskova’nın “Avrupa diplomasisi”nden kopup kopmadığını söyleyebilmek düşüncesince bu diplomasinin varlığını sorgulamak icap ettiğini tamlayan Lavrov, AB’den meydana getirilen “çatışmaların Ukrayna’nın sahada zaferi ile sonuçlanması” şeklindeki açıklamaları hatırlattı. Lavrov, “Avrupa diplomasisinde kusursuz kişilerin ne devir ortaya çıkacağını anlamamız lazım.” diyerek konuştu.

Lavrov, Rusya’nın önerilmiş yer aldığı düzenlilik garantileri ile ilgilendiren görüşmelere Batı’nın değiştirmek istemesi biçiminde bunu müspet karşılayacaklarını da belirtti.

Nükleer güçler arasındaki çekirdeksel sıfır rastgele birlikte çatışmanın, çekirdeksel muharebeye tahavvül riskinin aşırı iri olduğuna ayraç fail Lavrov, Batı'nın, Rusya’yı kütle imha silahları kullanarak Ukrayna'da tahrik hazırlamakla suçlayan söylemlerini endişeyle izlediklerini bildirdi.

Lavrov, buna rağmak ABD, İngiltere ve Fransa karışma Batı'nın Ukraynalılar yoluyla Rusya'ya gönül rahatlığı yürüttükleri muharebeye az hâlâ direkt katılımını bırakmak düşüncesince gelişigüzel şeyi yaptığını, bunun sakıncalı birlikte meyil bulunduğunu kaydetti.

Rus istihbaratı ile ABD istihbaratı ortada mahkum değişim yapmak üstüne açılan hususi kanalın semere getirmesini umduğunu kaydeden Lavrov, buna yanıt siyasal mevzularda ABD’li mevkidaşı ile tek temasının olmadığına uyanıklık çekti.

Rus hububat ürünleri üstündeki yaptırımların kaldırıldığı iddiasına yalanlama

Lavrov, AB kabilinden Rus hububat ürünleri ve gübresinin ihracatına bağlı müeyyide bulunmadığına değgin izahat yapıldığını, bunun “apaçık birlikte yalan” bulunduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Rus ekincilik ürünlerinin ihracatı üstündeki bu engelleri bozmak düşüncesince çalıştığını hatırlatan Lavrov, hububat anlaşmasının imzalanmasından beri 5 ay geçişine rağmak ABD ve AB’nin semere aşama aheste akım ettiğini dile getirdi.

Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına hal arayışı

Lavrov, Batı'nın Rusya’nın arabuluculuğu ile Azerbaycan ile Ermenistan ortada varılan anlaşmaları “özelleştirmeye” çalıştığını belirterek, "Şimdi Fransızlar, Amerikalılar ve AB birlikte eksiksiz yerine arabuluculuk işlerine karışma ederek gömdükleri Minsk Grubunu telafi etmeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Ermeni yönetiminin semere senelerde "statü" konusu değil, Karabağ’daki Ermeni nüfusunun haklarının sağlanmasından bahsettiğine ayraç fail Lavrov, Azerbaycan tarafının bunu münakaşaya ve öbür Azerbaycan sakinlerinin cemaat yer aldığı hakları vermeye anık bulunduğunu aktardı.

Lavrov, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı üstüne Prag’da flaşör görüşmede Almatı Deklarasyonu’nun onaylanması mevzusuna dikkati çekerek, o çağda Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin parçası bulunduğunu anımsattı. Lavrov, “Bu, Azerbaycan, Ermenistan, Fransa ve Sayın (Avrupa Konseyi Başkanı) Charles Michel kabilinden on paralık sakınma olmaksınız onaylandı. Bu, Karabağ’ın statüsüne ne yaklaşılacağı sorusunu çözüyor.” şeklinde konuştu.

"ABD, Avrupa'nın üstünden geçimini sağlıyor"

Lavrov, Batı’nın Rus petrolüne çatı eder uygulaması mevzusunun Rusya’yı ilgilendirmediğini söyleyerek, Rusya’nın ortaklarıyla çatı fiyatlara bakmadan iş birliğini sürdüreceğini tabir etti.

ABD’nin bundan böyle Avrupa'nın üstünden geçimini sağladığına ve Avrupa'nın zarfında bulunmuş yer aldığı iktisadi ve erke krizinden kar elde edeceğine dikkati çekici Lavrov, “Avrupa'ya, Avrupa'nın Rusya'dan almış yer aldığı gazdan dört büküm hâlâ pahalıya doğal doğal kavara yağı lambası satacaklar. Avrupa’dan yatırımcı döşemek düşüncesince ABD, endüstrilerine beniz milyarlarca dolar tutma vererek enflasyonla savaş yasalarını ilerletecek. Sonuçta Avrupa sanayisini kaybedecek.” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler