USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: 'Yeni START anlaşmasına katılımımızı askıya alıyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis'te meydana getirdiği konuşmada, Rusya ile Amerika ortada imzalanan ve kıtalararası çekirdeksel balistik roket kabiliyetlerinin sınırlandırılmasını içeren Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu.

Putin: 'Yeni START anlaşmasına katılımımızı askıya alıyoruz'
21-02-2023 17:10
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis toplantısında icra ettiği konuşmada Ukrayna'daki muharebeye ve ülkesinin hale müteallik değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda Federal Meclis üyelerinin yanı esna Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rus hükümetinin üyeleri, Rus diplomatlar ve Ukrayna'daki muharebede vurulan askerler ve aileler de arazi aldı. Ukrayna ile yaşadıkları krizden Batılıları mesul bulunduğunu ve bu sürecin 2014'te başladığına ayraç fail Putin, "Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve allahsız birer yalana dönüştü. Batı ülkeler, Ukrayna'nın cezrî milliyetsever birliklerinin askerlerini eğitti, onlara tabanca hazırlık etti. Kiev, hususi askeri operasyonun başlamasından evvela de Batı ile tabanca tedariki düşüncesince görüşmeler yürütüyordu. Rusya, Donbass'ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi düşüncesince beklenen bulunan değme şeyi yaptı. Bununla bu arada Kiev, Donbass'ın problemlerini çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı. Siyasi cinayetler işledi ve inananlara çirkin işlem etti. Minsk anlaşmalarını diplomatik nezdinde temaşa adına sunarken bundan alım çalım duyuyorlar. Rusların düşünce dökülürken, Rusya yürekten problemi çözmeye çalışırken onlar küçümseme etmeye bitmeme etti. Bu galiz şike yöntemi elan evvela yüz kere kullanıldı. Batı, Yugoslavya'yı, Irak'ı, Libya'yı, Suriye'yi yerle nezdinde ederken bire nezdinde biçimde utanmazca, riyakârca davrandı. Bu utancı katiyen temizleyemeyecekler. Namus, güven, terbiye kavramları onlara yabancıdır. Sömürü politikasını sürdürürken hepsi dünyaya alçak adına bakıyorlardı. Kendi halklarını da sulh niteleyerek aldattı" dedi.

"Dünyada tek ülkenin ABD'nin emlak haricinde bulundurduğu denli askeri üssü yok"

Putin, “Batı ile pozitif nezdinde diyaloğa açıktık ve dostça hazırdık. Hem Avrupa'nın tıpkı zamanda hepsi dünyanın eşitliğe alakadar ayrılamaz nezdinde düzenlilik sistemine gereksinimi bulunduğunu söyledik ve ısrar ettik. Uzun seneler süresince bu düşüncesi ortaklarımızla tartışmayı ve uygulanması düşüncesince baş başa emek vermeyi öneri ettik. Fakat ya tek yanıt alamadık ve ya dü yüzlü yanıtlar aldık. NATO'nun sınırlarımıza denli genişlemesi, Avrupa'da ve Asya'da askeri üslerin kurulması. Herhalde bizlerden sakınmak düşüncesince güncek kuracaklardı. Dünyada tek ülkenin ABD'nin emlak haricinde bulundurduğu denli askeri üssü yok. Tüm dünyada yüzlerce askeri var. Neredeyse hepsi planet onlarla dolu. Bütün evren tabanca anlaşmalarını nite feshettiklerine tanık oldu" biçiminde konuştu.

“Savaşı başlatan yan Batı'ydı, bizse bu mücadelesi kapatmak düşüncesince kuvvet kullanıyoruz”

Batılı devletlere düzenlilik garantileri içeren bazısı tekâlif sunduklarını, fakat Batılıların bu anlaşmaları reddedip Kiev rejimini destekleyerek Ukrayna'nın doğusuna askeri harekat gerçekleştirildiğini tamlayan Putin, "Aralık 2021'de kılıç yöntemince Amerika ve NATO'ya düzenlilik garantileri teklifimizi sunduk. Biz açık nezdinde ‘hayır' mesajı aldık. O devir Batı'nın saldırgan duruşunun sonlanmayacağı anlaşıldı. Şubat 2014'te Kiev'in Donbass'a saldırısından da belliydi. Hatırlatmak istiyorum Kiev diyeti 2014'te Donbass'ı açıktan bombaladı. Donetsk ve Luhansk'a hücum düzenleyenlerin nezdinde ahir etap adına Kırım'a saldıracağı belliydi. Kiev de nezdinde ahir adımda Kırım'a saldıracağını söylüyor. Tüm bunlar BM Güvenlik Konseyine aykırıydı. Savaşı başlatan yan Batı'ydı, bizse bu mücadelesi kapatmak düşüncesince kuvvet kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı'nın istediğiyse doyumsuz hakimiyete cemaat olmak" ifadelerini kullandı.

"Kiev'e harp düşüncesince 150 bilyon dolar verildi"

Batılı devletlerin Ukrayna politikasını eleştirmeye bitmeme fail Putin, "Kiev'e harp düşüncesince 150 bilyon dolar verildi. Ukrayna'ya mal akışının azaldığını da görmüyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı bulunduğunu dünyada kimesne unutmadı. Ayrıca ne arzu edilirse karşılığı oluyor. Böylelikle harp sona ermiyor. ABD'nin 2021 yılından sonraları başlatmış bulunduğu savaştan sonraları fakat sözde bunlar yaşanmamış denli kendilerine sulh savunucusu diyorlar. Onların trilyonlarca dolar gelirleri var. İnsan hakları ve demokrasiyi anahtar adına kullanarak kişi hegemonyalarını kuruyorlar. Geçtiğimiz yüzyılda Avrupa'da Nazilerin büyümesi düşüncesince çabaladılar. Bugün Ukrayna'da Nazileri mübalağa etmek düşüncesince çabalıyorlar. Her nesne değme yüzyılda tekrarlanıyor. Batı 2014'te Ukrayna'daki darbeyi destekledi. Ne denli mal tahsis ettikleri yavuz belliydi. Rusya'ya erinç saldırganlık körüklendi. Bu vuruş anayasaya aykırıydı. Yugoslavya'da kullandıkları grupların kullandıkları işaretler ve Neonazi sembolleri bugün Ukrayna askerlerinin kamuflajlarında arazi alıyor. Ancak Batı buna erinç nezdinde tepkime göstermiyor. Bu baş döndürücü şaşırtıcı. Çünkü onlar Rusya'ya erinç savaşçı herkesi destekler. Rusya'ya karşıysa şeytanı yavuz kişi saflarına çekerler" niteleyerek konuştu.

"Biz Ukrayna halkına erinç savaşmıyoruz"

Putin hedeflerinin Ukrayna halkına atılmak olmadığını söyleyerek, "Batılı elitler Rusya'ya önemli hezimet yaşatarak bizi sonsuza değin hatim hedefini gizlemiyor. Biz Ukrayna halkına erinç savaşmıyoruz. Ukrayna halkı da Batılıların esiri oldu. Yolsuzluklar, müsavatsızlık ve fakr Ukrayna'da körüklendi. On seneler süresince Ukrayna sanayisini yerle nezdinde ettiler. Bu sebeple er bulmada zorlanmadılar. Ukraynalıları kucak adına görüyorlar. İnsanları harcanacak birer metaya çevirdiler. Bunun mesuliyeti baştan sona Batılı seçkin kesimler ve Kiev diyetine aittir. Kiev'e Batı kabilinden sunulan silahların menzili ne denli etraflıca olursa, tehdidi Rusya topraklarından o denli uzaklaştırmamız gerekir. Rusya'yı global nezdinde erek durumuna getirmeyi hedefliyorlar. Biz de buna erinç misillemelerimizi yapacağız. Rusya'yı harp dalında yenmeleri imkansız. Bu sebeple harp yöntemlerini geliştiriyorlar" biçiminde konuştu.

“Aile, nezdinde koca ve nezdinde eş arasındaki el birliği demektir. Dünyadaki değme dinin mübarek metinleri bunu tabir ediyor"

Batı kültürünün yozlaştığını, kişi kültürlerini bundan koruyacaklarını dile getiren Putin, "Çocuklar üstünden değme muhtelif sömürme gerçekleştiriliyor. Cinsiyetleri değiştiriliyor ve üstlerinde deneyler yapılıyor. Yetişkinlerin diledikleri denli geçinme hakkı var. Kimse hususi yaşama karışma etmiyor ve bizim de bunu hazırlamaya niyetimiz yok. Aile, nezdinde koca ve nezdinde eş arasındaki el birliği demektir. Dünyadaki değme dinin mübarek metinleri bunu tabir ediyor. Ama Batı, bu mübarek metinleri de sorgular hale geldi. Batı'daki seçkin kesimler akıllarını kaçırdı ve bunun bundan böyle otama edilmektedir nezdinde yanı yok. Biz bu denli sapkınlıklara erinç çocuklarımızı korumamız gerekiyor" dedi.

"Cadı avı başlatmayacağız"

Ukrayna'daki askeri operasyonlar esnasında Rusya'ya erinç saldırıda bulunanları da erek meydan Putin, "Rusya'ya erinç hıyanet içerisine girenler, yıldırı eylemleri gerçekleştirenler sakatlık uğrunda aritmetik verecek. Ancak kılıç cadı avı başlatmayacağız. Gurur duyuyorum ki Rusya'nın baş döndürücü milletli toplumu, yurttaşlarımızın hepsi azimli nezdinde vakfe gösterdiler. Donbass harekatını desteklediler, Donbass'ı desteklediler. Her nezdinde vatandaşımız Donbass'ın Rusya ile bulunduğunu anlıyor ve bizde anlıyoruz. Tüm Rusya'ya, kahramanlarımıza, subaylarımıza, denizcilerimize, Donetsk'teki askerlerimize, yurtsever askerlerimize teşekkürname ediyorum. Çok serbest nezdinde dizelge bulunduğu düşüncesince sayamadığım hepsi kahramanlarımıza da teşekkürname ederim" ifadelerini kullandı. Ukrayna'dan munzam edilen Donbass, Herson, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinde yaşayanlara da seslenen Putin, "Donetsk ve Luhansk Halk cumhuriyetleri ile Zaporojya ve Herson bölgelerinde yaşayan, kişi geleceklerini kendileri belirleyenlere de anlatmak istediklerim var. Rusya ile, anavatanınız ile baş başa olma kararlılığınız elan çelimli tek nesne yok" ifadelerini kullandı.

"Yeni yerlerin Rusya'ya bağlanak yöntemleri oluşturulacak"

Putin, Ukrayna'dan munzam edilen yerlerin Rus topraklarıyla bir araya gelmesi düşüncesince toy planlar hazırladıklarının altını çizerek, "Azak Denizi gine Rusya'nın iç denizi durumuna geldi. Yeni bölgelerimizin kalkınması düşüncesince programlar oluşturduk. Kırım'da yaptığımız denli buralarda da toy istihdam alanları oluşturup metodlar düz yazı edeceğiz, Azak Denizi kıyılarında toy limanlar kuracağız. Uzun vadeli sulh ve denge düşüncesince elimizden geleni hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Bunun düşüncesince kişi tarihimiz için, atalarımız için, zamanı adaletin baştan canlanması için, askerlerimiz orada kahramanlıklarını sürdürüyor" dedi. Putin başkaca Ukrayna'daki muharebede ölen Rus askerlerinin ailelerine desteklerin sürdürülmesi düşüncesince vakıf kurulması emri verdiğini de belirtti.

"Yeni Start anlaşmasına katılımımızı katılımızı askıya alıyoruz"

Putin başkaca konuşmasında Rusya ile Amerika ortada imzalanan ve kıtalararası çekirdeksel balistik roket kabiliyetlerinin azaltılmasını içeren Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu. Putin, "Bugün Rusya'nın Yeni Start anlaşmasını askıya aldığını yaymak zorundayım. Tekrar ediyorum, anlaşmadan çekilmiyoruz askıya alıyoruz" dedi. Anlaşmanın uygulanabilirliğinin ortadan kalktığını savunarak anlaşmayı askıya aldıklarını tamlayan Putin, "NATO, Şubat ayında Rusya'dan önemli silahlara bağlı anlaşmaya art dönmesini istedi. Askeri tesislerimizi de nezaret etmek istiyorlardı. İçinde bulunduğumuz bu arbede vaziyetini düşünülecek olursa bu baş döndürücü saçmaydı. Ancak bizim teftiş gerçekleştirmemize müsaade vermiyorlardı. NATO, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın tarafı edinmek istediğini söylüyor. Bu bizim düşüncesince uygun, fakat bunun düşüncesince geç kalındı. Çünkü NATO ortamında nice çekirdeksel kuvvet bulunuyor. Anlaşma evvela adına 1991 senesinde Sovyetler Birliği ile Amerika ortada imzalandı. O çağda şartlar baş döndürücü farklıydı. Sovyetler Birliği'nin ve ABD'nin birbirlerini hasım adına görmedikleri nezdinde düzeydeydi. Hepsi eskiden kaldı. İlişkilerimiz kötüleşti" biçiminde konuştu.

"Rusya'nın çekirdeksel kuvvetlerini en sonuç sistemlerle teçhiz seviyesi yüzdelik 91'i aşıyor"

ABD ile yaşadıkları çekirdeksel yarışta geride kalmamaları icap ettiğini vurgulayan Putin, "ABD'liler toy çekirdeksel silahlarını ihya süreçlerine giriyor. Rusya'nın da toy çekirdeksel silahlarını geliştirmesi gerekiyor. Kimseyle yarışmıyoruz. Ancak onlar çekirdeksel denemelerini sürdürdükçe bizim de sürdürmemiz gerekiyor. Rusya'nın çekirdeksel kuvvetlerini en sonuç sistemlerle teçhiz seviyesi yüzdelik 91'i aşıyor. Kazandığımız deneyimi dikkate alarak ordunun hepsi birimlerinde bire nezdinde efdal hasep seviyesine ulaşmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Ticaret yolumuzu geliştiriyoruz"

Ukrayna savaşının peşi esna Batılı devletlerin kendilerine erinç almış bulunduğu iktisadi müeyyide kararlarının Batılılara elan baş döndürücü dokunca verdiğini korumak için çaba sarfeden Putin, "Bize erinç müeyyide uygulayanlar kişi ayaklarına sıkıyor. İstihdamda mesail yaşıyorlar, şişkinlik ve iktisadi mesail yaşıyorlar. Bunun suçunu da Rusya'ya atıyorlar. Rusya'nın mallarına el koydular ve enflasyonu ateşlendirmek düşüncesince değme şeyi yaptılar. Bu nezdinde hırsızlıktır. Halkımıza ıstırap çektirmek, diz çöktürmek istiyorlar" dedi. Buna karşın aldıkları iktisadi önlemlerle bu baskıyı püskürttüklerini tamlayan Putin, "Ortak çalışmayla istihdamı koruduk, mal sistemini, girişimcileri destekledik. Ekonomimizi pekiştirmek düşüncesince 1 trilyon ruble bütçe oluşturduk. 2022 yılı sonuçlarına gereğince Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzdelik 2.1 daraldı. Batı, Rus ekonomisinin yüzdelik 25 olacağını söylüyordu. Rus firmaları mazi hizmet zincirleri baştan kurdular. Bizimle idman talip nice iklim varmış. Dost bulunan ülkelerle tecim hacminde yüzdelik 50 çoğalma oldu. Kazakistan, Moğolistan, Çin'e denli tecim yolumuzu geliştiriyoruz. Hazar Denizi'ne denli yollarımızı geliştireceğiz. İran, Pakistan ve nice ülkeyle bu yöntemleri geliştireceğiz. Rusya içerisindeki yolların yüzdelik 85'i yenilenecek. Okullardan köylere denli parasız doğal taş yağı lambası yağı temini düşüncesince imkanlarımızı kullanacağız" niteleyerek konuştu.

"Biz nite arkadaş olunacağını biliriz"

Putin, "Biz nite arkadaş olunacağını biliriz, verdiğimiz lafları tutarız, kimseyi görüntü kırıklığına uğratmayız ve kuvvet hallerde dayanak oluruz. Pandemi çağında İtalya engelleme katı baş döndürücü ülkeye iane ettik. Depremlerin peşi esna Türkiye ve Suriye'ye elden desteğe gittik" biçiminde konuştu. Putin başkaca Rusya'da önümüzdeki Eylül ayındaki domestik seçimlerin, 2024 senesinde yapılmasını planlanan mutluluk başkanlığı seçimlerinin kanunlara makul nezdinde biçimde gerçekleştirileceğini tabir etti.

Putin'in çağrısıyla başkaca muharebede ölen askerler düşüncesince 1 dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler