USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 18. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında icra ettiği konuşmada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonraları kuruldu ve o devir ayrımlı kuvvet dengeleri vardı” ifadelerini kullanarak, “Rusya, NATO'nun

Putin: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı'
21-10-2021 21:48

Erhan Altıparmak
MOSKOVA (İHA) -
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde planlı 18. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısına katıldı. Programda namına yöneltilen soruları yanıt veren Putin, Rusya'nın iç ve aut politikalarına müteallik düşüncelerini aktardı. Dünyanın sonuç 10 senedir uygarlık krizi yaşadığını korumak için çaba sarfeden Putin, "Karşı karşıya olduğumuz kriz, kavramsal birlikte kriz, ayrıca uygarlık krizi. Fiiliyatta bu, insanoğlunun yeryüzündeki varlığını tanımlayan yaklaşım ve ilkelerin krizi. Bu halde ne yöne ilerleyeceğiz, nelerden vazgeçeceğiz, neleri gözden geçireceğiz yahut düzelteceğiz? Asıl değerler düşüncesince harp gerektiğinden, onları hepsi gücümüzle strateji etmemiz gerektiğinden eminim" dedi.

"Erdoğan güzel birlikte analist"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güzel birlikte çözümleyici bulunduğunu tabir fail Putin, "Erdoğan çelimsiz müddet önceki Rusya'ya geldi ve görüştük” ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın Türkiye'nin de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi sürekli üyesi olabileceğini düşündüğünü aktaran Putin, “Ancak buna Rusya biricik başına değişmeyen veremez, oy donanması gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika kabil devletler de var. mühim bulunan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan'a da dediğim gibi, şayet sürekli üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM ölür. Uluslar donanmasına dönüşür ve sona erer. Sadece birlikte ağız dalaşı platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur" dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı”
Güvenlik Konseyi'nde başkalık yapılabileceğini korumak için çaba sarfeden Putin, "Ancak Güvenlik Konseyi'ni önemli noktasını yıkmadan birlikte başkalık yapılması gerekiyor, çünkü bugün Güvenlik Konseyi, BM'nin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyi'nde temessül edilip sürekli organ olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı elbette şimdi dengeli, çalışan kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonraları kuruldu ve o devir ayrımlı çelim dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu biz baş döndürücü güzel biliyoruz. Elbette bunların hepsini tartışmalıyız ama ıslahat uğrunda sorumluluk yapılmasına müsaade vermemeliyiz" halinde konuştu.

"ABD'nin yürüttüğü muharebeler ameliyat bölgelerine şişman çarpış vurdu"
ABD'nin, Irak'tan sonraları Afganistan'dan çıkması ve alanda karmaşaya faktör olmasını eleştiren Putin, "20 senedir dünyanın en çelimli ülkesi kendisiyle bedel sıfır 2 alanda askeri operasyonlar yürütüyor. 20 senedir öz hedefleri düşüncesince girmiş olduğu bölgelerden çıkarken şişman zararlar verdi. ABD'nin yürüttüğü muharebeler ameliyat bölgelerine şişman çarpış vurdu" ifadelerini kullandı.
Afganistan'da kontrolü ele aldıktan sonraları iare hükümet kuran ve evren kamuoyunda tasalı yaklaşılan Taliban diyetine mutedil benzeyen Putin, Taliban'ın ülkedeki köklü gruplardan kurtulmayı amaçladığını söyleyerek, "Rusya olarak, Taliban'ın, Afganistan'daki köklü gruplarsan kurtulmayı amaçladığını görüyoruz" dedi.

"Batı bizim evimize sızmaya kalkmasın"
Batılı devletlerin nice ülkeye dayatmalarda bulunduğunu ve bunun fasile yapısına dokunca verdiğini savunarak batıyı eleştiren Putin, "Azınlıklar lehine çoğunluklara aksine ayrımcılık yapılması yahut anne-baba, fasile ve ayrıca ayrımlı cinsiyetler kabil bel kemiği değerlerden vazgeçilmesi talebi, onlara maşeri güncellemeye müteveccih yolda atılmış kilometre taşları. Ancak Batı bizim evimize sızmaya çalışmasın. Zira Rusların şişman çoğunluğu, tinsel değerlerin ve tarihî geleneğin, kültürün asal katılması icap ettiğini düşünüyor" sanarak konuştu.

Putin'den anamalcılık eleştirisi
“Hazır reçeteler yok. Vahşi anamalcılık de işlemiyor" diyen Putin, "Herkes, bugün bunaltıcı çoğunluktaki ülkede maşeri düzenin temeli bulunan olan anamalcılık modelinin hükmünü yitirdiğini söylüyor. Artık kapitalizmin çerçevesi dahilinde, değişik şimdi da karmaşıklaşan çelişkiler sarmalından birlikte depar belgesi yolu bulunmuyor. Devletlerin ve piyasaların enerjisini muvazene kılmak gerek. Bu mevzuda Çin'in deneyimleri incelenebilir" ifadelerini kullandı.
Putin ayrıca, Çin ile ülkesinin güzel ilişkilerinin bulunduğunu askeri anlamda da kuma politikalar yürüttüklerini ama askeri blok oluşturmadıklarını belirtti.

"Rusya, NATO çeşidinden aldatıldı"
NATO'nun Sovyetler Birliği'ne huzur kurulduğunu hatırlatan Putin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına karşın NATO'nun Rusya'ya huzur adımlar attığını belirterek, "Rusya, NATO'nun askeri genişlemesinin doğuya kaydırılmayacağının söylenmesiyle kandırıldı" dedi.
NATO'nun, Rusya'nın komşusu bulunan Ukrayna'daki varlığının kendileri düşüncesince birlikte zılgıt oluşturduğunu korumak için çaba sarfeden Putin, "Ukrayna'nın, NATO'ya iştirakı gerçekleşmeyebilir ama alanda askeri yatırımlar bitmeme ediyor. Bu Rusya düşüncesince dürüstlük birlikte zılgıt anlamına geliyor. Amerika Savunma Bakanı'nın açıklamaları da Ukrayna düşüncesince kapıyı aralamaktır. NATO, yetişek merkezleri ismi altında buraya rastgele şeyi yerleştirebilir. Rusya'nın elden burnunun altına füze atabilirler" dedi.

"Rusya'da maşeri mutluluk nesir etmeliyiz"
Ülkesindeki dirimlik adaletsizliğine huzur maşeri mutluluk nesir etmeleri icap ettiğini tamlayan Putin, "Sosyal mutluluk nesir etmeliyiz. Avrupa'da, başta Kuzey Avrupa'da, etraflıca zamandır birlikte maşeri mutluluk nesir edilmesi gerektiği konuşuluyor. Ancak ayrımlı kategorilerdeki vatandaşların dirimlik farkını menfez uğrunda bulundurduğumuzda bu bizim hususi ehemmiyet taşıyor. Her ne denli bu yalnızca bizim sorunumuz olmasa da" dedi.

Putin, Nobel ödülü düzlük Rus gazeteci Muratov'u eleştirdi
Rusya'daki insanoğlu hakları ve özgürlükler üstünde meydana getirdiği icraat dolayısıyla bu senenin Nobel ödülünü düzlük gazeteci Dmitri Muratov'un da toplantıya katılmasını okazyon bilici Putin, salonda bulunan Muratov'u almış olduğu rütbe dolayısıyla eleştirerek, "Öncelikle Nobel Ödülü almanızdan çevre sizi kutlama geçirmek istiyorum. Daha önceki gır ettiğim ve Bolşevikler çeşidinden 1922'de hikmet gemisine bindirilerek bitmiş dışı edilen Nikolay Berdyayev'in, yüz kere namzet gösterilmesine karşın Nobel Ödülü alamadığına dikkatinizi döşemek isterdim" dedi.
Muratov'un almış olduğu mal ödülünü ayrıntılar düşüncesince iane kuruluşlarına bağışlayacağını açıklamasına da mizah yaparak benzeyen Putin, "Yardım kuruluşundan bahsettiniz. İşte ego olsaydım, büsbütün bu yardımseverlikle ilgilendiğiniz düşüncesince size bu ödülü verirdim, gerçekten” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler