USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Quebec eyaletinin Laiklik Yasası baştan Kanada gündeminde

Chelsea İlköğretim Okulu 3. dershane öğretmeni Fatemeh Anwari’nin sınıfta başörtülü öğüt vermesi zımnında yasa hükümleri mucibince işinden olması, gelişigüzel görüşten Kanadalıyı ortak araya getirdi.

Quebec eyaletinin Laiklik Yasası baştan Kanada gündeminde
18-12-2021 08:32
Toronto

Kanada’nın Quebec eyaleti hükümetince 2019 senesinde uygulamaya konulmuş bulunan ve dini sembollere getirmiş bulunduğu yasaklarla aşina Laiklik Yasası (Bill-21), baştan yurt gündemine oturdu.

Chelsea İlköğretim Okulu 3. dershane öğretmeni Fatemeh Anwari’nin sınıfta başörtülü öğüt vermesi dolayısıyla Bill-21 yasası hükümleri mucibince işinden olması, değme görüşten Kanadalıyı birlikte araya getirdi.

Batı Quebec Halk Okulları Kurulunun, Müslüman öğretmenin işine sonuç verildiğine bağlı kararını öğrenen mektepli ailelerinin okulun lif örgülerine bağladığı yeşil kurdeleler, evlatların öğretmenlerine sevgilerini anlattığı çizimler ve sonucunda gıcırtı fail pankartla başlattıkları tepki, eyalet sınırlarını aşarak yurt geneline yayıldı.

"Bu mevzuda bundan böyle kelimesiz kalamam"

Quebec Laiklik Yasası’na düşünce boyutundayken Muhafazakar Parti kendisine dayanak sağlayan milletvekilleri de sonuç evolüsyon üzerinde aksülamel gösterdi.

Muhafazakar Parti Toronto Milletvekili Kyle Seeback, toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği paylaşımda bu mevzuda bundan böyle kelimesiz kalamayacağını duyurdu.

Seeback, paylaşımında, "Artık vicdanım rahat, bu mevzuda kelimesiz kalamam. Bu, kesin birlikte rezalet. Politikacıların akıllıca olanı defans tarihi geldi. Bill-21'e mahkemede, parlamentoda ve sokaklarda dirlik çıkılmalıdır." görüşünü savundu.

"Sadece görünüşümüz yüzünden..."

Muhafazakar Parti Edmonton Milletvekili Tim Uppal da toplumsal iletişim araçları paylaşımında, "Parlamentodan çabucak beş altı dakika uzaklıkta ego ve çocuklarım da karışma kazanmak kıl payı nice Kanadalının çabucak görünüşümüz yüzünden mesleklerinde çalışmasına müsaade verilmediğine inanamıyorum." dedi.

"Müdahale ika tarihi geldi"

Liberal Parti Toronto Milletvekili Salma Zahid de izah yaparak federal hükümetin davaya karışma ika devrinin geldiğini söyledi.

Zahid, "Bunun dirlik konulmaz kalmasına müsaade verilemez. Bugüne denli uğraş çırçıplak toplumdan geldi fakat Kanada'ya Haklar ve Özgürlükler Bildirgesi'ni getiren öğür olarak, topu topu dünyada insanoğlu haklarını korumak için çaba sarfeden birlikte hükümet olarak, bu mücadelenin ağırlığının eller çeşidinden taşınmasına müsaade veremeyiz." görüşünü dile getirdi.

NDP Lideri Singh, Trudeau’ya çağrıda bulundu

Muhalefetteki Yeni Demokrat Parti NDP’nin bire birlikte sürede Sih bulunduğu düşüncesince türban takan önderi Jagmeet Singh de esasen buyana dirlik çıkmış bulunduğu yasa ile ait kendisine önceki defa federal hükümetin karışma etmesi icap ettiğini söyledi.

Singh, Trudeau Hükümeti'nin Bill-21 yasasına müteveccih federal müdahalesini destekleyeceğini belirterek, yasanın değme devir ayrımcı olduğuna inandığını tabir etti.

Kendisinin de türban taktığı düşüncesince ayrımcılığa maruz kaldığını dile getiren Singh, "Chelsea'de çabucak görünüşünden ötürü sınıftan çıkarılan birlikte avrat gördüğümüzü düşünürsek bu davanın federal düzeye ulaşmasının tarihi geldi. Hükümet, bu yasaya ve ayrımcılığa dirlik bulunan üç milyon Quebecliyi desteklemeli.” dedi.

Başbakan Trudeau: "Bill 21 tartışmasına katılmayacağım"

Tepkilerin çoğalması üzerinde izah karşılayıcı Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Quebec ile ilçe dalında tartışmayı tetiklememek düşüncesince Bill-21 tartışmasına katılmayacağını söyledi.

Yasaya dikçe dirlik bulunduğunu tamlayan Başbakan, buna dirlik gelecekte federal karışma ihtimalini ortadan kaldırmadığını da tabir etti.

Trudeau, yasadaki ayrımcılığı eyalet yöneticilerinin görmesini istediği açıklamasında, eyalet boyutundaki birlikte mevzuya meri birlikte bahane sunmadan federal boyutta karışma gerçekleştirmek istemediğini duyurdu.

Ulusal Müslümanlar Konseyi mücadelede başı çekiyor

Kanada’da baştan gündeme oturan gelişimin dayandığı Bill-21 mahdut Quebec Laiklik Yasası’nın iptali düşüncesince Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM), düşünce evresinden bu yana hususiyet savaşı veriyor.

Eyalet mahkemelerinde dert açarak hususiyet savaşı örümcek NCCM, sonuç kendisine ülkenin en erdemli ilçe organı Kanada Yüksek Mahkemesine yasanın iptali düşüncesince başvurdu.

NCCM’nin başını çekmiş bulunduğu hususiyet mücadelesine merkezi Ottawa’da mevcut Dünya Sih Örgütü ile Kanada Sivil Özgürlükler Derneği de dayanak veriyor.

Hukuk mücadelesinin faturası 4,1 milyon Kanada doları

Her kesimden tepkilere sebep bulunan Laiklik Yasası’na dirlik maruz mücadelenin faturası da ilerleyici etaplarda enine boyuna yükseldi.

Avukatlık ücretleri, murafaa harçları ve kanuncu gerekliliklerden doğan ödemeler sonucunda Bill-21 Laiklik Yasası’nın sonuç evresi bulunan Kanada Yüksek Mahkemesi boyutunda toplamda 4,1 milyon Kanada dolarına (52,20 milyon lira) gerekseme duyuluyor.

Kanada basınına yansıyan bilgilere göre, bu miktarın şu ana denli 1,1 milyon doları bağışlarla toplandı.

Belediyeler, hediye hazırlamaya başladı

Fatemeh Anwari’nin öğretmenliğine sonuç verilmesi ile baştan yükselen tepkiler, bu bir hale sebep bulunan yasaya dirlik uğraş sağlayan NCCM öncülüğündeki gruba da katkısı gündeme getirdi.

Toronto civarlarındaki Brampton Belediye Meclisi, sabık günlerdeki toplantısında oy donanması ile almış bulunduğu kararla hususiyet savaşı örümcek gruba 100 bin Kanada doları (1,3 milyon lira) bağışta bulundu.

Brampton Belediye Başkanı Patrick Brown, yurt genelindeki topu topu belediyelere iane çağrısında bulunarak, "Bu, adaletli birlikte uğraş değil. Kanada hükümeti, Bill-21'e dirlik durmayacaksa o devir Kanada'nın şişman şehirlerinin enerjisini gösterebileceğini düşünüyorum." dedi.

Brampton Belediyesinin arkası sıra Toronto Belediye Meclisi de oy donanması ile değişmeyen alarak yasa karşıtı hususiyet mücadelesine 100 bin Kanada doları bağışladı.

Toronto Belediye Başkanı John Tory, sedir üyelerine icra ettiği konuşmada, "Bunun birlikte Quebec problemi bulunduğunu düşünmüyorum. Bu, orada ve yerli birlikte dert değil. Bu, millî birlikte maslahat ve topu topu Kanadalıların haklarını etkiliyor." dedi.

Toronto’nun kuzeydoğusundaki Markham Belediye Meclisi de çağrıya 10 bin Kanada doları bağışla katıldı.

NCCM, imza kampanyası da başlattı

NCCM, Başbakan Justin Trudeau’ya almak kıl payı imza kampanyası başlattı.

Kampanya düşüncesince Trudeau’ya hitaben hazırlanmakta bulunan mektupta şu ifadelere arazi verildi:

"Sizden Bill-21 düşüncesince harekete geçmenizi dileyiş ediyorum. Bu, çabucak Müslümanları etkilemeyen birlikte kanundur. Kipa, türban, salip ve elbette ki başörtüsü takanları etkiliyor. Bu, banko benimseme edilemez. Bu ayrımcı yasa, Kanada'da ikinci dershane yurttaşlık mucit birlikte yasadan ayrıksı birlikte obje değildir. Bu, evimiz yaptığımız Kanada değil. Bu ayrımcı yasanın yürürlükten kaldırılması düşüncesince maruz mücadelede dünyanın arka kalanına bunun bulunmasına müsaade vermeye arzulu olmadığımızı göstermeliyiz lakin gelecekte değil, şimdi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler