USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Portföy yöneticileri 2022'den umutlu

Portföy yöneticileri Borsa İstanbul'un bu yıl de alıcılı seyrini sürdüreceğini düşünürken, dış satım gelirleri çelimli bulunan kuruluşların yıl içre zait ayrışabileceğini tabir ediyor.

Portföy yöneticileri 2022'den umutlu
09-01-2022 12:29
İstanbul

Borsa İstanbul'un dolar bazlı ucuzluğu, kuruluşların çelimli gelişme beklentileri, dünyada hassas hazırlık zincirinin oluşturduğu acemi fırsatlar ve acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının sona ermesi ihtimali denli nedenlerle 2022'de yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, ilkin Amerika Merkez Bankası (Fed) peyda eylemek kıl oranı evren genelinde şahinleşen özek bankaları ise kayar piyasaları düşüncesince gerçek riziko unsuru kendisine dikkati çekiyor.

Portföy yöneticileri, bu yıl ecnebi kurumsal yatırımcının takdirini artırmasının ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, bu durumun evren genelinde küsurat pahalılık baskısı sonrası şahinleşen toptan özek bankalarının menfi etkilerini azaltabileceğini tabir ediyor.

Yurt içi piyasalarda kol bazlı ayrışmalar beklense de, dış satım gelirleri çelimli bulunan kuruluşların 2022'de de artı ayrışması bekleniyor.

Borsa İstanbul umumi kendisine ucuz

Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, mevzuya bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Fed'in repo artışının bu yıl toptan kayar piyasalarındaki fiyatlamalarda ehemmiyetli gösteriş oynayacağını kaydederek, Fed'e mucibince konum almanın hayır olabileceğini tabir etti.

Türkiye'nin iptidai senedir evren piyasalarından menfi ayrıştığını aktaran Gerz, borsadaki ecnebi payının yüzdelik 40’a derece gerilediğini bildirdi.

Gerz, kurumsal domestik yatırımcı tabanının yeteri kadar güçlenmediği düşüncesince ecnebi satışlarını karşılamakta zorlandığını belirterek, "Yatırım fonları ve ferdî tekaütlük fonlarında kayar oranı yüzdelik 15’i geçmiyor. Yatırım vadesi derinlemesine bulunan BES fonlarında kayar oranının bunun dü katına derece yükselmesi basiretlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Borsa İstanbul genelinde hisselerin ehven bulunduğunu düşüncesince kol yahut şirket seçiminin en ehemmiyetli ölçüt olmadığına yer veren Gerz, şunları kaydetti:

"Biz fonlarımızda iri ve ılımlı ölçekli şirketlere ciddiyet veriyoruz. dışsatım önleyen yahut dış satımcı şirketlere satı önleyen kol ve firmalar bu yıl birlikte derece ön plana çıkabilir. Yerli üretimin desteklendiği savunma, elektronik ve otomotivde elektrikli anahtar dönüşümüne dayanaklık eylemek sağlayan sektörlere özen eylemek lazım. Salgın hafiflerse turizmde de birlikte sıçrama olacaktır, bu halden taşınmazlar endüstrisi de müspet etkilenebilir. Tarım ve gıdada Türkiye acemi politikalar infaz kılmak zorunda. Bu istihsal zincirinde B2B istihsal önleyen traktör ve ekincilik araçları, paket ve ambalaj denli sektörler özen çekebilir."

Gerz, 2022’de enflasyonu arama dibine kabul eylemek düşüncesince hükümetin acemi tedbirlere başvurmasının birtakım sektörlerde paha artışlarını baskılayabileceğini vurgulayarak, aracısız tüketiciye satı önleyen kol ve firmalar dair davranışlarında ölçülü olunması icap ettiğini tabir etti.

Artan erke maliyetlerinin iri seviyede amme çeşidinden karşılandığını fakat eskiden bulunduğu denli erke şirketlerinin bu maliyeti kırışmak durumunda kalabileceğini tamlayan Gerz, "İthalatçı çıkar yol şirketleri de döviz bazlı maliyetleri fiyata yansıtmakta zorlanacaklardır. Bankacılık sektörü, valüasyon bazında aşırı ehven bulunduğu halde, acemi iktisat politikalarının yükünü kırışmak durumunda kalmaya bitmeme edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bankalar senenin ikinci yarısında artı ayrışabilir

Deniz Portföy Yatırım ve Emeklilik Fonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Özkan da toptan bazda kayar senetlerinin 2021 yılındaki donanımlı performansa rağmen, evren genelindeki düşüt repo ortamı ve erdemli pahalılık şartları hasebiyle oluşan menfi gerçek repo yardımıyla en azından senenin önceki yarısında nikbin seyrini bitmeme ettirebileceğini bildirdi.

Dünya genelinde hareket piyasalarının belli belirsiz üst cepheli ve düşüşlere müşteri olunabilecek birlikte ilerleyiş beklediklerini tamlayan Özkan, habitat içi piyasalarda ecnebi ilgisinin baştan oluşturulması şeklinde 2022'de belli belirsiz artı birlikte tabloyla karşılaşabileceğini tabir etti.

Özkan, menfi gerçek repo ve hisselerin dolar bazlı tenzilatlı olması yardımıyla hisselere müteveccih alakanın korunmasını beklediklerini kaydederek, arka çekilmelerde ise kol bazda ayrışmaların belirginleşebileceğine dikkati çekti.

Tüketici ve perişan sahasının birlikte taşınmazlar envestisman ortaklıklarının ve holdinglerin endekse mucibince artı ayrışmasını beklediklerini tabir fail Özkan, şunları kaydetti:

"Söz konusu takım çıkarlarını senenin önceki yarısında izleme edilecek bulunan erdemli pahalılık içre korumayı başarabilir. Ayrıca sert temeller atan enformatik ve tıbbi uygulayım bilimi sektörleri de favorimiz ve bundan sonra Borsa İstanbul'daki kalın bölüt arzlar sonrası elan aşırı şirketle temessül ediliyorlar. 2021 senesinde ağır prim önleyen demir-çelik, ulaştırma, petrol/petrokimya, çimento denli anadan görme sektörlerde ise normalleşme sürecinde, bağıl elan menfi birlikte başarım beklenebilir. Yılın ikinci yarısında, cesaret maliyetlerinde arka incizap ve müstevli sonrası normalleşmede bankaların da derinlemesine zamandır izleme edilen ucuzluklarına koşut endeksten elan güzel yarar sağlamasını bekleyebiliriz."

"2022 senesinde Borsa İstanbul’un çelimli birlikte başarım göstermesini bekliyoruz"

Hedef Portföy Araştırma Uzmanı Yunus Şahin de Fed'den senenin tamamında 3 repo artırımı beklendiğini belirterek, ferah akışkanlık şartlarından elan düzen bağı koşullara intikal yapıldığını, Fed'in mangır politikasının sıkılaşmasının büyümekte bulunan diyar borsaları düşüncesince kavi olacağını tabir etti.

Buna karşın, hayattaki gelişme beklentilerinin hala aşırı erdemli ve bu durumun borsalar düşüncesince anne öykü olmaya bitmeme ettiğini kaydeden Şahin, "Kovid-29 salgınında Omicron varyantına karşın beklentilerde aksama yok, 2021’de bulunduğu denli 2022’de de ekonomiler büyümeye bitmeme edecek ve şirket karları çoğalma gösterecek. Bu nedenle evren borsalarında rallinin bitmeme etmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Borsa İstanbul'da boşluk ayının iyice aşüfte geçtiğini ve dolar bazlı bakılınca BIST 100 endeksinin zamanı derin seviyelere yaklaşan yerlerde olmayı sürdürdüğünü bildirerek, bulunan enflasyonist ortamın ise daha dört dörtlük kendisine fiyatlara yansımadığını belirtti.

Bu yıl dış satım yapan, geliri dövize endeksli bulunan kuruluşların karlarını yükseltmesini beklediklerini tabir fail Şahin, "Bunlar da kayar fiyatlarına yansıyacak. TL ile iş önleyen şirketlerde de enflasyonist düz ayrımsız etkiyi yaratacak ve gelir ile karlar yükselecek. Bu sebeplerle 2022 senesinde Borsa İstanbul’un çelimli birlikte başarım göstermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, bu yıl demir-çelik, iklim yolları, parafin yük ve perişan sektörlerinin öne çıkmasını beklediklerini kaydederek, şunları kaydetti:

"Demir-çelik sektöründe 2021 senesinde gidiş ağız ağıza değişti. Çin’in üretimdeki oranı artmasına karşın dış satım kotaları yüzünden dünyaya servet gönderemedi. Bu yaşanmış bulunan yokluk ile fiyatlar erdemli seyretti. 2022’de de bu durumun bitmeme etmesini ve Türkiye’nin demir-çelik sahasının çelimli oyuncularından birisi kendisine kalmasını bekliyoruz. Hava yollarında ise 2022 senesinde toparlanmanın hızlanmasını bekliyoruz. Her ne derece Omicron varyantı ile baştan hikâye rakamları yükselse de yaz mevsimine akla yatkın durumun terse dönmesini bekliyoruz. Beyaz yük sektörümüz erdemli miktarda dış satım yapıyor ve erdemli seviye ortalamalarının meyvesini 2022 senesinde toplayacaklar. Perakende sektöründe ise enflasyonist ortamın katkısını göreceğiz. 2021 senesinde rakiplik kurumu çeşidinden doğranan cezalar zımnında da bası gören kayar senetleri endeksin altında başarım gösterdi. Dolayısıyla 2022’de hem erdemli gelir bununla birlikte elan güzel kayar performansları bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler