USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Pakistan ile Hindistan ortada sınırlar aşan su ihtilafı 75 senedir sürüyor

Bağımsızlıklarını 1947'de elde eden Pakistan ve Hindistan, acemi siyasi sınırların çizilmesinin peşi sıra su ihtilafıyla birlikte kaldı. İki ülke, 117'nci kez su anlaşmazlığının çözümü düşüncesince görüşecek.

Pakistan ile Hindistan ortada sınırlar aşan su ihtilafı 75 senedir sürüyor
01-03-2022 13:04
İslamabad

Pakistan ile Hindistan arasındaki su anlaşmazlığı, dü ülkenin bağımsızlığından beri sürüyor.

Bağımsızlıklarını 1947'de ele geçiren dü ülke, acemi politik sınırların çizilmesinin peşi sıra su ihtilafıyla beraberce kaldı.

Dünya Bankası garantörlüğünde dü diyar ortada 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'na göre, İndus Nehri'ni besleyici kollardan Beas, Ravi ve Sutlej akarsularının kontrolü Hindistan'a verildi.

Indus, Chenab ve Jhelum akarsuları, Pakistan'a tahsis edilse de Hindistan'ın bu sular üstünde erke projeleri çalışmaları, İslamabad ile Yeni Delhi ortada devir hin gerilimlere biçim açıyor.

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nden doğan İndus Nehri, kuzeybatı istikametinde Hindistan'ın Ladakh ve Cammu Keşmir bölgelerini aşıp Pakistan'ın Azad Cammu Keşmir, Gilgit Baltistan, Pencap ve Sindh eyaletlerini geçerek Karaçi yakınlarından Arap Denizi'ne dökülüyor.

Nehir sisteminin yüzdelik 47'si Pakistan, yüzdelik 37'si Hindistan ile bölünürken, geriye küsurat önemsiz kısımlar, Afganistan'ın doğusu ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde toprak alıyor.

Yıllık sayı farkı su miktarı 208 bilyon metreküp ile dünyanın en iri nehirlerinden bulunan İndus'un kapasitesi, Fırat ve Dicle nehirlerinin toplanmış kapasitesinin tahminî 2,2 katı.

Pakistan'ın zirai gereksinimleri düşüncesince ciddi önemde

Himalaya, Karakurum ve Hindukuş Sıradağları'ndaki buzullar ve kollardan sönümsüz İndus ırmak sistemi, Pakistan'ın zirai ve yerli istihlak ihtiyaçlarının iri müşterek bölümü düşüncesince ciddi ciddiyete sahip.

Pakistan'da besin üretiminin yüzdelik 90'ına su sağlayıcı İndus ırmak sistemi, başka berrak yurtiçi hasılanın yüzdelik 25'ine katkıda bulunuyor.

Ulusal güvenliğe tehdit

Nehirlerin atak yönü Hindistan'dan Pakistan'a akıllıca bulunduğu düşüncesince Yeni Delhi yönetiminin ırmak kolları üstünde icra ettiği erke projeleri, dü diyar ortada tansiyonun yükselmesine etmen oluyor.

Buna ek adına Keşmir dair yaşanmış bulunan ağız tatsızlığı da su problemi görüşmelerini baltalayabilecek müşterek iş adına yerini koruyor.

İslamabad, sulama ve asliye gıdanın ötesinde Hindistan'ın su kaynaklarını kullanmasını millî güvenliğine zılgıt adına görüyor.

Pakistan'ın korkuları ortada Hindistan’ın suyu barajlarda depolaması, yağmurlu mevsimde barajları açarak ülkeyi su taşkını altında bırakması ve yağışsız mevsimlerde suyu kesmesi kabilinden nedenler toprak alıyor. Bu nedenle İslamabad, Hindistan'ın bu nehirler üstündeki çalışmalarını cankulağı izliyor.

117'nci görüşme

Yerel basındaki haberlere göre, 10 üyeli Hindistan heyeti Wagah Sınır Kapısı’ndan geçerek Lahor’a ulaştı.

Görüşmede, Pakistan kısmına İndus Suları Komisyonu Başkanı Mahir Ali Şah, Hindistan kısmına P.K. Saxena reislik edecek.

İki diyar yetkilileri su anlaşmazlığını halletmek düşüncesince 117'nci kez müşterek araya geliyor.

Su anlaşmazlığı çatışmaya dönüşebilir

Pakistan İndus Suları Komisyonu Başkanı Şah, basına icra ettiği açıklamada, bugün yapılacak görüşmede, Chenab, Pooch ve İndus nehirleri üstündeki erke projelerinin gündeme getirileceğini ve bunlara itiraz edileceğini belirtti.

Pakistan, Hindistan'ı "batı nehirleri üstünde barajlar nesir ederek anlaşmayı daim adına ihlal etmekle" suçlarken, Hindistan ise bunların anlaşmaya karşıt olmadığını tez ediyor.

Hindistan’da 2016’da ve 2019’da Cammu Keşmir’de gerçekleşen yıldırı saldırılarının peşi sıra Yeni Delhi yönetimi, Pakistan’ı ırmak sularının akışını kesmekle zılgıt etti.

İslamabad ise günindi nehirlerinin atak yönünün değiştirilmesini atak eylemi adına nitelendireceğini duyurdu. Bu nedenle dü diyar arasındaki su anlaşmazlığı, çatışmaya dolaşım olasılığıyla gizil müşterek zılgıt adına yerini koruyor.

Bununla yanında su anlaşmazlığı görüşmeleri, düet ilişkilerin Ağustos 2019'dan beri en ceninisakıt ölçüde bulunduğu Yeni Delhi ile İslamabad ortada diyaloğun başlamasına da araştırma görevlisi olabilir.

Hindistan'ın 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in hususi statüsünü kaldırmasının peşi sıra toplantılar askıya alınmıştı.

Cammu Keşmir'deki anlaşmazlıklar zımnında 2 sene yapılamayan fakat değme sene gerçekleşmesi müstelzim görüşmeler düşüncesince Pakistan heyeti, 22 Mart 2021'de Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye gitmişti.

Pakistan ile Hindistan, güzeşte seneki toplantıda aralarındaki su problemininin çözülmesi düşüncesince güç teşhir dair uygun kalmıştı.

Pakistan'dan şikayet

Pakistan, Hindistan'ın su akışını kırıcı baraj projeleri zımnında akıbet adına 2020'de Dünya Bankasına şikayette bulunmuştu.

Anlaşmanın garantörü Dünya Bankasının dü diyar yetkilileriyle Mayıs 2020'de Washington'da icra ettiği toplantılar değişmeyen alınamadan sona ermişti.

Söz konusu düzenlemeye karşın Hindistan, 2007'de inşasına başladığı Kişanganga Barajı'nı 2018'de Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin katılmış bulunduğu törenle açmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler