USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Parlatino Türk Delegasyonu, Latin Amerika'da çalışan vekil diplomatlık hedefliyor

Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu (Parlatino) Türk Delegasyonu Başkanı Şahin, Latin Amerika ve Karayipler'de çalışan vekil diplomatlık süreci işleteceklerini, bu yöndeki geçmiş ziyaretlerini nisanda Arjantin'e gerçekleştireceklerini söyledi.

Parlatino Türk Delegasyonu, Latin Amerika'da çalışan vekil diplomatlık hedefliyor
06-03-2022 12:34
TBMM

TBMM yönetim Amiri ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, AA muhabirine, Ekim 2021'de Parlatino Başkanı Jorge Pizarro'nun, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u ziyaretinde imzalanan Parlatino Gözlemci Üyeliği Protokolü'yle Meclis'in, tarihte geçmiş kat Parlatino'ya rasıt organ bulunduğunu hatırlattı.

Daha sonraları başkanlığındaki Parlatino Türk Delegasyonu üyeleri ile 8-10 Şubat'ta Panama'da planlı 36. Genel Kurul Toplantısı'na geçmiş kat katıldıklarını özetleyen Şahin, Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ülkeleriyle zamanı ilişkiler, doğacak gösterimi ve beklentileri paylaştıklarını dile getirdi.

Şahin, Parlatino'ya organ devletlerin delegasyonlarıyla heyetler arası görüşmeler de gerçekleştirdiklerini ve Panama ziyaretini bu yönüyle sonuç etap velut duruma getirdiklerini vurguladı.

Görüşmelerde Kovid-19 salgınından en aşırı etkilenen bölgelerden Latin Amerika'nın herhangi ortak koşulda birlikte olacaklarının altını çizdiklerini aktaran Şahin, "Parlatino Türk Delegasyonu şekilde sadece Türkiye'yi Latin Amerika'da değil, Latin Amerika'yı da Türkiye'de temessül edeceğimizi anlatım ettik." sanarak konuştu.

Katılım sağladıkları Parlatino 36. Genel Kurulu'nun, alanda gerçekleşen geçmiş saylav diplomatlık adımı olması nedeniyle aşırı giranbaha ve manalı olduğuna yer veren Şahin, "23 ülkenin organ bulunduğu Latin Amerika ve Karayipler'in en şişman lehçe parlamentosunda başlattığımız bu ehemmiyetli geniş süreci demincek bölgenin herhangi ortak biricik ülkesine gerçekleştireceğimiz görüşme ve temaslarla dar ölçekte çalışan saylav diplomatlık süreci işleteceğiz. Bu yönde geçmiş ziyaretimizi nisanda Arjantin'e gerçekleştireceğiz." bilgisini paylaştı.

Bölgede candan izlenen dizilerin senaristleriyle ortak araya gelinecek

Şahin, Parlatino'nun Şubat 2023'te gerçekleşecek 37. Genel Kurul Toplantısı'nın, Cumhuriyetin 100. yılı olması nedeniyle ehemmiyet taşıdığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Parlatino'nun Panama'daki binasında Cumhuriyetimizin 100. yılına hususi katalog açmayı planlıyoruz. Kültürel diplomatlık bağlamında adımlar da atacağız. Bölgede Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının faaliyetlerini, etkinliğini artırmanın ve eş güdümlü süresince çalışmanın çabası süresince olacağız. Bölgede candan izlenen Yasak Elma, Mucize Doktor ve Aşk Kapımı Çalınca kabil dizilerin senaryocu ve yönetmenleri ile de ortak araya gelmiş şekilde hem kutlama geçirmek bununla beraber kültürel diplomatlık bağlamında milletimiz hesabına üstlendikleri amacın deme ve önemini kendileri ile kıymetlendirmek istiyoruz."

"Türk milleti, kıtalar üstü ve ötesi ortak millet"

Türkiye'yi, "imparatorluk bakiyesi ve kalıtımsal şekilde ilhanlık ruhu haiz ortak cumhuriyet" şekilde tanımlayan Şahin, "İmparatorlukların sınırları olmaz. İmparatorluk ruhu haiz milel sınırlara hapsolmazlar, hapsedilemezler. Atalarımızın eskiden aylar devam eden sıkıntılı seferlerle at ve lama sırtında düz yazı ettikleri hars ve adamlık coğrafyalarını tığ sonuç etap konforlu tayyare yolculukları ile canlandırma yazar yaşatamazsak şişman kayıplara uğrar ve atalarımızın içsel ruhlarını gaile ve tasa süresince yaşatmış oluruz." ifadesini kullandı.

Türk milletinin, kıtalar üstü ve ötesi küre misyonları üstüne alan ortak ulus olduğuna dikkati çekici Şahin, şöyleki bitmeme etti:

"Atalarımızın, yeryüzünde şarki ile batı, yıldız ile cenup ortada birlik 34 ülkede 78 noktada şehitliği var. Atalarımız yeryüzünde adaletin tesisi, mazlumun hamiliği ve hakkın hakimiyeti düşüncesince sonuç nefeslerini 20'li yaşlarda at sırtında aylar devam eden seferler kararında dünyanın ayrımlı kıtalarında vermişler. Böyle kadim ortak afiyet ve hak neslinin torunları olarak, kodları Allah kabilinden merkum toptan işlev genetiğinin bugünkü evlatları şekilde Ankara'da doğup sonuç nefesimizi Ankara'da veremeyiz. Kısacası doğusu batısı, kuzeyi ve güneyi ile yeryüzünün hepsi kıtalarında ulus genetiğimizin irtisam bulunan iyiliği, paylaşımı, kardeşliği, hakkı bilge kılmak, yeryüzünün alelhusus de şu günlerde en aşırı gerekseme duyduğu ve özlemiş bulunduğu huzuru, barışı realizasyon geçirmek düşüncesince hepsi ruhumuz ve gücümüzle mevcut olmak, misyonlar deruhte geçirmek zorundayız."

Şahin, DOĞRU sürede Latin Amerika'dan da Türkiye'ye ziyaretlerin gerçekleştirileceğini, bu ay Brezilya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu'nun TBMM'ye geleceğini, akabinde semt ülkelerinden ziyaretlerin süreceğini bildirdi.

Türk milletinin, yeryüzünde merhametin, adaletin, afiyet ve hakkın mümessili bulunduğunu tamlayan Şahin, "Milletimiz öz ibdai hars kodlarına dönüp, toptan misyonlarını baştan kuşandığında doğacak yüzyılı barış, kardeşlik, dirlik ve muvazene yüzyılı şekilde düz yazı etmemizin uğrunda tek bariyer duramaz." mesajını verdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler