USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi’de birlikte araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın Soçi kentinde müşterek araya geldi.

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi’de birlikte araya geldi
26-11-2021 18:30
Moskova

Putin, Aliyev ve Paşinyan’la görüşmesinde, Karabağ’da varılan anlaşmaların arkası sıra ehemmiyetli işler yapıldığını ama birtakım problemlerin bitmeme ettiğini söyledi.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında birtakım feci olayların da yaşandığını tamlayan Putin, "İnsanlar yaralanıyor, hayatlarını kaybediyor ve bu gidiş bizim dikkatimizi vermemiz müstelzim müşterek konu. Açıkçası kusursuz da bu madde nedeniyle, gelecekte bu cins olayların yaşanmaması düşüncesince ahit müşterek araya geldik." dedi.

Bölgede şişman istidatlı askeri çatışmaların yaşanmadığına ayraç fail Putin, "Rus sulh gücü ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi çalışmalarını sürdürüyor. En önemlisi, gelecekte erinçli müşterek hayat düşüncesince koşulların yaratılıyor olmasıdır." diyerek konuştu.

Rus, Azerbaycanlı ve Ermeni başvekil yardımcılarının reislik etmiş olduğu müselles komisyonun da ehemmiyetli etaplar kaydettiğini özetleyen Putin, "Yakın gelecekte, erişim bağlantılarının açılmasına müteveccih akla yatkın kararları alabileceğimize güvenmek düşüncesince nedenler var." ifadesini kullandı.

Putin, Rusya’nın da bölgedeki erişim bağlantılarının açılmasına dikkat duyduğunu kaydederek, "Yüzyıllardır müşterek tane müşterek devletin parçası adına müşterek aradaydık, baş döndürücü dip zamanı bağlarımız var. Onların çökmesini istemeyiz. Tam tersine, onları onarmaya ve desteklemeye çalışmalıyız. Durumun normalleşmesine, müspet yönde büyümesine müteveccih herhangi müşterek dü yandan da hevesi var." dedi.

Aliyev: Sınırların belirlenmesini konuşacağız

Aliyev, Rus sulh gücünün (Karabağ’daki) çalışmalarından övgüyle bahsederek onların senelerce dondurulmuş müşterek soruna cemaat olması dolayısıyla sabık sene savaşın yaşandığı bölgenin güvenliğini sağladığını dile getirdi.

Azerbaycan’ın savaşın bitmesinin arkası sıra sabık 1 sene süresince hem savaşın sonuçlarının ortadan kaldırılması bununla beraber erişim hatlarının açılması dair en faziletkâr kurda müspet davranış sergilediğini vurgulayan Aliyev, 10 Kasım 2020’de imzalanan müselles bildirinin az şimdi topu topu maddelerinin yaşama geçirildiğini, ama erişim hatlarıyla ilgilendiren hususların hâlâ gerçekleşmediğini hatırlattı.

Aliyev, ahit hem erişim hatlarının açılmasını bununla beraber Azerbaycan ile Ermenistan ortada sınırların belirlenmesi konusunu konuşacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Rusya’nın bu konudaki desteğini, müşavirlik desteğini ölçüm ediyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan ortada sınırlar belirli değil. Daha ilk de halkoyu uğrunda hudut hattının tespit sürecine başlamaya anık olduğumuzu bildirme etmiştik. Ayrıca şimdi ilk halkoyu uğrunda Ermenistan’a, çatışmaya sonuç vermek, aykırı adına yer bütünlüğü ve egemenliği tanımak, dü yandaki adına yaşamak, dü yandaki üzere yaşam sürmeyi baştan bellemek düşüncesince sulh anlaşması müzakerelerine başlamayı önermiştik.”

Paşinyan: Sınır hattını tespit sürecine hazırız

Paşinyan, Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına girdiğini kanıt ederek, "Karabağ'da proses dilek edilmiş olduğu denli kararlı müşterek vaziyette değil. 12 Mayıs’tan buyana Ermenistan-Azerbaycan sınırında akse vaziyeti var." dedi.

Ulaşım bağlantılarının açılmasının, alanda çözülmemiş müşterek tane dava olmadığını öne devam eden Paşinyan, "Biliyorsunuz ki harp esirleri, rehineler ve öteki tutuklularla ilgilendiren müşterek dava mevcut ve bu baş döndürücü ehemmiyetli insancasına müşterek sorundur." diyerek konuştu.

Sınır hattının belirlenmesi mevzusuna dayanaklık etmek verdiklerini özetleyen Paşinyan, "Ermenistan'ın hudut hattını tespit periyodunu başlatmaya anık bulunduğunu defaatle dile getirdim. Tüm erişim ve hesaplı bağlantıların açılması ve blokajların kaldırılması konusu da bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ve bu sorunları çözmekle hakkıyla ilgileniyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler