USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir tekâmül kaydedildi”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya'nın başkenti Moskova'da mülaki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri operasyonların sürmesine karşın müzakere kapısını her daim açıkça tuttuğuna nazarıitibar çekerek, “İstanbul'daki Rus

Putin: “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir tekâmül kaydedildi”
26-04-2022 21:45

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Rusya'nın başkenti Moskova'da mevcut Kremlin Sarayı'nda ağırladı. Guterres'in talebi doğrultusunda gerçekleşen musahabe kısaca 1 sayaç sürdü. Donbass Bölgesi'nde sivillere gönül rahatlığı genosit uygulandığını savunmaya bitmeme fail Putin, “Rusya'nın Ukrayna'da Donbass'ta askeri operasyonuyla ait endişelerinizi biliyorum. Bugünkü konuşmamızın merkezinde bu olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda, topu topu probleminin darbeden sonraları ortaya çıktığını ifşa eylemek isterim. 2014'te Ukrayna'da meydana getirilen anayasaya karşıt bir darbedir. Kiev yetkililerinin bu problemi askeri yollarla çözmeye müteveccih bir bambaşka yeteneksiz girişiminden sonra, Minsk Anlaşmaları ismi maruz bambaşka bir evreye geldik. Bu, Donbass'taki vaziyeti barışçıl bir halde nakız girişimidir. Ancak ne efsus ki bizim düşüncesince 8 sene süresince orada canlı insanoğlu çıkarlarını bir ablukanın süresince buldular. Kiev yetkilileri bu alanı kuşatma dibine aldıklarını duyurdu. İlk ilkin reddettiler yalnız ondan sonra bunu söylemekten çekinmediler ve bu alana askeri baskıyı sürdürdüler” dedi.

Putin, Donetsk ve Luhansk düşüncesince Kosova örneğini verdi

Guterres'in, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri operasyonlarını “işgal” yerine tanımlaması üzerinde Putin, Uluslararası Adalet Divanı'nın “toplumların özlük kaderlerini atama hakkı” maddesine atıfta bulunarak, “Bu karara layıkıyla rastgele bir devlet, merkezi devlete egemenliğini anons ederken müracaatta mevcut peyda eylemek mecburiyetinde değil. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti de bu emsale isnaden egemenliklerini anons ika üzerinde sahiptir. Batılı muhaliflerimizde engelleme peyda eylemek az daha nice iklim Kosova ait bunu yaptı. Biz de aynısını Donbass'taki cumhuriyetler düşüncesince yaptık. Biz bunu yaptıktan sonraları onlar bizlere ricada bulundular. Onlara gönül rahatlığı askeri model eylem tay tay arabası (Kiev yönetimi) ülkelere gönül rahatlığı askeri iane talebinde bulunuldu. Bu BM sözleşmesine akıllıca halde yapıldı. Rusya, Donbass'taki bireylere geçerli soykırıma gönül rahatlığı Donetsk ve Luhans Halk Cumhuriyetlerini tanımaya zorlandı. Rusya'nın BM Tüzüğü mucibince hususi bir askeri model eylem başlattı” dedi.

“Mariupol'deki durumun feci neticeleri mevcut lakin orada harp sona erdi”

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarındaki gündemden düşmeyen Mariupol kenti üzerinde da mütekellim Putin, “Orada gidiş karmakarışık ve feci yalnız esasen arbede kalmadı. Yaklaşık bin 300 Ukraynalı er doğrulama oldu. Hatta şimdi fazlası. Yaralılar da mevcut yalnız halleri iyi. Tam teşekküllü yerine doktorlarımız kabilinden otama ediliyorlar. Azovstal fabrikası ağız ağıza ablukaya alındı. Ancak buraya bir model eylem düzenlemiyoruz. Ukrayna kabilinden burada sivillerin bulunduğuna değgin izahat duyuyoruz. Ukrayna askerleri sivilleri ya başıboş bırakıyor ve ya Suriye'deki yıldırıcı gruplar az daha çırçıplak nüfusun arkasına saklanıyor. Yapılması en dobra obje sivillerin çıkışını sağlamak. Bu en bedava şey” ifadelerini kullandı.

“Müzakerelerden vazgeçmiyoruz”

Rusya'nın askeri operasyonlarını sürdürmesine karşın müzakere kapısını her daim açıkça tuttuğuna uyanıklık çekici Putin, “Askeri harekatın bitmeme etmesine rağmen, diplomatik yolda da anlaşmalara varabileceğimizi umuyoruz. Müzakerelere bitmeme ediyoruz. Bundan vazgeçmiyoruz. Ukrayna, Kırım ve Donbass mevzularını büyüklük başkanları düzeyinde tartışmayı öneri etti lakin düzenlilik ait anlaşmalar olmaksızın kararlar alınamaz” dedi.

“İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir inkişaf kaydedildi”

İstanbul'da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakerelerinde bir cenah film film kararlar alındığını lakin elden peşi sıra Bucha vakası az daha bir provokasyonun pırtlak verdiğini korumak için çaba sarfeden Putin, “İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir inkişaf kaydedildi. Ancak ne efsus ki bu anlaşmalara varıldıktan ve müzakerelerin devamı düşüncesince amelî şerait tekvin niyetimizi ortaya koymamıza karşın Bucha'da bir provokasyonla gönül rahatlığı karşıya kaldık. Biz bu provokasyonun kimin tertiplediğini, ne anahtar ve insanlarla çalışıldığını biliyoruz. Ukraynalı müzakere heyetinin acemi bir çözüme bağlı tutumları bundan böyle acıklı bir halde değişti” niteleyerek konuştu.

“BM, Rusya ve Ukrayna ortada değini grubu oluşturulmalı”

Putin'in peşi sıra lakırtı düzlük Guterres ise, Ukrayna'da BM'ye gerekseme duyulduğunu söyleyerek, “Rusya'nın bir aralık oluşturulduğunu duyurduğu, Ukrayna'nın bambaşka bir aralık oluşturulduğunu duyurduğu bir cenah film film durumla gönül rahatlığı karşıyayız. Durum anca ki uygulamada uygulanmıyor. Bu koridorların çarpıcı olabilmesi düşüncesince BM, Rusya ve Ukrayna ortada değini grubu oluşturulmalı. Böylece tek kimsenin bu koridorların oluşturulmasından gocunmak düşüncesince bir bahanesi olmasın” dedi.

Guterres'ten Mariupol düşüncesince eş emek vermek çağrısı

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki bir vaziyete yer veren Guterres, “Mariupol'e erişince aşırı enli bir düzlük bulunmayan edildi. Birçok insanoğlu orada güç vaziyette kalıyor. Şehri ayrılma eylemek istiyorlar. Biri Rusya'ya kıymetlendirmek istiyor öbürkü Ukrayna kabilinden arama edilen alana kıymetlendirmek istiyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile baş başa bu kişilerin tahliyesini yapmak az daha Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle çalışmaya başkaca topu topu kaynaklarımızı kullanmaya hazırız. Bu şimdi derinlemesine bir proses olacak. Belirli ortaklaşa iş biçimleri oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler