USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Portakal, muz ve limonu kurutup ilişik kıymetini artırdılar

Malatya'da Tarım ve Orman Bakanlığının yardımı ile kurulan tesiste sergen ömrü çelimsiz bulunan portakal, limon ve muz kabilinden mahsulat kurutularak ek kıymeti artırılıyor.

Portakal, muz ve limonu kurutup ilişik kıymetini artırdılar
24-12-2021 15:20
Malatya

Tarım ve Orman Bakanlığının bağış yardımı ile Malatya'da kurulan, senenin dört mevsimi dünya koşullarından özgür temiz ortamda üretimi sürdürmeyi amaçlayan sülfürleme ve kurutma tesisinde evvel kat portakal, limon ve muz kurutuldu.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanmakta bulunan plan kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının bağış yardımı ile tahminî dü sene ilkin Yeşilyurt ilçesi Şahnahan Mahallesi'nde kurulan sarıerik sülfürleme ve kurutma tesisinde muhtelif ürün ve sebzeler, sezon şartlarından özgür temiz ortamda kurutuluyor.

Üreticilere kar hedefi gütmeden görev verici tesiste sergen ömrü endamsız bulunan ürün ile sebzeler kurutularak hem ekleme değerleri arttırılıyor aynı zamanda mamüllerin sergen ömrü uzatılıyor.

Dünyanın ehemmiyetli sarıerik istihsal merkezlerinden Malatya'da elan ilkin geyik dikeni ve elma üzere meyvelerin kurutulmuş olduğu tesiste evvel kat kurutulan tahminî 1 titrem limon, 300 kilo portakal ile 100 kilo muzda da muvaffakiyet sağlandı.

Pazarlama özelliğine uyarınca kurutma bitmeme edecek

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, tesiste eskiden geyik dikeni ve elma kurutma işlemlerinde kalburüstü akıbet aldıklarını söyledi.

Kış mevsimi bulunmasına karşın hazır para payı faziletli meyvelerin de tesiste kolaylıkla kurutulduğuna dikkati çekici Macit, "Girişimciler mevsimine göre, portakal, limon, mandalina ve muz üzere mevsimsel ürünleri kurutuyor. Trabzon hurması da bu mevsimde oluyor, burada boğunuk ortamda temiz namına aceleci kurutuluyor. Girişimcimiz portakal, limon ve muzu kuruttu. Pazarlama özelliğine uyarınca kurutma işlemine bitmeme edecek." ifadelerini kullandı.

Geçmişte frijider ve ilgisiz dünya depolarının yayılmış bulunmadığı çağda şehirde yaz mevsiminde göveri ve meyvelerin kışa tedbir üzere kurutulduğunu özetleyen Macit, şu şekilde bitmeme etti:

"Malatya'da halis muhlis göveri ve meyveler kurutularak kışın tüketiliyordu. Ulaşımın kolaylaşması ve gayrı bölgelerden körpe ürün ve sebzelerin gelmesiyle bu ekin giderek kayboldu. Tesisin faaliyete geçmesiyle meyveler yeniden kurutulmaya başlandı. Gelişmiş devletler ile dünyanın ayrımlı devletlerinde kurutulmuş mahsulat yeğleme ediliyor, atıştırmalık namına tüketildikleri üzere yemeklerde kullanılıyor."

Yurt içi ve dışına satılacak

Tesiste ürün kurutan müteşebbis tarım mühendisi Mehmet Bektaş, tahminî 4 sene tarım danışmanlığı yaptığını, elan sonraları ise muhtelif ürün ve sebzeleri imal ederek sattığını dile getirdi.

Yaptığı meydan araştırmasında kurutulmuş ürün ve sebzenin elan faziletli fiyata satıldığını, bunların sergen ömrünün derinlemesine bulunduğunu gördüğüne ayraç fail Bektaş, şunları söyledi:

"Tesiste limon, portakal ve muz kuruttuk ve kalburüstü olduk. Kivi, Trabzon hurması ve mevsimine uyarınca ürünleri kurutarak sektöre sunacağız. Tesiste limon tahminî 20 saatte kuruyor ve 8'de bir tanesi duruyor. Portakalda kurutulunca miktar tahminî limonla aynı. Elmada 5'te müşterek kalıyor. Kurutulmuş ürünleri emlak içi ve dışına satmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaş ürün ile sebzelerin sektöre iblağ sürecinde kalık verdiğini özetleyen Bektaş, "Taşınma sırasında çürüme, arıza olabiliyor. Yaş ürün ve sebzeleri kurutarak elan derinlemesine müddet korunum ediyoruz, derinlemesine vadeli gönderebiliyoruz. 100 kilo limon 300 lira. Kurutulunca bunun 8'de bir tanesi kalıyor. Kurutulmuş limonun kilogramı 150 ile 200 liralık arasında. Biz global kilogramını 90 liralık yöresinde satıyoruz. Kurutulmuş muzun kilogramı dağınık 200 liralık civarında, tığ onu da 110 liraya global pazarlıyoruz." diyerek konuştu.

Bektaş, proses zarfında kurutmalık ürün üretimini artırarak emlak içi ile dışına satış yapmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

"Tesisin erke giderini karşılayarak istihsal yapabilirler"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da çiftçilerin dirimsel kalemlerini yükseltmek üzere çalışkanlık gösterdiklerini dile getirerek, "Burada çiftçilerimize gelişigüzel muhtelif hizmeti vermeye hazırız. Çiftçilerimiz tesisin canlılık harcamasını karşıladıktan sonraları burayı ferah ferah kullanabilir." dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, sarıerik kurutma ve sülfürleme üzere kurulan tesiste enfrastrüktür yönünde dayanak verdiklerini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal İşler Daire Başkanı Hanifi Acar da tesisi kıymetlendirmek isteyenlerin kendilerine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yeşilyurt Ziraat Odasına başvurabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler